Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα ψάρια, λιγότερα εμφράγματα

Newsroom eleftherostypos.gr

Η αύξηση της κατανάλωσης ψαριών ή η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με τα ευρήματα δύο νέων κλινικών δοκιμών από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ήταν ωφέλιμη για την καρδιά τόσο των υγιών ανθρώπων, όσο και αυτών που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού ή καρδιακής νόσου, κατέδειξαν οι δύο έρευνες.

Ω-3 για καρδιοπροστασία

   Η πρώτη έρευνα, με την ονομασία VITAL (έρευνα για τη βιταμίνη D και τα ωμέγα-3) διαπίστωσε ότι οι υγιείς άνθρωποι που έλαβαν συμπλήρωμα ιχθυελαίων υπέστησαν λιγότερα εμφράγματα, ειδικά εάν δεν έτρωγαν τακτικά ψάρια.

Ένα άλλο εύρημα της μελέτης ήταν ότι μια συγκεκριμένη μορφή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε άτομα με άκαμπτες αρτηρίες ή άλλους παράγοντες κινδύνου για την υγεία της καρδιάς.

«Δοκιμάστε πρώτα τα ψάρια…»

   «Δεν προτείνουμε, πάντως, να αρχίσουν όλοι να παίρνουν συμπληρώματα ιχθυελαίων. Αναφορικά με τα ωμέγα-3, το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να τρώει όσο το δυνατόν περισσότερα ψάρια», λένε οι ερευνητές. «Εάν οι άνθρωποι δεν τρώνε ψάρια, μπορούν να αποκομίσουν οφέλη από τη λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων. Τους προτείνουμε να το συζητήσουν με τον γιατρό τους».

28% μείωση του κινδύνου εμφράγματος σε υγιή άτομα

Στην πρώτη έρευνα έλαβαν μέρος περίπου 26.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50 ετών και πάνω, στις ΗΠΑ, οι οποίοι λάμβαναν καθημερινά είτε 1 γραμμάριο ιχθυελαίων είτε βιταμίνη D (2.000 IU) είτε εικονικό φάρμακο.

Οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό καρδιακών προβλημάτων. Τα συμπληρώματα ιχθυελαίων μείωσαν τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 28% σε μια περίοδο παρακολούθησης πέντε ετών, αλλά δεν είχαν επίδραση στον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρκίνου.

Ο χαμηλότερος κίνδυνος εμφράγματος διαπιστώθηκε σε όσους έκαναν μειωμένη κατανάλωση ψαριών. Στην ομάδα αυτή παρατηρήθηκε 19% μείωση σε όλα τα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια, καθώς και 40% μείωση των εμφραγμάτων.

 Θετικά συμπεράσματα και από τη δεύτερη μελέτη

   Στο πλαίσιο της δεύτερης κλινικής έρευνας (REDUCE-IT), οι ερευνητές εξέτασαν τα οφέλη μιας καθαρής και σταθερής μορφής ωμέγα-3 λιπαρού οξέος, γνωστού ως EPA. Το συμπλήρωμα αυτό χορηγείται με ιατρική συνταγή για την μείωση των τριγλυκεριδίων σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 8.000 ασθενείς που λάμβαναν στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης και την πρόληψη εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Περίπου 7 στους 10 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν δύσκαμπτες αρτηρίες, ενώ οι υπόλοιποι είχαν διαβήτη και τουλάχιστον έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου για την υγεία της καρδιάς. Τα άτομα που έλαβαν αυτή τη μορφή ιχθυελαίων είχαν:

  • 20% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια,
  • 31% μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος και
  • 28% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δέκα τροφές που «σκοτώνουν» το σεξ

Leonidas Kallidonis

Ο κορωνοϊός «μολύνει» και τον εγκέφαλο

Leonidas Kallidonis

Πώς επηρεάζουν την καρδιακή λειτουργία οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα

Leonidas Kallidonis

«Ναι» ή «όχι» στην πρόληψη του εμφράγματος με λήψη ασπιρίνης;

Leonidas Kallidonis

Μήπως… ξεμείνατε από τεστοστερόνη; Πώς θα αναπληρώσετε την ορμόνη του σεξ

Leonidas Kallidonis

Απόκοσμο θέαμα: Χιλιάδες νεκρά ψάρια στη λίμνη Ισμαρίδα και στον ποταμό Κομψάτο

Μιχάλης Μάρδας

Διαλειμματική δίαιτα: πόσο ασφαλής είναι;

Leonidas Kallidonis

“Απορώ… με την καρδιά μου”. Απορίες, απαντήσεις και οδηγίες για να προλάβετε τα καρδιολογικά προβλήματα

Leonidas Kallidonis

Φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής. Επικίνδυνες σχέσεις…

Leonidas Kallidonis