Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Ο κορωνοϊός «μολύνει» και τον εγκέφαλο

Newsroom eleftherostypos.gr

Από έναν απλό πονοκέφαλο έως επιληπτικές κρίσεις και εγκεφαλικό, ο COVID-19 μπορεί να είναι η αιτία

Νεότερες ιατρικές μελέτες δείχνουν ότι έως και το ένα τρίτο των ασθενών με κορωνοϊό παρουσιάζουν σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ιολογίας του πανεπιστημίου του Κεντ, Τζέρεμι Ρόσμαν, η λοίμωξη από C0VID-19 μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο Guillain-Barre, το οποίο είναι μια νευρολογική διαταραχή όπου το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε μια λοίμωξη και καταλήγει να προσβάλει κατά λάθος νευρικά κύτταρα, με αποτέλεσμα την μυϊκή αδυναμία και τελικά την παράλυση.

Κίνδυνος εγκεφαλικού ακόμη και σε νεαρά, υγιή άτομα

Σε άλλες μελέτες έχουν περιγραφεί σοβαρές περιπτώσεις εγκεφαλίτιδας (φλεγμονή του εγκεφάλου και οίδημα), καθώς και εγκεφαλικά επεισόδια σε υγιή, νεαρά άτομα, ακόμη και με ήπια συμπτώματα του C0VID-19.

Η ανακάλυψη αυτή τονίζει ακόμη περισσότερο τη σημασία της πρόληψης της ιογενούς μετάδοσης και του εντοπισμού αυτών που έχουν μολυνθεί.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής στο άρθρο του, «καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, αρχίζουμε να βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό αναφορών νευρολογικών συμπτωμάτων. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών εμφανίζουν νευρολογικά συμπτώματα.

Το «νευρικό δέντρο»… στις φλόγες

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η COVID-19 είναι μια αναπνευστική λοίμωξη που προκαλεί πυρετό, πόνο, κόπωση, πονόλαιμο, βήχα και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια. Ωστόσο, τώρα καταλαβαίνουμε ότι το C0VID-19 μπορεί επίσης να μολύνει κύτταρα έξω από την αναπνευστική οδό και να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που «αγγίζουν» ακόμη και το νευρικό δέντρο.

Ευρύτερες μελέτες από την Κίνα και τη Γαλλία έχουν επίσης διερευνήσει τον επιπολασμό νευρολογικών διαταραχών σε ασθενείς με COVID-19. Αυτές οι μελέτες έχουν δείξει ότι το 36% των ασθενών έχουν νευρολογικά συμπτώματα.

Η επίθεση του ιού αρχίζει με μια απλή ζάλη

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα ήταν ήπια π.χ. πονοκέφαλος ή ζάλη, δηλαδή συμπτώματα που θα μπορούσαν να προκληθούν από μια ισχυρή ανοσοαπόκριση. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν και άλλα, πιο συγκεκριμένα και σοβαρά συμπτώματα όπως απώλεια μυρωδιάς ή γεύσης, μυϊκή αδυναμία, εγκεφαλικό επεισόδιο, κρίσεις και παραισθήσεις.

Αποπροσανατολισμός, απροσεξία, κινητικές διαταραχές

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνότερα σε σοβαρές περιπτώσεις λοίμωξης,  σε ποσοστό περίπου από 46% έως 84% των σοβαρών περιπτώσεων εκείνων που εμφανίζουν νευρολογικά συμπτώματα. Σε τόσο βαριές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν επίσης και άλλα συμπτώματα όπως, αποπροσανατολισμός, απροσεξία και κινητικές διαταραχές. Μάλιστα τα συμπτώματα αυτά συνέχισαν να επιμένουν και μετά την ανάρρωση.

Οι αναπνευστικοί ιοί «συνηθίζουν» να μολύνουν τον εγκέφαλο

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο νέος κορονοϊός δεν είναι ο μοναδικός αναπνευστικός ιός που μπορεί να μολύνει και τον εγκέφαλο. Οι ιοί της γρίπης, της ιλαράς και των αναπνευστικών συγκυτιακών ιών μπορούν επίσης να μολύνουν τον εγκέφαλο ή το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσουν νευρολογικές ασθένειες.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Εμβόλια: η ανοσία πέφτει, όχι όμως και οι δείκτες προστασίας της ζωής

Leonidas Kallidonis

Covid και εγκλήματα που ζητούν ένοχο

Kon

Κορονοϊός: Υπό παρακολούθηση η νέα μετάλλαξη ΑΥ.4.2 της παραλλαγής Δέλτα

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός: Έξαρση των κρουσμάτων στην ανατολική Ευρώπη- Τα δυσοίωνα ρεκόρ Ρωσίας, Ουκρανίας, Βουλγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας και Τσεχίας

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός- Μελέτη: Η ιντερφερόνη δεν βελτιώνει την κατάσταση των ασθενών με Covid-19

Μαρίνα Μπενέκου

Η ΕΕ εξήγαγε παγκοσμίως πάνω από 1 δισ. δόσεις εμβολίων σε 10 μήνες

Μαρίνα Μπενέκου

ΠΟΥ: Τρία νέα φάρμακα Covid στο στάδιο των δοκιμών

Μαρίνα Μπενέκου

«Μυρμηγκιάζουν» τα άκρα σας; «Ψαχτείτε» για διαβητική νευροπάθεια

Leonidas Kallidonis

Ιταλία: Υποχρεωτικό το πράσινο πάσο για τους εργαζόμενους

Μαρίνα Μπενέκου