Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Πώς θα ελέγξετε το Σύνδροµο Ευερέθιστου Εντέρου

Newsroom eleftherostypos.gr

Μιλώντας κανείς για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αναφέρεται σε µια ομάδα  συµπτωµάτων που περιλαµβάνουν πόνο στην κοιλιά, καθώς και αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, χωρίς να αναγνωρίζεται κατ’ ανάγκην κάποια συγκεκριμένη διαταραχή ή ασθένεια.

Γράφει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ

Πώς εκδηλώνεται το σύνδρομο

Συνήθως τα συµπτώµατα του συνδρόμου εκδηλώνονται για µήνες ή ακόμη και χρόνια και ταλαιπωρούν τους ασθενείς, σε σημείο που πολλοί να αναφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής. Το πιο βασανιστικό σύμπτωμα είναι ο πόνος, ο οποίος μάλιστα µπορεί να συνδυάζεται µε διάρροια, δυσκοιλιότητα, συχνά διάρροιες εναλλασσόμενες µε δυσκοιλιότητα ή κυρίως πόνο χωρίς συνοδές διαταραχές στις κενώσεις.

Συχνά οι ασθενείς µε ευερέθιστο έντερο παρουσιάζουν και άλλα συµπτώµατα, όπως βλέννα στις κενώσεις, µετεωρισµό, φούσκωµα, κεφαλαλγίες κ.λπ.

Πώς γίνεται η σωστή διάγνωση

Υπάρχουν βέβαια πολλές ασθένειες µε συµπτώµατα που οµοιάζουν µε εκείνα του ευερέθιστου εντέρου και τα οποία εγκυµονούν πολλούς και µεγάλους κινδύνους για την υγεία µας και κατ’ επέκταση για την ίδια µας τη ζωή. Για τον λόγο αυτόν είναι ιδιαίτερα σηµαντική η λήψη σωστού ιστορικού από τους ασθενείς µε πιθανό σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ώστε να µη γίνει λάθος διάγνωση.

Συμπτώματα… συναγερμού

Υπάρχουν κάποια συµπτώµατα που λέγονται συµπτώµατα συναγερμού και τα οποία πρέπει να µας ανησυχήσουν και να µας οδηγήσουν σε περαιτέρω εξετάσεις πριν µπει η διάγνωση του συνδρόμου. Τα συµπτώµατα αυτά είναι:

 • Αναιµία
 • Απώλεια βάρους
 • Αίµα στις κενώσεις
 • Ηλικία µεγαλύτερη από τα 45 έτη
 • Πυρετός
 • Νυκτερινά συµπτώµατα (αφύπνιση)
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου.

Οι εξειδικευμένες εξετάσεις θα οδηγήσουν στην οριστική διάγνωση

Σε όλους, όµως, τους ασθενείς µε πιθανό σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου πρέπει να γίνονται βασικές αιµατολογικές εξετάσεις και πιθανόν καλλιέργειες κοπράνων, καλπροτεκτίνη κοπράνων, κολονοσκόπηση και έλεγχος λειτουργίας θυρεοειδούς, καθώς πολλές σοβαρές ασθένειες (όπως καρκίνος παχέος εντέρου, νόσος του Crohn κ.ά.) µπορεί να έχουν συµπτώµατα που οµοιάζουν µε εκείνα του ευερέθιστου εντέρου.

Είναι λοιπόν πολύ σηµαντικό να αποκλείσουµε πολλά νοσήµατα µε τη λήψη σωστού ιστορικού και τη διενέργεια κατάλληλων εξετάσεων, πριν θέσουµε µε ασφάλεια τη διάγνωση του ευερέθιστου εντέρου.

Το πρόβλημα στο έντερο ξεκινά από… τον εγκέφαλο

Στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου το βασικό πρόβληµα βρίσκεται στην επικοινωνία του εντέρου µε τον εγκέφαλο και αντίστροφα. Tα τελευταία χρόνια, µελέτες έχουν δείξει πως το ανθρώπινο έντερο διαθέτει ένα εξαιρετικά πολύπλοκο νευρικό σύστηµα το οποίο στέλνει και δέχεται µηνύµατα από τον εγκέφαλο. Είναι, ουσιαστικά, το έντερό µας ένας δεύτερος εγκέφαλος, µε τεράστια σηµασία για την άµυνα του οργανισµού µας.

