ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Όλα όσα διστάζετε να ρωτήσετε για την ανόρθωση γλουτών

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι γυναικείοι γλουτοί (αλλά όχι μόνο…) συχνά γίνονται αντικείμενο έντονης κριτικής, καθώς με το πέρασμα των χρόνων και τις απότομες αυξομειώσεις βάρους «αδειάζουν», πέφτουν και χρειάζονται ανόρθωση.

Η πτώση τους δύσκολα βελτιώνεται με γυμναστική. Όταν η χαλάρωση είναι μεγάλη, χρειάζονται ριζικές επεμβάσεις για να επανέλθουν και πολλές φορές να γίνουν καλύτεροι από πριν. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που εφαρμόζονται κάθε φορά.

                                             Υποψήφιες/οι για ανόρθωση γλουτών

Γράφει ο Θάνος Κοντογιάννης, Χειρουργός πλαστικής-επανορθωτικής χειρουργικής, Metropolitan General

Γυναίκες – αλλά και άνδρες- με χαλάρωση και πτώση των γλουτών, είτε λόγω ηλικίας (άνω των 40 ετών), είτε λόγω μεγάλης απώλειας βάρους.

Ο στόχος.    Ο γλουτός σηκώνεται και «στήνεται» πιο καλά. Αν μάλιστα είναι και ιδιαίτερα μεγάλος ο όγκος του, η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με λιπογλυπτική για μείωση του όγκου.

Η τεχνική.    Κατά το λίφτινγκ γλουτών αφαιρείται το χαλαρό δέρμα που περισσεύει. Η τεχνική που εφαρμόζεται σε αυτή την περίπτωση είναι αυτή που έχει δεχθεί και τις περισσότερες τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά στα σημεία τομής, τα ράμματα και τον τρόπο στερέωσής τους. Υπάρχουν οι τομές που γίνονται χαμηλά κοντά στον μηρό για περιπτώσεις με μικρή χαλάρωση και σχετικά αδύνατους γλουτούς.

Σε περιπτώσεις με μεγαλύτερη χαλάρωση οι τομές ανεβαίνουν όλο και ψηλότερα για να καλύπτονται από τα εσώρουχα. Έτσι φτάσαμε σήμερα η καινούργια τεχνική να τοποθετεί τις τομές ψηλά, στο άνω όριο της μεσογλουτιαίας πτυχής, δηλαδή, στη γραμμή στρινγκ. Η επέμβαση γίνεται συνήθως με γενική νάρκωση και διαρκεί περίπου δύο ώρες. Συνήθως, δε χρειάζεται παραμονή στην κλινική.

Τις πρώτες μέρες θα δυσκολεύεστε να καθίσετε και θα αισθάνεστε λίγο πόνο. Μετά από μία εβδομάδα, θα μπορείτε πλέον να επιστρέψετε στην εργασία σας, φορώντας ειδικό κορσέ για ένα μήνα. Άσκηση όμως μπορείτε να ξεκινήσετε μετά από ένα μήνα.   Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά και διαρκούν από πέντε έως οχτώ χρόνια, αλλά και μετά το πέρας αυτών των ετών οι γλουτοί είναι σε πολύ «υψηλότερη» θέση από αυτή που ήταν πριν την επέμβαση.

Τα απρόοπτα.    Ποσοστό λιγότερο του 0,5% μπορεί να παρουσιασθεί αιμάτωμα και φλεγμονή, τα οποία όμως αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

                                                           Ενθέματα γλουτών

Όταν οι γλουτοί χρειάζονται αύξηση, τότε επιστρατεύονται ειδικά ενθέματα συνεκτικής σιλικόνης που θα γεμίσουν τους γλουτούς.

Η τεχνική.   Αρχικά, προκαθορίζεται η ιδανική θέση του ενθέματος. Γίνεται μια τομή περίπου 5 εκατοστών ψηλά, ανάμεσα στους γλουτούς. Από αυτό το σημείο ο πλαστικός χειρουργός δημιουργεί δύο θήκες κάτω από το δέρμα και ανάμεσα στους μύες του γλουτού και τοποθετεί τα ειδικά ενθέματα σιλικόνης. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 1,5 έως 2 ώρες. Στο νοσοκομείο μένετε για ένα βράδυ.

