ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Οι επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή μετά τη θεραπεία για καρκίνο του προστάτη

Newsroom eleftherostypos.gr

Παρόλο που ο καρκίνος του προστάτη από μόνος του δεν επηρεάζει τη στυτική λειτουργία, οι θεραπείες για τη νόσο μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή των ασθενών.Οι «παρενέργειες» της θεραπείας μπορούν, ωστόσο, να αποφευχθούν, με την εφαρμογή πρωτοποριακών μεθόδων, όπου αυτές ενδείκνυνται.

Ο μεγάλος φόβος των αντρών

Ένας μεγάλος, αλλά όχι αβάσιμος, φόβος των ανδρών είναι οι επιπτώσεις της θεραπείας στη σεξουαλική τους λειτουργία και την αναπαραγωγική τους ικανότητα. Η ριζική προστατεκτομή προκαλεί στυτική δυσλειτουργία στους περισσότερους άντρες, με όποια μέθοδο και αν διενεργηθεί. Όσον αφορά στην ακτινοβολία, αυτή έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη στυτική λειτουργία, ενώ τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της προχωρημένης μορφής της νόσου επιφέρουν σε όλους τους άντρες πλήρη στυτική δυσλειτουργία.

Τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που εμπλέκονται στο μηχανισμό της στύσης και ουσιαστικά την «ελέγχουν» είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και οποιαδήποτε παρέμβαση γίνει στην περιοχή έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές στη φυσιολογική διαδικασία που οδηγεί στη στύση.

Οι επιπτώσεις αυτές επιφέρουν σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση και επιδείνωση στην ποιότητα της ζωής των ασθενών.

Η επαναφορά της στύσης απαιτεί χρόνο

Οι συνέπειες από τις ριζικές θεραπείες (χειρουργείο, ακτινοβολία) στη στυτική λειτουργία είναι αναπόφευκτες. Ωστόσο, είτε με φαρμακευτική αγωγή, είτε με χειρουργική επέμβαση, η στυτική λειτουργία μπορεί να επανέλθει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Επίσης, δεδομένου ότι ολοένα και περισσότεροι άνδρες προσβάλλονται σε νεαρότερη ηλικία (40-50 ετών) πριν ακόμα τεκνοποιήσουν, η απώλεια της εκσπερμάτισης, ως αποτέλεσμα της θεραπείας, αποτελεί ένα σημαντικό αντικίνητρο. Τέλος, η ακράτεια των ούρων είναι επίσης μία σοβαρή επίπτωση των ριζικών θεραπειών.

Θεραπεία χωρίς παρενέργειες

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και στην Ελλάδα μία ελάχιστα επεμβατική θεραπεία, η οποία έχει ως στόχο να καταστρέψει τις καρκινικές εστίες, αφήνοντας τις υπόλοιπες περιοχές του αδένα ανέπαφες και διασώζοντας τον φυσιολογικό του ιστό. Πρόκειται για την εστιακή θεραπεία, η οποία προσφέρεται ως μια εναλλακτική θεραπευτική επιλογής για τους άνδρες με μικρούς, χαμηλού ή μέσου κινδύνου εντοπισμένους όγκους του προστάτη, αφορά δηλαδή σε μία ομάδα προσεκτικά επιλεγμένων ασθενών που πάσχουν από ελάχιστη έκταση της νόσου.

Η εστιακή θεραπεία στηρίζεται σε μια καινούργια μέθοδο απεικόνισης, η οποία συνδυάζει τη μαγνητική τομογραφία του προστάτη με το διορθικό υπερηχογράφημα.

Μετά την επέμβαση

Οι παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων της ακράτειας ούρων και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, μπορεί να εμφανιστούν λιγότερο συχνά έως και καθόλου, ενώ μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρές από εκείνες που συνδέονται με πιο επιθετικές θεραπείες.

Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας δείχνουν ότι σε μελέτη με 50 ασθενείς με σημαντικό και μη σημαντικό καρκίνο του προστάτη, η εστιακή θεραπεία δεν προκάλεσε ακράτεια ή στυτική δυσλειτουργία σε κανένα περιστατικό.

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: έρχεται φυσιολογικά μετά τα 50

Leonidas Kallidonis

Η ρομποτική χειρουργική στον καρκίνο του προστάτη

Leonidas Kallidonis

Ένας «γίγαντας με πολλά χέρια»… δαμάζει τον καρκίνο του προστάτη και της κύστης

Leonidas Kallidonis

Με ισχυρά όπλα απέναντι στον καρκίνο του προστάτη

Leonidas Kallidonis

Η δακτυλική εξέταση του προστάτη παραμένει απαραίτητη

Leonidas Kallidonis