Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

«Όταν οι γυναίκες είναι υγιείς, οι κοινωνίες ευημερούν»

Newsroom eleftherostypos.gr

Λίστα 10 οδηγιών από τις αμερικανικές Υπηρεσίες Πρόληψης για τις γυναίκες

   Δέκα τομείς της γυναικείας υγείας και – αντίστοιχα – δέκα προληπτικές ενέργειες που θα πρέπει οι γυναίκες να εφαρμόζουν ευλαβικά στη διάρκεια της ζωής τους, έχουν κατηγοριοποιήσει – εν είδει λίστας – οι αμερικανικές Υπηρεσίες Πρόληψης για τις Γυναίκες (Women’s Preventive Services Initiative).

«Η λίστα περιλαμβάνει τα προληπτικά τεστ διαλογής των πληθυσμών υψηλού κινδύνου, την εκπαίδευση και τη συμβουλευτική του υγιούς γυναικείου πληθυσμού σε θέματα υγείας», παρατηρεί ο κ. Γιώργος Φαρμακίδης, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας & Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stony – Brook N.Y. των ΗΠΑ.

Ο δεκάλογος της προληπτικής ιατρικής για τις γυναίκεςΤο τέλος του τεστ ΠΑΠ; Ποια εξέταση έρχεται να το αντικαταστήσει

