ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Οι Έλληνες… κάτω από τη βάση στο «μάθημα παχυσαρκίας»

Newsroom eleftherostypos.gr

Το 35% των παιδιών και των εφήβων στην Ελλάδα βρίσκονται στο «φάσμα» της παχυσαρκίας, ενώ το 71% του πληθυσμού είναι είτε υπέρβαροι, είτε παχύσαρκοι, σύμφωνα με μεγάλη επιδημιολογική μελέτη (μελέτη ΥΔΡΙΑ) . Το πιο απογοητευτικό, όμως, είναι ότι κάθε χρόνο περίπου 7.000 άνθρωποι στη χώρα μας πεθαίνουν από διαταραχές που συνδέονται με την παχυσαρκία, ενώ οι σοβαρά παχύσαρκοι  – όσοι δηλαδή έχουν πολύ υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ>40) – έχουν 100% αυξημένο κίνδυνο  θνησιμότητας συγκριτικά με όσους καταφέρνουν να διατηρούν φυσιολογικό βάρος.

Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία ανακοινώθηκαν στο πρώτο διαδικτυακό «μάθημα» του «Καρδιομεταβολικού Σχολείου», ενός πρωτότυπου και πρωτοποριακού για τα ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα ετήσιου μεταπτυχιακού προγράμματος εκπαίδευσης σχετικά με την καρδιομεταβολική ιατρική.

Το έμφραγμα έρχεται 12 χρόνια νωρίτερα στους παχύσαρκους

Το πρώτο «μάθημα», λοιπόν, που είχε ως θέμα «Παχυσαρκία, η σύγχρονη μεταβολική πανδημία», εστίασε σε τρεις νέες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, στις δίαιτες για την απώλεια βάρους, αλλά και στα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου. Σύμφωνα με αυτά…

  • Οι ασθενείς με παχυσαρκία εμφανίζουν το πρώτο έμφραγμα μυοκαρδίου μέχρι και 12 χρόνια νωρίτερα από τους «νορμοβαρείς»,
  • 90% των παχύσαρκων με παχυσαρκία για περισσότερο από 30 χρόνια, θα υποστούν καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Οι σοβαρά παχύσαρκοι έχουν 50 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη συγκριτικά με τους νορμοβαρείς.
  • Ακόμη και μείωση κατά 5% του σωματικού βάρους έχει ευεργετικές συστηματικές συνέπειες στην υγεία του παχύσαρκου ασθενούς.

Οι πιο αποτελεσματικές και υγιεινές δίαιτες

Η μείωση του σωματικού βάρους απαιτεί τροποποίηση των υγιεινοδιαιτητικών όρων ζωής, όπως επισημάνθηκε στο διαδικτυακό μάθημα:

  • Η μεσογειακή δίαιτα , η δίαιτα DASH και οι χορτοφαγικές δίαιτες φαίνεται ότι είναι οι πλέον υγιεινές δίαιτες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
  • Η απώλεια 2-3 kg μηνιαίως με βάση τις δίαιτες αυτές, αλλά και με εβδομαδιαία αεροβική γυμναστική για 150’- 300’, είναι η θεραπευτική πρόταση που επιτυγχάνει διατήρηση της απώλειας του σωματικού βάρους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Τέλος, αναφέρθηκαν και αναλύθηκαν οι τρείς φαρμακευτικές αγωγές (η μία ενέσιμη) που σήμερα επιτυγχάνουν θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η απώλεια τουλάχιστον 5% του σωματικού βάρους σε ένα 3μηνο είναι το ελάχιστο μέτρο αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής αγωγής.

Τι είναι το «καρδιομεταβολικό σχολείο»

Το «καρδιομεταβολικό σχολείο» αποτελεί τη συντονισμένη προσπάθεια του νοσοκομειακού ομίλου HHG , της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ και της Ιατρικής σχολής της Σορβόννης, στο οποίο – χάρη στις νέες τεχνολογίες – συμμετέχουν διαδικτυακά ιατροί απ’ όλη την Ελλάδα. Τα μαθήματα συντονίζουν οι διευθυντές του νοσοκομειακού ομίλου HHG κ.α. Γ. Κολοβού, Α. Μελιδώνης και Σ.Φούσσας, καθώς και οι καθηγητές Γ. Γεροτζιάφας και Δ. Τουσούλης.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δίαιτα MIND. Μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ κατά 53%  

Leonidas Kallidonis

«Οξεία μυοκαρδίτιδα» – H πιο ύπουλη επιπλοκή του κορωνοϊού

Leonidas Kallidonis

Πώς επηρεάζουν την καρδιακή λειτουργία οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα

Leonidas Kallidonis

Οι παγίδες που πρέπει να αποφεύγουν οι καρδιοπαθείς στις διακοπές

Leonidas Kallidonis

Μαζί με τη ζέστη φουντώνουν και οι μυκητιάσεις των νυχιών

Leonidas Kallidonis

Θερμοπληξία: ο πιο ύπουλος καλοκαιρινός κίνδυνος

Leonidas Kallidonis