Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Ο «λύκος» δείχνει τα δόντια του το καλοκαίρι

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος είναι μια συστηματική, φλεγμονώδης πάθηση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα.

Τυχαίνει, μάλιστα, να χαρακτηρίζεται από έξαρση των συμπτωμάτων- ιδίως των δερματικών- κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία επιδεινώνει την πάθηση.

Γράφει η Ελένη Κομνηνού,
Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων Μetropolitan General

Προσβάλλει περισσότερες γυναίκες σε σχέση με άντρες – σε αναλογία 9:1 – και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Εμφανίζει  ποικιλία στις κλινικές εκδηλώσεις, μακροχρόνια πορεία και έχει πολυπαραγοντική αιτιολογία (ορμονικοί, ψυχο-νευρο-ενδοκρινικοί, ιογενείς παράγοντες, υπεριώδης  ακτινοβολία, φάρμακα). Παρά τη βαρύτητα της νόσου, ωστόσο, ο «λύκος» μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία – στις περισσότερες περιπτώσεις – με την έγκαιρη διάγνωση, την εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή και ιατρική φροντίδα, επιτρέποντας στους ασθενείς να ζουν φυσιολογικά.

Τα συμπτώματα του λύκου

Εμφανίζεται με πόνο στις αρθρώσεις, πυρετό, δερματικά εξανθήματα, και όλα αυτά συνοδεύονται με εύκολη κόπωση. Τα εξανθήματα εμφανίζονται στο πρόσωπο, καθώς και σε άλλα μέρη του σώματος και αλλού, έπειτα από έκθεση στον ήλιο.

Που εντοπίζονται οι βασικές βλάβες του λύκου

Ο λύκος προσβάλλει διάφορα όργανα όπως:

 • Μάτια: Ραγοειδίτιδα, επισκληρίτιδα, οπτική νευρίτιδα.
 • Δέρμα: Εξάνθημα πεταλούδας, δισκοειδές εξάνθημα, υποξύς δερματικός λύκος, φωτοευαισθησία.
 • Καρδιά-πνεύμονες: Πλευρίτιδα, πνευμονίτιδα, πνευμονική υπέρταση , περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα ,ενδοκαρδίτιδα
 • Γαστρεντερικό σύστημα: Ηπατομεγαλία, σπληνομεγαλία, μεσεντέριο αγγειίτιδα, χολική κίρρωση.
 • Νεφρά : Σπειραματονεφρίτιδα
 • Μυοσκελετικό σύστημα :Αρθραλγίες, αρθρίτιδα, μυαλγίες, μυοσίτιδα.
 • Κεντρικό Νευρικό Σύστημα: Επιληψία, ψύχωση, πολυνευροπάθεια, μυελίτιδα, εγκεφαλοπάθεια.
 • Γενικά: Πυρετός, απώλεια βάρους, κόπωση, λεμφαδενοπάθεια.

 Ο λύκος… αγριεύει στον ήλιο

Η έκθεση στον ήλιο και ο φθορίζων φωτισμός επιδεινώνει στους περισσότερους ασθενείς τα δερματικά εξανθήματα. Αρκετά συχνά, η έκθεση μπορεί να προκαλέσει γενικευμένες εξάρσεις του Λύκου με πυρετό, αρθραλγίες, ακόμη και φλεγμονές που περιλαμβάνουν την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά ή το νευρικό σύστημα.

Γυναικεία, αλλά και οικογενειακή υπόθεση ο λύκος

Περισσότεροι από 500.000 Ευρωπαίοι νοσούν από λύκο. Το 90% των ασθενών είναι γυναίκες και το 80% των διαγνώσεων γίνεται μεταξύ των ηλικιών 15-45 ετών.

Το οικογενειακό ιστορικό (η κληρονομικότητα) και τα γονίδια, παίζουν κυρίαρχο ρόλο καθώς συνήθως νοσούν από αυτό αρκετά μέλη μιας οικογένειας, ωστόσο άλλες μελέτες έχουν δείξει πως ο λύκος μπορεί να προκληθεί από κάποιον ιό που προσβάλει κάποιο άτομο που έχει την προδιάθεση εμφάνισης της πάθησης.

 Τα φάρμακα που «δαμάζουν» τον λύκο

Σήμερα, τα φάρμακα που κυρίως χρησιμοποιούνται είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα ανθελονοσιακά, τα κορτικοστεροειδή και τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα καθώς και το μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι του CD20 μορίου στην επιφάνεια των Β-κυττάρων, για βαριές, ανεξέλεγκτες στη συμβατική θεραπεία περιπτώσεις.