  1. Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (τεστ Παπανικολάου). Από την ηλικία των 21 έως τα 65 όλες οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες συστήνεται να επισκέπτονται τον γυναικολόγο ή τη μαία κάθε ένα με δύο χρόνια, αναλόγως το ιστορικό τους, για το προληπτικό τεστ Παπανικολάου. Το τεστ Παπ ανιχνεύει τις πρώιμες αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας και μας επιτρέπει να παρέμβουμε στα πολύ αρχικά στάδια της νόσου.
  2. Καρκίνος του μαστού (μαστογραφία, υπέρηχος μαστού, ψηλάφηση). Αναλόγως την ηλικία, το ιστορικό και την πυκνότητα του μαστού συστήνονται διαφορετικά τεστ ή συνδυασμός αυτών. Ο προληπτικός ετήσιος έλεγχος με μαστογραφία και συμπληρωματικά με υπέρηχο μαστών για τον γενικό πληθυσμό συστήνεται να ξεκινάει μετά τα 40 έτη. Συστήνεται, επίσης, όλες οι γυναίκες να εκπαιδεύονται στην ψηλάφηση των μαστών τους, ξεκινώντας από την ηλικία των 17 ετών.Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2018 την Κυριακή 4 Νοεμβρίου
  3. Θηλασμός. Ο θηλασμός είναι μια πρακτική που προλαμβάνει πολλές ασθένειες τόσο για το παιδί, όσο και για την μητέρα. Ενδεικτικά 12 μήνες θηλασμού μειώνουν 11% την ατομική πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού της μητέρας και οι 24 μήνες θηλασμού, μειώνουν την πιθανότητα κατά 24%. Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται από μαία για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού και να υιοθετούν υγιή κουλτούρα θηλασμού, ιδανικά από την εφηβική ηλικία ή τουλάχιστον κατά την προγεννητική περίοδο.
  4. Σακχαρώδης διαβήτης κύησης. Στις 24-28 εβδομάδες της εγκυμοσύνης όλες οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν την καμπύλη σακχάρου για τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη κύησης και να παρακολουθούνται από ενδοκρινολόγο σε περίπτωση που τα αποτελέσματα βγουν παθολογικά.
  5. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 μετά την εγκυμοσύνη. Σε περίπτωση που διαγνωστείτε με σακχαρώδη διαβήτη κύησης, θα πρέπει να επισκεφθείτε και πάλι τον ενδοκρινολόγο μετά την εγκυμοσύνη για την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
  6. Αντισύλληψη. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι αντισύλληψης. Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται για τη σωστή χρήση όλων των μεθόδων από την εφηβική ηλικία. Συζητήστε με έναν γυναικολόγο ή με μια μαία για την μέθοδο που ταιριάζει περισσότερο στην δική σας περίπτωση.
  7. Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ). Κάθε γυναίκα που είναι σεξουαλικά ενεργή, θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε επιστημονική ενημέρωση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και πως να προστατευθεί από αυτά ή πως να τα αντιμετωπίσει. Ιδανικά η ενημέρωση και η εκπαίδευση συστήνεται να γίνεται από γιατρό ή μαία στην εφηβική ηλικία και στα δύο φύλα. Για ερωτήσεις ή ανησυχίες ρωτήστε έναν γυναικολόγο ή μία μαία.
  8. Ακράτεια ούρων. Μήπως αισθάνεστε διαφυγή ούρων κατά τη διάρκεια της ημέρας; Κάθε γυναίκα και σε κάθε ηλικία, θα πρέπει να γνωρίζει πως η ακράτεια ούρων είναι μία πολύ συχνή ενόχληση που μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ακράτειας και υπάρχουν μέθοδοι πλήρους αποκατάστασης για όλους, ξεκινώντας από απλές ασκήσεις πυελικού εδάφους μέχρι και πιο επεμβατικές, όπως είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Επικοινωνήστε με έναν γυναικολόγο, μία μαία ή έναν ουρογυναικολόγο για να δείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε και τι επιλογές έχετε.Σοκάρουν τα στοιχεία της Europol: 1 στα 10 παιδιά θύμα σεξουαλικής κακοποίησης
  9. Βία κατά των γυναικών σε όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις. Όλες οι γυναίκες, κάθε ηλικίας πρέπει να γνωρίζουν πως μπορούν να απευθυνθούν στο γυναικολόγο ή τη μαία τους οποιαδήποτε στιγμή αισθανθούν την ανάγκη. Να γνωρίζουν από την εφηβική ηλικία για τις υγιείς και ασφαλείς ανθρώπινες σχέσεις και να ξέρουν που μπορούν να απευθυνθούν όταν νιώσουν οποιαδήποτε απειλή.
  10. Προληπτικές ετήσιες επισκέψεις στο γιατρό. Κάθε γυναίκα από την ηλικία των 13 και έπειτα συστήνεται να επισκέπτεται έναν γυναικολόγο ή μία μαία σε ετήσια βάση και να συζητάει τις ανησυχίες της όσον αφορά την υγεία της. Ο γυναικολόγος ή η μαία θα παραπέμψει και σε άλλες ειδικότητες, όποτε χρειάζεται. Κρίνεται πολύ σημαντική η ενημέρωση και η εκπαίδευση σε θέματα υγείας από επαγγελματίες, εξατομικευμένα για την κάθε γυναίκα με το προσωπικό της ιστορικό και τρόπο ζωής, έτσι ώστε να περιοριστεί η παραπληροφόρηση από το διαδίκτυο ή από το κοινωνικό περιβάλλον.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

ΕΜΑ: «Πράσινο φως» για φάρμακο κατά του επιθετικού ή μεταστατικού καρκίνου του μαστού

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέες ελπίδες για την εξεύρεση φαρμάκου κατά του καρκίνου του μαστού

Μαρίνα Μπενέκου

Πόνος στο σεξ και ακράτεια για μία στις τέσσερις γυναίκες σε εμμηνόπαυση

Leonidas Kallidonis

Γαλλία: Δωρεάν αντισυλληπτικά για τις γυναίκες κάτω των 25 ετών

Μαρίνα Μπενέκου

Για όσους διαβητικούς διστάζουν ακόμη να εμβολιαστούν…

Leonidas Kallidonis

Αβγό: ένα μεγάλο «χάπι βιταμίνης»

Leonidas Kallidonis

Τα γονίδια και οι… συγγένειες που «δείχνουν» καρκίνο του προστάτη

Leonidas Kallidonis

Mommy Makeover. Πλαστική Χειρουργική μετά την εγκυμοσύνη

Leonidas Kallidonis

Συχνοουρία στους άνδρες. Τι μπορεί να κρύβει

Leonidas Kallidonis