Στους ασθενείς µε ευερέθιστο έντερο φαίνεται πως υπάρχουν πολλές διαταραχές που µπορούν να ερµηνεύσουν την ποικιλία των συµπτωµάτων των ασθενών και στις οποίες στοχεύουν οι διάφορες θεραπείες:

 • ∆ιαταραχή στην επικοινωνία εντέρου – εγκεφάλου
 • ∆ιαταραχή στην κινητικότητα, µε τη µορφή είτε αυξημένης (διάρροιες) είτε ελαττωμένης κινητικότητας (δυσκοιλιότητα)
 • Αυξημένη σπλαγχνική υπερευαισθησία (δηλαδή το ίδιο ερέθισµα που σε έναν φυσιολογικό άνθρωπο δεν προκαλεί κανένα σύµπτωµα, στον ασθενή µε ευερέθιστο έντερο προκαλεί πόνο)
 • ∆ιαταραχή στο εντερικό µικροβίωµα, δηλαδή στα µικρόβια που υπάρχουν φυσιολογικά στο παχύ έντερο (εντερική χλωρίδα)
 • ∆ιαταραχή στη συνεκτικότητα του εντερικού τοιχώµατος (leaky gut ή διαρρέον έντερο), µε αποτέλεσµα την είσοδο στην κυκλοφορία τοξινών
 • ∆ιαταραχή στο τοπικό ανοσολογικό εντερικό σύστηµα.

Ο φόβος για επιδείνωση των συμπτωμάτων

Πολύ συχνά τα συµπτώµατα εµφανίζονται απότομα ή επιδεινώνονται:

 • Mετά από κάποια γαστρεντερίτιδα (το 10% των περιπτώσεων ξεκινούν µετά από επεισόδιο οξείας γαστρεντερίτιδας)
 • Mετά από επεισόδια οξείας εκκολπωµατίτιδας
 • Σε περιόδους άγχους ή µετά από στρεσογόνο ερέθισµα
 • Κατά τη λήψη συγκεκριµένων τροφών ή συνδυασµών τροφών.

Θεραπεία με φάρμακα και προβιοτικά

Η θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου κατευθύνεται συχνά στα συµπτώµατα του ασθενούς, αλλά και στους µηχανισµούς δηµιουργίας του (προβιοτικά φάρµακα για τη βελτιστοποίηση του εντερικού µικροβιώµατος, αντικαταθλιπτικά φάρµακα για την αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, γλουταµίνη για τη βελτίωση της συνεκτικότητας του εντερικού τοιχώµατος κ.λπ.).

Οι αλλαγές στη διατροφή περιορίζουν τα συμπτώματα

Φαίνεται πως στους ασθενείς µε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου τα καλύτερα αποτελέσµατα έχει µια συγκεκριµένη διατροφή που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήµιο Monash στη Μελβούρνη, η λεγόμενη «FODMAP diet». Η δίαιτα FODMAP αποτελεί την πιο επιτυχηµένη θεραπευτική προσέγγιση σε ασθενείς µε σύνδροµο ευερέθιστου εντέρου, µε ποσοστά επιτυχίας που ξεπερνούν το 70%, ακόµη και σε βαριές περιπτώσεις. Βασίζεται στην αποµάκρυνση από το διαιτολόγιο για 4-6 εβδοµάδες συγκεκριµένων τροφών και στη σταδιακή επανεισαγωγή τους µε διαδοχικά αυξανόµενες ποσότητες, έτσι ώστε να εξατοµικευθεί σε κάθε ασθενή το διαιτολόγιό του, χωρίς να δηµιουργούνται θρεπτικά ελλείµµατα και φυσικά χωρίς ή µε ελάχιστα συµπτώµατα.

 

Από το ένθετο Υγεία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο

Προτεινόμενα για εσάς

Εύκολα tips για να κάνετε μόνοι σας δίαιτα

Ελένη Μενεγάκη: Δείτε πώς κατάφερε να αδυνατίσει

Εγκεφαλικά επεισόδια. Αγώνας με το χρόνο

Leonidas Kallidonis

«Πώς θα διατηρήσω τα κιλά που έχασα;» -Έξυπνες συμβουλές

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Τελικά η μπανάνα είναι αθώα στην απώλεια βάρους;

Κολονοσκόπηση. Μην ντρέπεστε για μια εξέταση που σώζει ζωές

Leonidas Kallidonis

«Υπερθυρεοειδισμός». Σαν να οδηγάς αυτοκίνητο χωρίς φρένα…

Leonidas Kallidonis

7 μύθοι και 7 αλήθειες για τον COVID-19

Leonidas Kallidonis

Αναίμακτη χειρουργική: τώρα που “στέγνωσαν” τα αποθέματα αίματος λόγω κορωνοϊού

Leonidas Kallidonis