ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Ο ρόλος της άσκησης και της διατροφής στον καρκίνο του προστάτη

Newsroom eleftherostypos.gr

Η έντονη άσκηση φαίνεται πως αποτελεί βασικό όπλο για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Όπως προκύπτει μέσα από μια σειρά μελέτες, μεταναλύσεις και ανασκοπήσεις, παρότι η σωματική δραστηριότητα δεν μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, η μέτρια αλλά κυρίως η έντονη άσκηση μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για την επιθετική μορφή του.

Επιπλέον, μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λαχανικά και φρούτα και χαμηλής περιεκτικότητας σε κόκκινα / επεξεργασμένα κρέατα και λίπη, μπορεί να αποτελέσει ακόμη μια ασπίδα προστασίας έναντι της νόσου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε παχύσαρκους που ακολουθούν ανθυγιεινή διατροφή και δεν φροντίζουν να ασκούνται.

Άσκηση και οξειδωτικό στρες

Με βάση τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, από τα αποτελέσματα των ερευνών επικρατεί η άποψη ότι η υψηλής έντασης δραστηριότητα προστατεύει από τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη και ότι η τακτική μέτρια δραστηριότητα μπορεί να ενισχύσει τα αντιοξειδωτικά συστήματα, αποτρέποντας έτσι το οξειδωτικό στρες.

Επιπλέον, σε μελέτες που χώρισαν τη φυσική δραστηριότητα σε τέσσερις τομείς (νοικοκυριό, μετακινήσεις, ψυχαγωγική και επαγγελματική δραστηριότητα),  οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέγεθος της μείωσης του κινδύνου κυμαίνεται:

  • από 10% έως 56% για την επαγγελματική φυσική δραστηριότητα και
  • από 5% έως 65% για τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Διατροφή. Διφορούμενα συμπεράσματα

Σχετικά με τη διατροφή, τα συμπεράσματα των μελετών ποικίλουν.

  • Σε ορισμένες μελέτες βρέθηκε μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης λαχανικών και φρούτων και καρκίνου του προστάτη, σε άλλες βρέθηκε μια στατιστικά σημαντική προστατευτική επίδραση, ενώ σε άλλες φαίνεται ότι η μείωση του κινδύνου είναι πολύ μικρότερη.
  • Όσον αφορά στην κατανάλωση κρέατος, μελέτες ανέφεραν ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ κρέατος, κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου, και κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Συγκεκριμένα, η υψηλή κατανάλωση κρέατος συνδέθηκε σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη τουλάχιστον κατά 56%.
  • Μια ανασκόπηση ανέφερε ότι όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες μείωσης των κινδύνων συγκριτικά με εκείνους που ακολουθούν τον δυτικό τρόπο διατροφής. Ομοίως, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε μείωση κατά 46% του κινδύνου στους ανθρώπους που κατανάλωναν πολλές ντομάτες και λιπαρά ψάρια και μικρές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος. Η θετική επίδραση της ντομάτας διαπιστώθηκε και σε άλλες μελέτες.

Επειδή σε τακτά διαστήματα πραγματοποιείται μια μελέτη και τα ευρήματά της παρουσιάζονται ως δεδομένα στην πρόληψη ή αντιμετώπιση μιας ασθένειας, οι ενδιαφερόμενοι συχνά βρίσκονται σε σύγχυση για τον τρόπο ζωής και διατροφής που θα πρέπει να ακολουθούν. Υπάρχουν ωστόσο κατευθυντήριες οδηγίες, για τις οποίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται από τον θεράποντα ιατρό τους.

Η εφαρμογή τους δεν εξασφαλίζει, βέβαια, την αποφυγή του καρκίνου. Ακόμα, όμως, κι όταν η νόσος προκύψει, η εξέλιξη των ιατρικών και χειρουργικών μεθόδων  θεραπείας προσφέρουν στον ασθενή μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης και μάλιστα χωρίς ταλαιπωρία.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Χαρίζουν μακροζωΐα και πολλά ακόμη οφέλη

Φάτε φρούτα και λαχανικά – Σας κάνουν χαρούμενους

Εικόνες που εντυπωσιάζουν από άσκηση του πυροβολικού: «Πήρε φωτιά» το πεδίο βολής στην Ξάνθη

Πανελλήνιες εξετάσεις: Τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά για να έχουν ενέργεια

Παξιμάδια: Κι όμως σας βοηθούν να αδυνατίσετε σωστά

Θεραπείες express πριν την εμφάνιση στην παραλία

Leonidas Kallidonis

Ένας στους 5 Έλληνες με πρόβλημα δυσκοιλιότητας

Leonidas Kallidonis

Θρεπτικά σνακ με μαύρη σοκολάτα – Κάνουν καλό και σας χορταίνουν

Πιπέρι καγιέν: Δεν φαντάζεστε τα οφέλη του στην υγεία