Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Ο κορωνοϊός «τρυπώνει» και από τα μάτια…

Newsroom eleftherostypos.gr

Καθώς η μάσκα δεν καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο, ένα ζευγάρια γυαλιά θα μπορούσε να κρατήσει μακριά τα μολυσματικά σταγονίδια από τα μάτια

    Είναι απόλυτα φυσιολογικό, όλη η προσπάθεια γύρω από τη σωστή χρήση της μάσκας να στρέφεται στις βασικές πύλες εισόδου του νέου κορωνοϊού, δηλαδή το στόμα και τη μύτη. Όπως, επίσης, είναι λογικό να δίνεται έμφαση και στη χρήση αντισηπτικών, ώστε να αποτρέπεται η διασπορά του ιού από τα χέρια προς το πρόσωπο. Αυτό, όμως, που ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη απόλυτα είναι ότι πέρα από τη μύτη και το στόμα θα πρέπει να προστατεύουμε και τα μάτια μας, καθώς ο COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί και μέσω αυτών και μάλιστα με την ίδια ευκολία.

Γράφει ο Μιχαήλ Χριστοδουλίδης
Χειρούργος Οφθαλμίατρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Οφθαλμολογικού Τμήματος ΥΓΕΙΑ

Η μάσκα προστατεύει το μισό πρόσωπο

Προσπαθήστε να καταλάβετε πώς συμβαίνει αυτό… Όταν κάποιος που έχει κορωνοϊό βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει, σωματίδια ιού μπορούν να εξαπλωθούν από το στόμα ή τη μύτη τους στο πρόσωπό σας. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να αναπνεύσετε αυτά τα μικροσκοπικά σταγονίδια από το στόμα ή τη μύτη σας. Εάν φοράτε μάσκα, υφασμάτινη ή νοσοκομειακή, τότε σίγουρα έχετε αυξημένη προστασία. Τα σταγονίδια, ωστόσο, μπορούν επίσης να εισέλθουν στο σώμα σας μέσω των ματιών σας, όπου, φυσικά, δεν μπορεί να μπει μάσκα… Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι μπορεί επίσης να μολυνθείτε αγγίζοντας τα μάτια σας αφού αγγίξετε κάτι που έχει τον ιό πάνω τους.

Μην πανικοβληθείτε εάν κοκκινίσουν τα μάτια σας

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ο κορωνοϊός να προκαλέσει λοίμωξη στα μάτια (επιπεφυκίτιδα), αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Εάν έχετε κόκκινα μάτια, μην πανικοβληθείτε. Απλώς καλέστε τον οφθαλμίατρό σας για να τον ενημερώσετε και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του. Λάβετε υπόψη ότι  το κοκκίνισμα των ματιών, είτε προκαλείται από ιό είτε από βακτήρια, μπορεί να επιμολύνει όποιον αγγίξει την κολλώδη και υγρά εκκρίματα από τα μάτια ή αντικείμενα μολυσμένα από αυτά.

Πώς θα προστατεύσετε, λοιπόν, τα μάτια σας από τα μολυσματικά σταγονίδια

Προστατεύοντας τα μάτια σας – καθώς και τα χέρια σας, τη μύτη και το στόμα – επιβραδύνετε την εξάπλωση του κορωνοϊού.  Μερικοί τρόποι για να κρατήσετε τα μάτια σας ασφαλή και υγιή κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας του κορωνοϊού είναι οι εξής:

