ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

«Πετάξατε» κήλη; Μην χάνετε χρόνο…

Newsroom eleftherostypos.gr

Συμβαίνει συχνά, ιδίως μετά το απότομο σήκωμα κάποιου βάρους, ή μετά από κάποια επέμβαση στην περιοχή της κοιλιάς, να παρατηρήσετε ένα περίεργο εξόγκωμα (κήλη) που μπορεί να συνοδεύεται και από πόνο όταν το αγγίζετε.

Αναγνωρίζετε, βεβαίως, ότι μάλλον πρόκειται για κήλη και ότι, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να καταφύγετε σε χειρουργική αντιμετώπιση, πριν εξελιχθεί σε κάτι σοβαρότερο…

Γράφει ο Φώτης Αρχοντοβασίλης,
Χειρουργός κηλών κοιλιακού τοιχώματος
Διευθυντής ΣΤ΄ Χειρουργικής Κλινικής Metropolitan General

Ένα σοβαρό ανατομικό και μηχανικό πρόβλημα

Με τον όρο «κήλη του κοιλιακού τοιχώματος» εννοούμε την προβολή-πρόπτωση ή δίοδο ενός ή περισσοτέρων κοιλιακών σπλάχνων ή συνηθέστερα, μέρος αυτών, εκτός της ανατομικής θέσης τους, μέσω ενός φυσιολογικού ή παθολογικού στομίου (ανοίγματος ή χάσματος) που υπάρχει στο κοιλιακό μας τοίχωμα.

Με άλλα λόγια, η κήλη αποτελεί ένα σοβαρό ανατομικό-μηχανικό πρόβλημα μίας περιοχής του σώματος (συνηθέστερα του προσθίου κοιλιακού τοιχώματος), όπου το τοίχωμα που περιβάλλει ένα σπλάχνο εξασθενεί, διασπάται ή ανοίγει με αποτέλεσμα την προβολή του σπλάχνου αυτού προς τα έξω ή σε ένα γειτονικό χώρο.

Πώς και γιατί εμφανίζονται οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος

Οι σημαντικότεροι παράγοντες, που, μόνοι ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, ευνοούν τη δημιουργία κήλης είναι:

  • Αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό της κοιλιάς λόγω: παχυσαρκίας, χρόνιου βήχα, δυσκοιλιότητας, ή συνηθέστερα από βαριά χειρωνακτική εργασία που απαιτεί τη συχνή άρση βάρους
  • Τραύματα ή εγχειρητικές τομές (λόγω εξασθένησης του κοιλιακού τοιχώματος κατά μήκος των ουλών και της διαταραχής της νευρώσεως σε γειτονική με το τραύμα περιοχή)
  • Διαταραχή στο μεταβολισμό του κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός, κακή διατροφή, κάπνισμα)
  • Συγγενής προδιάθεση (εκ γενετής)

Που εμφανίζονται συχνότερα οι κήλες

Οι πιο συνηθισμένες περιοχές του κοιλιακού τοιχώματος που εμφανίζονται κήλες είναι:

  • στις βουβωνικές χώρες (βουβωνοκήλη)
  • στον ομφαλό (ομφαλοκήλη)
  • στην περιοχή προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιά (μετεγχειρητική κοιλιοκήλη)

Κοιλιοκήλες και μετεγχειρητικές κήλες

Πρόκειται για κήλες που βρίσκονται στην κεντρική συνήθως κοιλιακή χώρα (όχι στις βουβωνικές χώρες), και δημιουργούνται όταν υπάρχει διάσπαση και δημιουργία χάσματος στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα. Οι μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες, όπως μαρτυρά και η ονομασία τους, δημιουργούνται στα σημεία της κοιλιάς, όπου παλαιότερα είχε γίνει μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Στην περιοχή αυτή οι μύες του κοιλιακού τοιχώματος γίνονται πιο αδύναμοι και ισχνοί και ακριβώς μέσω αυτής της εξασθένησης των μυών προβάλλει η κήλη ως διόγκωση κάτω από το δέρμα. Σε περιπτώσεις αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης (όταν περπατάμε, βηχουμε, σηκώνουμε βάρη κ.λπ.) το περιεχόμενο της κοιλιάς πιέζει το τοίχωμα από μέσα και βρίσκει διέξοδο στο αδύναμο σημείο των μυών, δημιουργώντας έναν φούσκωμα (εξόγκωμα) σαν μπαλόνι.

Επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση εάν εγκλωβιστεί το έντερο

Αυτή η κατάσταση ωθεί το έντερο κυρίως να μετακινηθεί εντός αυτής της τρύπας. Εάν το έντερο εγκλωβιστεί χωρίς να μπορεί να επανέλθει στην κανονική του θέση, τότε υπάρχει κίνδυνος περίσφιξης (λόγω της μεγάλης εξωτερικής πίεσης σταματά η αιμάτωσή τους), ή οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρή κατάσταση που απαιτεί επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.

Σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης

Η οριστική αντιμετώπιση της κοιλιοκήλης, όπως και όλων των μορφών κήλης του κοιλιακού τοιχώματος (βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητικές κήλες κ.ά.) γίνεται μόνο χειρουργικά, αφού δεν υπάρχουν συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας.

Ρομποτική χειρουργική για τις βουβονοκήλες

Για τις βουβωνοκήλες υπάρχει μια πληθώρα τεχνικών και μεθόδων αποκατάστασης. Μάλιστα,  όταν γίνονται από εξειδικευμένους χειρουργούς, τα αποτελέσματα είναι σχεδόν το ίδιο καλά, με παρόμοια πολύ χαμηλά ποσοστά υποτροπής και γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς. Τα τελευταία χρόνια όμως η Ρομποτική χειρουργική κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ως η απόλυτα ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική αποκατάστασης των βουβωνοκηλών.

Η εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής για τις περιπτώσεις κοιλιοκήλης

Όσον αφορά στις κοιλιοκήλες και ιδίως στις μετεγχειρητικές κήλες, τη μεγάλη διαφορά κάνει η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική: η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κοιλιοκήλης με πλέγμα, αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Η τεχνική όμως που κάνει την πραγματική διαφορά στην αποκατάσταση των κοιλιοκηλών είναι η ρομποτική χειρουργική, που σαν εξέλιξη της λαπαροσκοπικής τεχνικής, προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια, απίστευτη ευκρίνεια και τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου, και ασύγκριτη ευκολία στους δύσκολους χειρουργικούς χειρισμούς, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν πολλαπλές συμφύσεις μεταξύ των οργάνων που περιέχονται μέσα στην κήλη.

Πρωτοποριακή επέμβαση μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης στο Metropolitan General

Πριν μερικούς μήνες άρχισε να πραγματοποιείται στο Metropolitan General, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, μια πρωτοποριακή επέμβαση ρομποτικής αποκατάστασης μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης με την τεχνική eTEP-RS.

H μέθοδος eTEP-RS πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατική τεχνική, μέσω μόνο τριών οπών των 8 χιλιοστών η κάθε μία, με τη χρήση του πλέον εξελιγμένου Ρομποτικού συστήματος, του DaVinci Xi, που διαθέτει το Metropolitan General. Η καινοτόμος αυτή μέθοδος αποκατάστασης δημιούργησε νέες προοπτικές στη θεραπεία ασθενών με σύνθετες κήλες του κοιλιακού τοιχώματος.

Προτεινόμενα για εσάς

Καπνίζεις στο σπίτι; 1.000$ πρόστιμο

Tinad

Σύγχρονη χειρουργική αποκατάσταση της κήλης

Leonidas Kallidonis

Προβιοτικά. Οι καλύτεροι σύμμαχοι του εντέρου

Leonidas Kallidonis

Ένας «γίγαντας με πολλά χέρια»… δαμάζει τον καρκίνο του προστάτη και της κύστης

Leonidas Kallidonis

Αμερικάνικη έρευνα: Η παχυσαρκία αυξάνει 200% τις πιθανότητες νοσηλείας και 50%» τον κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό

Δημήτρης Ντόγκας

«Ρυθμίστε» τον μεταβολισμό σας, ρυθμίστε το βάρος σας

Leonidas Kallidonis

Μια κακή «συναστρία» παθήσεων έδωσε τροφή στον κορωνοϊό

Leonidas Kallidonis

Κάπνισμα στην εποχή του Κορωνοϊού. Ό,τι χειρότερο για τους πνεύμονες

Leonidas Kallidonis

Το βραδινό γεύμα πρέπει να… μετακομίσει στις 6 το απόγευμα

Leonidas Kallidonis