ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Ο προδιαβήτης έχει αφετηρία… το πιάτο μας

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο προδιαβήτης είναι, όπως δηλώνει και το όνομά του, μια διαταραχή που προηγείται του διαβήτη και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Ωστόσο, και υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αντιληπτός από το άτομο που τον έχει και θα αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να έχει και μια «θετική» πλευρά. Μπορεί, δηλαδή,  να οδηγήσει με επιτυχία στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη και μάλιστα με φυσικούς τρόπους, όπως η προσεγμένη διατροφή και η άσκηση.

Γράφει ο Κάρολος Παπαλαζάρου,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Metropolitan Hospital

Αναγνωρίζοντας τον προδιαβήτη

O προδιαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα βρίσκονται πάνω από τα φυσιολογικά όρια, αλλά κάτω από τα καθορισμένα όρια του σακχαρώδη διαβήτη.

Τα άτομα που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, θεωρείται ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ένα βάθος χρόνου 2 με 10 χρόνια, αν δεν αντιμετωπίσουν τον προδιαβήτη τους.

Ελέγχοντας τον προδιαβήτη, προλαβαίνουμε διαβήτη και καρδιαγγειακά

Παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις η μακροχρόνια βλάβη στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα που συνοδεύει συνήθως τον διαβήτη μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει, στις περισσότερες αρκούν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, για την αποφυγή της εξέλιξης της κατάστασης αυτής σε σακχαρώδη διαβήτη.

Η δυσκολία βρίσκεται στην αναγνώριση των συμπτωμάτων του προδιαβήτη

Στον προδιαβήτη συνήθως δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα και μπορεί να εξελιχθεί αθόρυβα, αν και κάποιες φορές ενδέχεται να παρουσιαστούν κάποια κοινά συμπτώματα διαβήτη, όπως αίσθημα δίψας, συχνουρία, αίσθημα κόπωσης, ζάλη και θολή όραση.

Επίσης, κάποια άτομα με προδιαβήτη μπορεί να αναπτύξουν μελανίζουσα ακάνθωση, μια κατάσταση που σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, κατά την οποία το δέρμα γίνεται πιο σκούρο, πιο σκληρό και «μυρίζει».

Τέλος, κάποια άτομα με προδιαβήτη παρουσιάζουν αντιδραστική υπογλυκαιμία 2-3 ώρες μετά το γεύμα τους, εμφανίζοντας τα χαρακτηριστικά συμπτώματά της, όπως αίσθημα νευρικότητας, εφίδρωση, αίσθημα υπνηλίας ή κόπωσης, ζάλη κ.λπ.

Παράγοντες που «ευνοούν» την ανάπτυξη προδιαβήτη

Οι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης προδιαβήτη και ακόλουθης εξέλιξής του σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, είναι:

 • Η ηλικία:ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε.
 • Το φύλο:οι γυναίκες αναπτύσσουν σακχαρώδη διαβήτη 50% συχνότερα από τους άντρες.
 • Η γλυκόζη νηστείας:τιμή της γλυκόζης νηστείας από 100 έως 125 χιλιοστόγραμμα αποτελεί χαρακτηριστικό σημάδι του προδιαβήτη.
 • Η συστολική αρτηριακή πίεση:η υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης προδιαβήτη.
 • Η HDL χοληστερόλη:εάν η HDL χοληστερόλη είναι κάτω του 35 και τα τριγλυκερίδια άνω των 250, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος προδιαβήτη.
 • Το σωματικό βάρος:υπέρβαρα άτομα με δείκτη μάζας σώματος >25 και συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά κινδυνεύουν περισσότερο.
 • Η σωματική άσκηση:η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου.
 • Το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη:εάν ένας συγγενής πρώτου βαθμού πάσχει από διαβήτη, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος για προδιαβήτη.
 • Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: το σύνδρομο συσχετίζεται με διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης προδιαβήτη.
 • Ο διαβήτης κύησης:παράγοντας κινδύνου είναι και το ιστορικό διαβήτη κύησης ή γέννησης μωρού άνω των 4 κιλών.
 • Ο ύπνος:έρευνες έχουν συνδέσει διαταραχές ύπνου όπως η υπνική άπνοια, με τον αυξημένο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη.

Πώς, με αλλαγές στη διατροφή, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον προδιαβήτη

 • Απώλεια του περιττού βάρους για τα υπέρβαρα άτομα:αρκετές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής αναφορικά με την πρόληψη του διαβήτη, με ποσοστό μείωσης του κινδύνου από 40% ως 70% σε ενήλικες με προδιαβήτη. Οι παρεμβάσεις αυτές επικεντρώνονται στην απώλεια βάρους, στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και στην αλλαγή διατροφικών συνηθειών. Η απώλεια βάρους, για τα υπέρβαρα άτομα, είναι αρκετές φορές ικανή από μόνη της να αποτρέψει την εξέλιξη του προδιαβήτη σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
 • Ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής:κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους και αποφυγής του προδιαβήτη απαιτείται η τήρηση ενός εξισορροπημένου προγράμματος διατροφής, ανάλογου με αυτό που δίνεται σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, το οποίο θα πρέπει να σχεδιάζεται από τον θεράποντα ιατρό ή τον διατροφολόγο.

Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και καλά λιπαρά οξέα, ενώ θα πρέπει να περιορίζει τα σάκχαρα, τα αμυλούχα τρόφιμα και τα ζωικά λίπη.

 • Μαγνήσιο:η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι μια από τις σημαντικές ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών σε ενήλικες, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε άλλες ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών, προβλήματα ύπνου και υπέρταση που αποτελούν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.
 • Κανέλα Κεϋλάνης:η κανέλα είναι μια πλούσια πηγή πολυφαινολών και έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη γλυκόζη του αίματος και την αντίσταση στην ινσουλίνη.
 • Συνένζυμο Q10:το συνένζυμο Q10 είναι ένα αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στη θεραπεία των φλεγμονωδών καταστάσεων που απειλούν την υγεία. Η φλεγμονή χαμηλού βαθμού και το οξειδωτικό στρες είναι οι βασικοί παράγοντες στην ανάπτυξη του διαβήτη και των επιπλοκών του και το συνένζυμο Q10 παίζει ζωτικό ρόλο στη μείωση αυτών των επικίνδυνων για την υγεία παραγόντων.

 

Από το ένθετο Υγεία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο

Προτεινόμενα για εσάς

Ρίξτε τη χοληστερόλη χωρίς φάρμακα

Leonidas Kallidonis

Αϋπνία: αιτίες και τρόποι να την αντιμετωπίσετε

Leonidas Kallidonis

Υπογονιμότητα: Τα κυριότερα αίτια και η αντιμετώπισή της

Leonidas Kallidonis

Συμπληρώνοντας τα 50 με… συμπληρώματα διατροφής

Leonidas Kallidonis

Ο κορωνοϊός… της καρδιάς μας

Leonidas Kallidonis

Μια πανδημία φεύγει, μια άλλη, όμως, γιγαντώνεται…

Leonidas Kallidonis

Αϋπνίες. Μας γερνάνε, μας παχαίνουν, μας αρρωσταίνουν

Leonidas Kallidonis

Συμπληρώματα διατροφής που έχουμε ανάγκη μετά τα 50

Leonidas Kallidonis

Γλυκαντικές ουσίες: Ελευθερίες και περιορισμοί

Leonidas Kallidonis