ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Ποιοι αλλεργικοί μπορούν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Εμβολιασμοί εφήβων: - Εμβολιασμός

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μετά από εμβολιασμό για τον κορωνοϊό είναι πολύ σπάνιες, σύμφωνα με την έως τώρα κλινική παρατήρηση. Μάλιστα, αναλυτικά δεδομένα από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι στα εμβόλια mRNA παρουσιάζονται κατά μέσον όρο 4,5 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις.

Σύμφωνα πάντοτε με την κλινική παρατήρηση διεθνώς, στο 89% των περιπτώσεων η αναφυλαξία εκδηλώθηκε μέσα σε 15-30 λεπτά από τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται στα άτομα με αλλεργίες να παραμένουν στο εμβολιαστικό κέντρο για μισή ώρα. Συνιστάται επίσης να διαθέτουν τα εμβολιαστικά κέντρα προσωπικό εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση της αναφυλαξίας.αντισώματα AstraZeneca

Ενδείξεις και αντενδείξεις για εμβολιασμό αλλεργικών ατόμων

Αντιδράσεις υπερευαισθησίας αναφέρονται περίπου στο 2% των εμβολιασθέντων. Οι περισσότερες είναι ήπιες, υπήρξαν όμως και λίγα περιστατικά αναφυλαξίας που χρειάστηκαν αντιμετώπιση με επινεφρίνη (αδρεναλίνη).

  • Αν έχετε αλλεργίες σε τροφές ή φάρμακα χορηγούμενα από του στόματος μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο κανονικά.
  • Αν έχετε αλλεργία σε άλλο εμβόλιο ή ενέσιμο φάρμακο καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
  • Αν έχετε ιστορικό αλλεργίας στην ουσία PEG (πολυαιθυλενογλυκόλη) που περιέχεται στα mRNA εμβόλια, ή σε άλλο συστατικό του εμβολίου, συνιστάται να μην εμβολιαστείτε με αυτά τα εμβόλια.
  • Αν, τέλος, εμφανίσατε άμεση αντίδραση (σε λιγότερο από 4 ώρες) μετά τη πρώτη δόση mRNA εμβολίου, συνιστάται να μην κάνετε τη δεύτερη δόση.

Αν έχετε αμφιβολίες, ζητήστε συμβουλές από αλλεργιολόγοΘήβα: Θρόμβωση σε 48χρονη μετά το Johnson & Johnson

Αναθεωρημένα στοιχεία από μεγάλη ανάλυση σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή αλλεργική αντίδραση στα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ανακοίνωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 65.000 ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν τα εμβόλια Covid-19 των εταιρειών Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson. Για το εμβόλιο της AstraZeneca δεν υπήρξαν στοιχεία από τους Αμερικανούς ερευνητές.

«Με το πέρασμα του χρόνου συλλέξαμε περισσότερες πληροφορίες για τα άτομα που χρειάζονται αξιολόγηση από αλλεργιολόγο πριν κάνουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό», δήλωσε η αλλεργιολόγος και ανοσολόγος Dr. Kimberly Blumenthal, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και ερευνήτρια φαρμακευτικών αλλεργιών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

«Συνιστούμε πλέον μόνο στους ελάχιστους ασθενείς με πρόσφατη σοβαρή αλλεργική αντίδραση στην πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG), ένα συστατικό στα εμβόλια, να συμβουλεύονται έναν αλλεργιολόγο ή ανοσολόγο. Ενδέχεται να χρειασθούν αλλεργικά δερματικά τεστ», πρόσθεσε.Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Πώς κλείνετε ραντεβού - Πώς θα δείτε σε ποια ομάδα ανήκετε

Αντιθέτως, τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορούν με ασφάλεια να κάνουν ακόμη και όσοι έχουν σοβαρές αλλεργίες σε:

  • Τρόφιμα
  • Φάρμακα από το στόμα
  • Λάτεξ
  • Τσιμπήματα εντόμων

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Διχασμός σε όλο τον κόσμο για εμβόλια σε παιδιά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Ναι» στην είσοδο τουριστών στην Ελλάδα με όλα τα εμβόλια, εγκεκριμένα και μη από τον ΕΜΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ψηφιακό πιστοποιητικό: «Ναι» και επίσημα από το Συμβούλιο της Ε.Ε.

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πελώνη: Δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων μη εμβολιασμένων πολιτών

Λευτέρης Λαζάρου για προνόμια: Ούτε πελάτη θα διώξω, ούτε θα απολύσω εργαζόμενο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβολιασμός στη Γερμανία: Μόνο παιδιά και έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα πρέπει να εμβολιαστούν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ως εδώ με την ανευθυνότητα!

Kon

Εκστρατεία για εμβολιασμό εφήβων σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Λάμπρος Κατσαρός

Κορονοϊός – εμβόλια: Ποιες περιοχές είναι “πρωταθλήτριες” στην ανοσία – Ποιες τερματίζουν τελευταίες

Λάμπρος Κατσαρός