ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Πως να αποφύγετε τις πέτρες στη χολή και τους επώδυνους κολικούς

Προσοχή στα αντιβιοτικά: Αυξάνουν τον κίνδυνο για πέτρα στα νεφρά

Newsroom eleftherostypos.gr

Το 20% του γυναικείου και το 14% του ανδρικού πληθυσμού θα αναπτύξουν πέτρες στη χολή σε κάποια φάση της ζωής τους. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα παρουσιαστούν κλινικά συμπτώματα. Εάν όμως αυτά παρουσιασθούν, τότε η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπισθεί με χολοκυστεκτομή, την αφαίρεση δηλαδή της κύστης.

Τι είναι η χολή και πως σχηματίζονται οι πέτρες

 Η χοληδόχος κύστη αποτελεί μέρος του πεπτικού συστήματος και βρίσκεται στο πίσω και κάτω μέρος του ήπατος. Σε αυτήν αποθηκεύεται το υγρό που είναι γνωστό ως χολή, η οποία παράγεται από το συκώτι και βοηθά στην πέψη  των τροφών που καταναλώνουμε.  Η συνηθέστερη πάθηση που πλήττει την χοληδόχο κύστη  είναι η χολολιθίαση ή πιο απλά ο σχηματισμός λίθων, οι γνωστές «πέτρες στη χολή», που μπορούν να σχηματιστούν από καθίζηση και κρυσταλλοποίηση  χοληστερόλης,  χολερυθρίνης,  ασβεστίου η βλέννης.  Μπορεί, επίσης, να σχηματιστούν χολόλιθοι εάν η χοληδόχος κύστη δεν αδειάζει πλήρως ή αρκετά συχνά.

 Ποια είναι τα συμπτώματα και οι επιπλοκές των χολόλιθων

Οι χολόλιθοι που έχουν σχηματιστεί, μπορεί να μετακινηθούν και να μπλοκάρουν τους χολικούς αγωγούς, συμπεριλαμβανομένου και του κυστικού πόρου (αγωγός μέσω του οποίου αδειάζει η χοληδόχος κύστη), με αποτέλεσμα η πίεση στη χοληδόχο κύστη να αυξηθεί προκαλώντας κολικό (πόνο).  Ο πόνος συνήθως διαρκεί από 1 έως αρκετές ώρες.

Τα βαριά γεύματα φέρνουν και βαριές επιβαρύνσεις της χολής

Οι κολικοί της χοληδόχου κύστης συχνά ακολουθούν βαριά γεύματα και  συνήθως σταματούν όταν οι χολόλιθοι μετακινηθούν και δεν μπλοκάρουν πλέον τους χοληφόρους αγωγούς. Ωστόσο, εάν κάποιο από τα χοληφόρα σωληνάρια όπως είναι και ο κυστικός πόρος, παραμείνει αποκλεισμένο για περισσότερο από μερικές ώρες, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές, όπως φλεγμονή ή οίδημα της χοληδόχου κύστης και σοβαρή λοίμωξη της χοληδόχου κύστης, των χοληφόρων οδών ή του ήπατος.

Πότε πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε χειρουργό

Αν παρουσιάζετε οξύ και αιφνίδιο άλγος στην άνω δεξιά κοιλία ή γενικά στην άνω κοιλία – ειδικά μεταγευματικά – με ή χωρίς αντανάκλαση του πόνου στην περιοχή της πλάτης, πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως σε χειρουργό. Αν και αυτές οι κρίσεις (κολικοί χοληφόρων, χοληδόχου κύστης) συνήθως υποχωρούν αυτόματα καθώς οι χολόλιθοι μετακινούνται, μπορούν να αναπτυχθούν επιπλοκές εάν τα χοληφόρα (χοληφόρα αγγεία, χοληδόχος κύστη) παραμείνουν αποφραγμένα.

