Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Προβλήματα θυρεοειδούς:  9 “ύποπτες” ουσίες που υπάρχουν στο σπίτι

Newsroom eleftherostypos.gr

Στα σπίτια μας υπάρχουν διάφορες τοξικές ουσίες που βρίσκονται σε μια σειρά προϊόντων και μπορεί να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές, επηρεάζοντας τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς.

Σε ευρεία μελέτη που συμπεριέλαβε πάνω από 30.000 ανθρώπους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι πάνω από το 10% των ανθρώπων που εκτίθενται σε πόσιμο νερό με υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) ανέφεραν πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους.

Πρόκειται για συνθετικά χημικά που βλάπτουν μακροπρόθεσμα τον ανθρώπινο οργανισμό και παραμένουν στο περιβάλλον για πάρα πολλά χρόνια, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα προβλήματα. Οι ενώσεις αυτές δεν διασπώνται εύκολα και εκτός από τις παθήσεις του θυρεοειδούς έχει βρεθεί ότι συνδέονται με τον καρκίνο, τη στειρότητα, γενετικές ανωμαλίες και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ας δούμε ποια αντικείμενα που υπάρχουν σε σχεδόν όλα τα σπίτια περιέχουν τα «ύποπτα» χημικά.

Οδοντικό νήμα

Σε κάποια οδοντικά νήματα προστίθενται αντικολλητικά χημικά, προκειμένου το νήμα να γλιστρά πιο εύκολα ανάμεσα στα δόντια. Επιλέξτε ένα οδοντικό νήμα που δεν έχει αυτή την ουσία.Χτύπησε τη σύζυγό του με τηγάνι και της έσπασε το χέρι στην Κρήτη

Αντικολλητικά τηγάνια και άλλα μαγειρικά σκεύη

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς δεν χρειάζονται τρίψιμο για να καθαρίσουν, χρήζουν όμως μεγάλης προσοχής, καθώς τα χημικά που υπάρχουν στην επιφάνειά τους μπορεί να περάσουν στο φαγητό και κατά συνέπεια στον οργανισμό. Αν το αντικολλητικό σκεύος σας έχει γρατσουνιστεί αντικαταστήστε το αμέσως.
Μια υγιεινή επιλογή είναι τα μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο, σμάλτο, γυαλί ή ανοξείδωτο χάλυβα.

Αδιάβροχο

Αδιάβροχα πανωφόρια, γαλότσες, ομπρέλες και άλλα παρεμφερή αντικείμενα περιέχουν επικίνδυνα χημικά λόγω της ιδιότητάς τους να απωθούν το νερό. Προτιμήστε προϊόντα που φτιάχνονται από πολυουρεθάνη, ενώ μια ασφαλής επιλογή είναι τα ρούχα με κερωμένη εξωτερική επιφάνεια που απωθεί το νερό και μπότες από ελαστικό.

Κουτιά πίτσας και συσκευασίες fast-food

Άλλος ένας σοβαρός λόγος για να αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό. Πολλές συσκευασίες είναι επικαλυμμένες με αντικολλητικές χημικές ουσίες για να συγκρατούν τις λιπαρές ουσίες.

Ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων

Η σακούλα στην οποία είναι συσκευασμένο το ποπ κορν που προορίζεται για χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων έχει αποδειχτεί ότι περιέχει υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA). Σύμφωνα με μια μελέτη από το UCLA αυτό το οξύ μπορεί να προκαλέσει βλάβες του ήπατος και να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ταπετσαρίες επίπλων

Πολλά υφάσματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή επίπλων (καναπέδες, πολυθρόνες κλπ.) περιέχουν χημικά που εμποδίζουν την απορρόφηση υγρών. Πριν αγοράσετε έπιπλα βεβαιωθείτε ότι είναι κατασκευασμένα από φυσικά μη επεξεργασμένα υφάσματα.

Χάρτινα πιάτα μια χρήσης

Τα χάρτινα πιάτα και ποτήρια μιας χρήσης εκτός του ότι δεν ανακυκλώνονται και επιβαρύνουν το περιβάλλον είναι επικαλυμμένα με χημικές ουσίες για να εμποδίζουν την απορρόφηση.

Σαμπουάν

Πολλά σαμπουάν και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας έχουν πλέον εξελιγμένη υφή και πολλές μυρωδιές, πράγμα που επιτυγχάνεται με την προσθήκη χημικών συστατικών. Προτιμήστε σαμπουάν από φυσικά συστατικά όπως σαπωνίνη ή καρύδα.

Οικιακή σκόνη

Η οικιακή σκόνη περιέχει πληθώρα χημικών ουσιών, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα όταν εισέρχονται στον οργανισμό. Τα χημικά αυτά απελευθερώνονται στον αέρα από τα διάφορα προϊόντα (προσωπικού καθαρισμού, οικιακής καθαριότητας, οικοδομικά, επίπλων κ.α.) και καταλήγουν στη σκόνη, πάνω σε αντικείμενα και στο πάτωμα. Καθαρίζετε τακτικά το σπίτι με ήπια καθαριστικά και προτιμήστε ηλεκτρική σκούπα με οικολογικά φίλτρα.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Χρήση διπλής μάσκας: μας προστατεύει τελικά;

Leonidas Kallidonis