Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Πως να αποφύγετε τις εξάρσεις της ακμής

Newsroom eleftherostypos.gr

Μία στις δέκα γυναίκες και αρκετοί άνδρες ταλαιπωρούνται από μία μορφή ακμής η οποία εμφανίζεται κυρίως με κοκκίνισμα στο κέντρο του προσώπου και μπορεί να συνοδεύεται από σπυράκια.

Η ροδόχρους ακμή είναι μία μακροχρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που προκαλεί σπυράκια, πρήξιμο και εμφανή διαστολή στα μικρά, επιφανειακά αγγεία του δέρματος. Συνήθως προσβάλλει τη μύτη και τα μάγουλα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις η μύτη διογκώνεται, παραμορφώνεται και είναι πολύ κόκκινη, εξαιτίας υπερτροφίας των σμηγματογόνων αδένων. Ας δούμε τι πρέπει να προσέχετε:

 •  Ήλιος. Η έκθεση στον ήλιο αρκεί για να δημιουργηθεί ανεξέλεγκτο κοκκίνισμα στο δέρμα με ροδόχρου ακμή. Γι’ αυτό τον λόγο οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται με αντηλιακό που θα έχει SPF τουλάχιστον 30 όταν, για οποιονδήποτε λόγο, βγαίνουν από το σπίτι τους.
 • Στρες. Το στρες μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις της ροδόχρου ακμής. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να διδαχθείτε τεχνικές διαχείρισής του. Να κάνετε επίσης καθημερινά κάτι που σας ευχαριστεί.
 • Υπερθέρμανση. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να επιδεινώσει την ροδόχρου ακμή. Για να προστατευθείτε, να κάνετε χλιαρό (όχι καυτό) ντους, να πίνετε δροσερά υγρά όταν νιώθετε ζέστη, να κάθεστε μακριά από τις πηγές θερμότητας και να χρησιμοποιείτε κλιματισμό.
 • Καυτά ροφήματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε μερικούς ανθρώπους η ροδόχρους ακμή παρουσιάζει έξαρση όταν πίνουν πολύ ζεστά ροφήματα.
 • Αλκοόλ. Το κόκκινο κρασί έχει πολλές πιθανότητες να προκαλέσει έξαρση, αλλά μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι και σε άλλα ποτά. Εάν δεν θέλετε να κόψετε εντελώς το ποτό, δοκιμάστε να πίνετε λευκό κρασί.
 • Πικάντικα φαγητά. Αν τα πικάντικα φαγητά προκαλούν κοκκίνισμα στο πρόσωπό σας, καλό είναι να τα αποφεύγετε εντελώς.

 • Προϊόντα περιποίησης. Να αποφεύγετε τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν ουσίες οι οποίες πυροδοτούν την ροδόχρου ακμή. Τέτοιες ουσίες είναι η μενθόλη, η καμφορά και το λαουρυλοθειϊκό νάτριο. Το τελευταίο είναι συχνό στα σαμπουάν και τις οδοντόπαστες.
 • Μέικ απ. Αν το μέικ απ που χρησιμοποιείτε επιδεινώνει την ροδόχρου ακμή, πρέπει να το αλλάξετε. Να αποφεύγετε το αδιάβροχο μέικ απ και τις «βαριές» βάσεις που δεν απλώνονται εύκολα ή χρειάζονται ειδικό προϊόν για να αφαιρεθούν.
 • Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα και βιταμίνες μπορεί να επιδεινώσουν την ροδόχρου ακμή. Σε αυτά ανήκουν ορισμένα φάρμακα για την υπέρταση, την καρδιά, το άγχος, τις ημικρανίες, το γλαύκωμα, η βιταμίνη Β3 κ.λπ.
 • Αέρας και ψύχος. Η παρατεταμένη έκθεση στον ψυχρό αέρα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και κοκκίνισμα στο δέρμα των πασχόντων από ροδόχρου ακμή.
 • Άσκηση. Οτιδήποτε αυξάνει τη σωματική θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ακμής – και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η άσκηση. Για να προστατευθείτε, να γυμνάζεστε με χαμηλότερη ένταση, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Προτεινόμενα για εσάς

Ο επικίνδυνος ήλιος «κλείνει το μάτι» και στα βλέφαρά σας

Leonidas Kallidonis

Βρείτε τον φωτότυπό σας πριν επιλέξετε αντηλιακό

Leonidas Kallidonis

«Λίγο βούτυρο για το έγκαυμα» και άλλοι μύθοι για το καλοκαίρι

Leonidas Kallidonis

Πως να αποφύγετε τις εξάρσεις της «ακμής των ενηλίκων»

Leonidas Kallidonis

Αυτές οι τροφές προκαλούν ακμή και σας κάνουν να βγάζετε σπυράκια

Ποιες δερματικές παθήσεις προκαλεί το κρύο;

Leonidas Kallidonis

Καθαρή μάσκα και δέρμα για να μην «φουντώσει» η ακμή

Leonidas Kallidonis

Μήπως έχει λήξει το αντηλιακό σας; – Ποια είναι η σωστή χρήση του

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Η Ελένη Μενεγάκη βάζει αντιηλιακό στα πόδια της και ανεβάζει τη θερμοκρασία [βίντεο]

Στέργιος Πουλερές