Τι μπορεί να κάνει κανείς για να προλάβει τις πέτρες στη χολή

  • Υγιεινή διατροφή. Η υγιεινή διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις πέτρες στη χολή. Θα πρέπει να αποφύγετε τελείως τις εξαντλητικές δίαιτες ή δίαιτες με χαμηλή πρόσληψη θερμίδων (λιγότερες από 800 θερμίδες ημερησίως). Αναζητήστε καλές πηγές φυτικών ινών, συνδυάστε διαφορετικά φρούτα και λαχανικά, συμπεριλάβετε στην διατροφή σας ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και πίτουρο,  και αποφύγετε να τρώτε πάρα πολύ λίπος. Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά βοηθά στη διατήρηση της χοληστερόλης στη χολή σε χαμηλά επίπεδα. μειώνοντας τις πιθανότητες δημιουργίας λίθων. Ωστόσο, μην κόβετε τα λίπη απότομα ή μην τα εξαλείφετε εντελώς. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να φτιάξετε μαζί ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, καθώς η υπερβολική χρήση ενός στοιχείου μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα.
  • Ενυδάτωση. Εντάξτε στην διατροφή σας χυμούς λαχανικών, εσπεριδοειδών και πολύ νερό! Πρέπει να αποφεύγετε την αφυδάτωση με κάθε τρόπο.Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό, κρατήστε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.
  • Λάδι και λεκιθίνη. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση ελαιόλαδου (περίπου 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα) μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης χολόλιθων. Η κακοκαιρία «σάρωσε» την παραγωγή ελαιολάδου στην ΙταλίαΈνα συστατικό που βρίσκεται στο ελαιόλαδο φαίνεται να βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και στην χολή. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι η συχνότητα εμφάνισης λίθων στη χολή είναι σχετικά χαμηλή μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές όπου η κατανάλωση ελαιόλαδου είναι υψηλή.  Και η λεκιθίνη όμως, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη. Την βρίσκουμε σε διάφορα τρόφιμα όπως  σόγια, πλιγούρι βρώμης, αυγά, γάλα, φιστίκια, λάχανο και σοκολάτα.
  • Σταδιακή απώλεια βάρους. Η παχυσαρκία επίσης έχει συνδεθεί με την χολολιθίαση, διότι οδηγεί σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση λίθων στη χολή. Όμως, η γρήγορη απώλεια βάρους δεν είναι η σωστή λύση. Θα πρέπει να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα με τον γιατρό σας για την σταδιακή απώλεια του βάρους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλέσετε προβλήματα στον οργανισμό σας.
  • Άσκηση. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι και η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης χολόλιθων, ενώ παράλληλα η γυμναστική σας βοηθάει γενικότερα στην καλή υγεία του σώματος.Συνήθως συστήνεται 30 λεπτά άσκησης ημερησίως, ωστόσο και πάλι θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να μην το παρακάνετε.

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δυνατές ανάσες, γερά πόδια και σωματική άσκηση για να αντέξουμε την καραντίνα

Leonidas Kallidonis

Άγχος και στυτική δυσλειτουργία πάνε “πακέτο”, ανεξαρτήτως ηλικίας

Leonidas Kallidonis

Τα συμπληρώματα διατροφής που- αποδεδειγμένα- ωφελούν την καρδιά

Leonidas Kallidonis

Χοληστερόλη: 5 μύθους που πρέπει να διαγράψετε

Έμφραγμα. Εντός τριών ωρών στο νοσοκομείο

Leonidas Kallidonis

Τα περιττά «δώρα» των γιορτών για τους ασθενείς με διαβήτη

Leonidas Kallidonis

Μια κακή «συναστρία» παθήσεων έδωσε τροφή στον κορωνοϊό

Leonidas Kallidonis

Δέκα τροφές που «σκοτώνουν» το σεξ

Leonidas Kallidonis

Πώς επηρεάζουν την καρδιακή λειτουργία οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα

Leonidas Kallidonis