Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Προληπτική θεραπεία της ημικρανίας, μία φορά το μήνα!

Newsroom eleftherostypos.gr

Νέες θεραπευτικές επιλογές για όσους νιώθουν τη ζωή τους να χάνεται στους πόνους της ημικρανίας

    Πώς είναι να μην μπορείς να ανταπεξέλθεις στις κοινωνικές και επαγγελματικές σου υποχρεώσεις, ή να μην μπορείς να αντέξεις τον πόνο, τις οσμές , ακόμη και τον θόρυβο; Την απάντηση μας δίνουν οι πάσχοντες από ημικρανίες: Το 65.94% νιώθει ότι χάνει τη ζωή του πονώντας και το 55.87% ότι έχει άγχος για την επόμενη κρίση. Μάλιστα, η ημικρανία «χτυπά» και τα παιδιά, ενώ 1 στους 4 πάσχοντες αναφέρουν ότι η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα είχαν αρνητική επίδραση στην πάθησή τους.

Βασική αιτία αποχής από τη εργασία

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, το 35% των πασχόντων χάνει 1-2 μέρες από τη δουλειά του, το 10% χάνει 3-5 μέρες το μήνα και το 6% πάνω από 5 μέρες κάθε μήνα από τη δουλειά του.

Η ημικρανία είναι μια εξουθενωτική νευρολογική νόσος που σχετίζεται συνήθως με δυνατή κεφαλαλγία, η οποία περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα των ατόμων να πραγματοποιούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Άνδρες, γυναίκες… και παιδιά

Απασχολεί άτομα κάθε ηλικίας, άντρες και γυναίκες, με την συντριπτική πλειοψηφία όμως, σε ποσοστό 92,45%, να αφορά τις γυναίκες. Η ημικρανία υπάρχει και στην παιδική ηλικία και μάλιστα επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι το 5% των παιδιών πάσχουν από ημικρανία, που σημαίνει ότι σε κάθε σχολική τάξη υπάρχει τουλάχιστον ένα παιδί με ημικρανία.

Δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος

Το βασικό πρόβλημα με την ημικρανία είναι ότι πρόκειται για μια νόσο πολύ υποτιμημένη. Η κοινή αντίληψη για την ημικρανία είναι ότι αφορά απλά σε έναν έντονο πονοκέφαλο, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια νευρολογική πάθηση που χρήζει εξειδικευμένης θεραπείας.

  Οι υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές διακρίνονται σε δυο κατηγορίες, επισημαίνει ο κ. Μιχάλης Βικελής, Διδάκτωρ Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκείνες που χορηγούνται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας και εκείνες που λαμβάνονται προληπτικά, όταν οι ημικρανίες εμφανίζονται αρκετές μέρες το μήνα.

Μηνιαία, προληπτική θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα

Σύμφωνα με τον κ. Βικελή, η πλέον αποτελεσματική λύση για την ημικρανία είναι η νέα θεραπεία με τα ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγείται μία φορά το μήνα. Σημαντικό ποσοστό όσων τα έχουν δοκιμάσει αναφέρουν ότι έχουν δει πολύ πιο θετικά αποτελέσματα, (τουλάχιστον 65% ευχαριστημένοι ασθενείς έναντι 35-40% με τις συμβατικές θεραπείες). Ένας προβληματισμός για τις νέες θεραπείες είναι η μικρή εμπειρία με αυτές, μια και κυκλοφόρησαν στο εμπόριο στην Ελλάδα μόλις πέρυσι. Ωστόσο, εμπειρία υπάρχει.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι η πρώτη απόλυτα εξειδικευμένη θεραπεία για την πρόληψη της ημικρανίας, η οποία έχει ήπιες παρενέργειες, χορηγείται μόνο μια φορά το μήνα και τα έως τώρα αποτελέσματα της είναι παραπάνω από εντυπωσιακά.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Μόσιαλος: Κάποιοι παραμυθιάζουν ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν άμεση λύση για τον κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Η Κομισιόν υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μόσιαλος: Oι αντιεμβολιαστές δεν είναι θύματα – Τι απάντησε για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

Leonidas Kallidonis

Προστασία των παιδιών από τον καύσωνα

Leonidas Kallidonis

Μυοκαρδίτιδα-περικαρδίτιδα: πώς σχετίζονται με τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19

Leonidas Kallidonis

Μονοκλωνικά αντισώματα: Tο φάρμακο των GSK-Vir μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου

Όγκοι Εγκεφάλου: Τι συμπτώματα προκαλούν και πώς αντιμετωπίζονται;

Leonidas Kallidonis

Κορονοϊός: Η ΕΕ εξασφάλισε 55.000 δόσεις της θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων Regeneron