Εγκυμοσύνη και λύκος

Πρέπει να γνωστοποιηθεί στην ασθενή ότι η σύλληψη πρέπει να γίνει  ύστερα από τουλάχιστον 6 μήνες από την ύφεση της νόσου, καθόσον μόνον έτσι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος για τη μητέρα και την πορεία  του εμβρύου.

 • Η εγκυμοσύνη μπορεί να σημαίνει ειδικά προβλήματα για τις γυναίκες με λύκο. Η γονιμότητα ή η ικανότητα σύλληψης μπορεί να ελαττωθεί κατά τη διάρκεια εξάρσεων της νόσου.
 • Είναι σημαντικό, μάλιστα, να συνεργαστεί ο γυναικολόγος της ασθενούς με τον ειδικό ρευματολόγο που ασχολείται με τον συνδυασμό αυτοάνοσων νοσημάτων και κύησης, με σκοπό να προγραμματιστεί σωστά η εγκυμοσύνη και βεβαίως να παρακολουθείται  σε όλη τη  διάρκειά της, στη λοχεία  και το θηλασμό.
 • Φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν το έμβρυο, όπως κυκλοφωσφαμίδη, μεθοτρεξάτη, ACE αναστολείς, ανταγωνιστές των υποδοχέων αγγειοτενσίνης-ΙΙ και micophenolate mofetil, πρέπει να διακόπτονται, εάν είναι εφικτό.
 • Η χρήση της υδροξυχλωροκίνης  (Plaquenil) θεωρείται ασφαλής στην εγκυμοσύνη και δεν πρέπει να διακόπτεται, καθώς ο κίνδυνος για έξαρση του λύκου, σε αυτήν την περίπτωση, αυξάνεται ουσιαστικά.
 • Επίσης θα πρέπει να γίνονται τακτικά εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό των παθολογικών αντισωμάτων και των άλλων ενδείξεων δραστηριότητας του λύκου. Με αυτές τις προφυλάξεις, πολλές γυναίκες με λύκο μπορούν να έχουν φυσιολογικές εγκυμοσύνες.

Νεογνικός λύκος και κίνδυνος καρδιακής βλάβης

Είναι σπάνια μορφή λύκου που προσβάλλει νεογέννητα βρέφη γυναικών που πάσχουν από τη νόσο ή ορισμένες άλλες αυτοάνοσες νόσους, εξαιτίας της μεταφοράς αντισωμάτων της μητέρας στο παιδί μέσω του πλακούντα. Κατά τη γέννηση, τα νεογνά παρουσιάζουν δερματικό εξάνθημα, ηπατικές διαταραχές ή και χαμηλά αριθμό λευκοκυττάρων. Τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται μετά από μερικούς μήνες.

Μερικά όμως νεογέννητα με νεογνικό λύκο μπορεί να εμφανίσουν σοβαρή καρδιακή βλάβη. Η βλάβη αυτή είναι δυνατόν να διαγνωστεί και να αντιμετωπισθεί πριν το τοκετό. Συχνά, συνιστώνται εμβρυϊκά υπερηχοκαρδιογραφήματα από την 16η εβδομάδα της  κύησης συνιστώνται.

Όσον αφορά την αντισύλληψη, παρόλο που η σχέση μεταξύ οιστρογόνων και έξαρσης του λύκου  δεν έχει τεκμηριωθεί, η χρήση των αντισυλληπτικών δεν προτείνεται.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Διακοπές και Διαβήτης: Δείξτε… ακραία προσοχή στα κάτω άκρα σας

Leonidas Kallidonis

Συναγερμός στον Βόλο: Θετική στον κορωνοϊό 30χρονη έγκυος

Evanthia Karra

Κορωνοϊός- εγκυμοσύνη και γεννήσεις: Όλη η αλήθεια!

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη: Τι ξέρουμε έως τώρα και ποια είναι τα νέα ευρήματα

Ανδρέας Ντίνης

Υδατάνθρακες: Το «κλειδί» στη διατροφή της εγκύου για σωστή ρύθμιση του σακχάρου

Tinad

Νίκη Λυμπεράκη: Η τρυφερή φωτογραφία με την φουσκωμένη της κοιλιά και το μπεμπέ… φορμάκι!

Tinad

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για τις εγκύους και τους καπνιστές

Evanthia Karra

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Νικολέττας Ράλλη μετά την αποκάλυψη της εγκυμοσύνης

admin

Χαμός στο showbiz: Πασίγνωστη ηθοποιός περιμένει παιδί

Δημήτρης Κατσάκος