Μετά την επέμβαση νιώθετε ήπιο πόνο και παρατηρείται οίδημα στη χειρουργημένη περιοχή, αλλά σταδιακά θα υποχωρήσουν. Απαγορεύεται να καθίσετε για 10 – 15 ημέρες και αυτό είναι το μειονέκτημα της επέμβασης. Όταν ξαπλώνετε ή κοιμάστε πρέπει να είστε σε πλάγια θέση ή ανάσκελα με μαξιλάρια σε ειδική θέση και να φοράτε ένα ειδικό ελαστικό κορσέ. Στις καθημερινές σας δραστηριότητες επιστρέφετε σε δύο εβδομάδες. Σε ό,τι αφορά στο σημάδι της τομής, στο σημείο που βρίσκεται, δε φαίνεται καθόλου, ωστόσο φεύγει εντελώς μετά από λίγους μήνες. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και άμεσο και διαρκεί για πάντα.

Τα απρόοπτα.  Μερικές φορές δημιουργείται ένα υγρό στην κοιλότητα με το ένθεμα ή μετακίνηση του ενθέματος σε ποσοστό 1 – 2 %, γι’ αυτό οι μετεγχειρητικές δύο εβδομάδες είναι πολύ σημαντικές και χρειάζονται προσοχή.

Μικρολιποανακύκλωση

Οι γλουτοί ανασηκώνονται και γεμίζουν και με μοσχεύματα λίπους. Απαραίτητη προϋπόθεση, να μας περισσεύει λίγο λίπος, από τα πλάγια των μηρών μας («ψωμάκια») ή την κοιλιά ώστε να μεταφερθεί στους γλουτούς και να ενισχύσει την όψη τους.

Ο πλαστικός χειρουργός παίρνει λίπος από τις περιοχές που περισσεύει και αφού το επεξεργαστεί και το καθαρίσει, το τοποθετεί στους γλουτούς.

Γίνεται με μέθη και τοπική αναισθησία στο χειρουργείο. Η επέμβαση διαρκεί 1- 2 ώρες περίπου. Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο. Τις πρώτες μέρες πρέπει να είστε προσεκτικές στον τρόπο που κάθεστε και κοιμάστε. Στις δραστηριότητές σας επιστρέφετε σε 3 – 4 ημέρες.

Το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι ορατό άμεσα και σε διάστημα 3 – 4 μηνών μπορεί να προστεθεί μια ακόμα, μικρότερη όμως, δόση λίπους από αυτή που έχει φυλαχθεί από το χειρουργείο, αν χρειάζεται για καλύτερο αποτέλεσμα. Για τουλάχιστον έξι χρόνια η τεχνική αυτή εγγυάται ικανοποιητικό αποτέλεσμα, ωστόσο το μειονέκτημά της είναι ότι ένα ποσοστό 20-50% του λίπους απορροφάται και έτσι η ίδια διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί μετά από κάποια χρόνια. Η τεχνική αυτή δεν αφήνει σημάδια.

                                                        ΒΟΧ: η τελευταία λέξη της επιστήμης

Με μια ειδική επεξεργασία του λίπους, που έχει αφαιρεθεί και η οποία γίνεται στο χώρο του χειρουργείου και διαρκεί περίπου μία ώρα, παράγονται ενεργά πλέον βλαστοκύτταρα, τα οποία βρίσκονται μέσα στο λιπώδη ιστό. Με αυτό τον τρόπο οι ειδικοί μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον όγκο στον κάθε γλουτό που θα διαρκέσει για πάντα. Είναι μέθοδος που εφαρμόζεται ήδη τον τελευταίο χρόνο (την εφάρμοσαν και στην αποκατάσταση μαστού) και έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κόστος της μεθόδου είναι προς το παρόν περίπου 4.000 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς

Επιστήμονες δημιούργησαν έμβρυα μαϊμούς που περιείχαν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, προκαλώντας αντιδράσεις

Μαρίνα Μπενέκου

Ανάρπαστες οι επεμβάσεις αισθητικής, χάρη στην… αποταμίευση που έγινε στα lockdown!

Leonidas Kallidonis

Επαναστατικό ιατρικό επίτευγμα: Δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στον κόσμο μοντέλα πρώιμου ανθρώπινου εμβρύου

Tinad

10 λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλεται ο πόνος στο μαστό

Leonidas Kallidonis

«Σμιλεύοντας» το τοπικό πάχος

Leonidas Kallidonis

Το μέλλον της ομορφιάς ή μήπως…θεραπείες ομορφιάς από το μέλλον;

Leonidas Kallidonis

«Έκρηξη» νέων ελπιδοφόρων θεραπειών για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Leonidas Kallidonis

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αυξητική στήθους

Leonidas Kallidonis