ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Οι… κακές συνήθειες που ανεβάζουν την πίεση

Newsroom eleftherostypos.gr

Σηκώστε «ασπίδα» απέναντι στην υπέρταση χωρίς καν να να πάρετε χάπια για την πίεση

Η αντιμετώπιση της υπέρτασης γίνεται με την επιλογή των κατάλληλων για κάθε άνθρωπο αντιυπερτασικών φαρμάκων. Όμως, εξίσου σημαντική είναι και η μη φαρμακευτική θεραπεία, δηλαδή κάποιες αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, οι οποίες μειώνουν την αρτηριακή πίεση, προλαμβάνουν την εμφάνιση της υπέρτασης, αλλά και ενισχύουν τη δράση των αντιυπερτασικών φαρμάκων:

Γράφει ο Ηρακλής Αβραμόπουλος
Παθολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης YΓΕΙΑ
  • Αλάτι. Η μείωση της λήψης αλατιού είναι σημαντική και φαίνεται ότι μειώνει την συστολική αρτηριακή πίεση κατά 5 mmHg περίπου. Η μείωση αυτή της πίεσης, παρότι φαίνεται μικρή, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 14% των θανάτων από εγκεφαλικά επεισόδια και κατά 9% των θανάτων από καρδιακή νόσο. Για να μειωθεί η λήψη νατρίου συνιστάται ο περιορισμός προσθήκης αλατιού κατά το μαγείρεμα, η απομάκρυνση της αλατιέρας από το τραπέζι φαγητού, αλλά και ο περιορισμός των τροφών με «κρυμμένο» αλάτι, όπως ψωμί, επεξεργασμένο κρέας, τυριά, μαργαρίνη, επεξεργασμένα δημητριακά. Χρήσιμο είναι  να διαβάζουμε τις ετικέτες των φαγητών που αγοράζουμε και να προτιμούμε αυτές με χαμηλή περιεκτικότητα αλατιού.
  • Διατροφή. Όσον αφορά τη διατροφή θα πρέπει να προτιμώνται φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά με χαμηλή περιεκτικότητα λίπους, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, πουλερικά, ψάρια και ξηροί καρποί και να αποφεύγονται γλυκά, ζαχαρούχα ποτά και κόκκινο κρέας. Η διατροφή αυτή είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και πτωχή σε κεκορεσμένα λιπαρά, ολικό λίπος και χοληστερόλη. Επιτυγχάνει μείωση της συστολικής πίεσης κατά 6 mmHg περίπου. Η Μεσογειακή διατροφή τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και φαίνεται ότι μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η σύστασή της είναι παρόμοια με αυτή που προαναφέρθηκε, με μόνη σημαντική διαφορά την προσθήκη ελαιόλαδου.
  • Βάρος. Η μείωση του σωματικού βάρους στα υπέρβαρα και στα παχύσαρκα άτομα είναι πολύ σημαντική. Για κάθε 10 κιλά απώλειας βάρους η αρτηριακή πίεση μειώνεται κατά 10 mmHg περίπου.
  • Άσκηση. Η άσκηση μειώνει κατά 5 mmHg τη συστολική και κατά 4 mmHg τη διαστολική πίεση. Σε όλα τα άτομα με υπέρταση συνιστάται αερόβια άσκηση (πχ γρήγορο βάδισμα) επί 30 λεπτά τουλάχιστον τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
  • Αλκοόλ. Η υπερκατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Η λήψη οινοπνεύματος πρέπει να περιορίζεται σε 20 -30 γραμμάρια (2 ποτά) την ημέρα στους άντρες και σε 10 – 20 γραμμάρια (1 ποτό) στις γυναίκες.
  • Κάπνισμα. Τέλος, σε όλα τα άτομα με υπέρταση θα πρέπει να τονίζεται ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

 

 

Από το περιοδικό Υπέρταση που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

«Πράσινο φως» από την Ε.Ε. για κατανάλωση τροφών που παράγονται από… έντομα!

Tinad

Περιοδοντίτιδα. Εκτινάσσει την αρτηριακή πίεση

Leonidas Kallidonis

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού και τυριού καταπολεμά το Αλτσχάιμερ, δείχνει νέα έρευνα

Μαρίνα Μπενέκου

Ξεχάστε όσα ξέρατε για τις δίαιτες – 7 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε

Υπογονιμότητα: Τα κυριότερα αίτια και η αντιμετώπισή της

Leonidas Kallidonis

4 τρόποι για να διατηρήσετε τις μπανάνες σας φρέσκιες για μεγαλύτερο διάστημα

Μαρίνα Μπενέκου

Η τέλεια διατροφή για να «στεγνώσετε» – Ξεχάστε τι θα πει λίπος

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η σωστή διατροφή διώχνει και τους μαύρους κύκλους

Ανεβάζουμε παλμούς, ρίχνουμε την πίεση

Leonidas Kallidonis