  1. 1. Εάν φοράτε φακούς επαφής, δοκιμάστε προσωρινά να τους αντικαταστήσετε με γυαλιά. Οι χρήστες φακών επαφής αγγίζουν τα μάτια τους περισσότερο απ’ ότι ο μέσος άνθρωπος. Χρησιμοποιείστε γυαλιά πιο τακτικά, ειδικά αν έχετε την τάση να αγγίζετε τα μάτια σας συχνά ενώ φοράτε τους φακούς επαφής. Αντικαθιστώντας τους φακούς με τα γυαλιά μειώνετε την πιθανότητα ερεθισμού των ματιών, ενώ τα γυαλιά – δρώντας ως εμπόδιο – σας υπενθυμίζουν να μην αγγίζετε τα μάτια σας. Εάν πρέπει να φοράτε φακούς επαφής, βεβαιωθείτε ότι τους έχετε καθαρίσει και απολυμάνει ακριβώς όπως σας συνιστά ο οφθαλμίατρός σας.
  2. Φορώντας γυαλιά δημιουργείται ένα στρώμα προστασίας.Τα γυαλιά που διορθώνουν την όραση ή τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια σας από μολυσμένα αναπνευστικά σταγονίδια. Παρόλα αυτά δεν παρέχουν 100% προστασία. Ο ιός μπορεί ακόμα κι έτσι να φτάσει τα μάτια σας από όλες τις ακάλυπτες πλευρές μεταξύ γυαλιών και προσώπου. Για μεγαλύτερη προστασία, πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδικά προστατευτικά γυαλιά, ειδικά εάν φροντίζετε έναν άρρωστο ασθενή ή δυνητικά εκτεθειμένο άτομο.
  3. Προμηθευτείτε όσο περισσότερες ιατρικές συνταγές για τα κολλύριά σας γίνεται.Εάν σας το επιτρέπει η ασφάλειά σας προμηθευτείτε για παραπάνω από ένα μήνα τις προβλεπόμενες ιατρικές συνταγές για τα μάτια σας (όπως για το γλαύκωμα). Σε καιρούς πανδημίας εγκρίνονται τρίμηνες ή εξάμηνες συνταγές φαρμάκων.
  4. Αποφύγετε το τρίψιμο των ματιών σας.Μπορεί να είναι δύσκολο να αποφύγουμε αυτή τη συνήθεια, αλλά κάτι τέτοιο θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Αν αισθανθείτε την επιθυμία να τρίψετε τα μάτια σας ή ακόμα και να επανατοποθετήσετε τα γυαλιά σας, χρησιμοποιήστε ένα μαντηλάκι. Τα ξηρά μάτια μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερο αίσθημα φαγούρας, για το λόγο αυτό φροντίστε να προσθέτετε συχνά σταγόνες ενυδάτωσης στα μάτια σας. Σε περίπτωση που πρέπει να αγγίξετε τα μάτια σας για οποιοδήποτε λόγο (ακόμη και για θεραπεία με κολλύριο) πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν και μετά από το άγγιγμα των ματιών σας, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Σχολαστικά μέτρα υγιεινής και επικοινωνία με τον οφθαλμίατρό σας

Γενικά, να πλένετε τα χέρια σας τακτικά, να ακολουθείτε καλή υγιεινή με τη χρήση των φακών επαφής και να αποφεύγετε να αγγίζετε ή να τρίβετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την υγεία των ματιών σας ή την όρασή σας, απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρό σας.

 

Από το ένθετο Υγεία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο

Προτεινόμενα για εσάς

Εκλεισε και τρίτο τμήμα σχολείου λόγω κρουσμάτων κορονοϊού

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Σοκάρουν οι μαρτυρίες γιατρών που νόσησαν [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Αρχίζει σε μία εβδομάδα

Leonidas Kallidonis

Κορονοϊός: Κρούσματα στα σχολεία: Ποιοι είναι οι πραγματικοί αριθμοί – Υπάρχει ή δεν υπάρχει αύξηση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός-Δράμα: Πέθανε 60χρονος αρνητής που αρνήθηκε να πάρει αντιβίωση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αποκάλυψη WASHINGTON POST: Ζήτησαν 14 εκατ. δολ. για να φτιάξουν μεταδοτικότερους κορονοϊούς στην Ουχάν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Τα στοιχεία που έφεραν μίνι lockdown σε Δράμα, Καστοριά, Ξάνθη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Η «ακτινογραφία» της πρώτης σχολικής εβδομάδας για τα κρούσματα στα παιδιά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: «Πανδημία των ανεμβολίαστων» – Φόβος για την Βόρεια Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom