ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Νέο πρόσωπο με mini facelift

Newsroom eleftherostypos.gr

Για άνδρες και γυναίκες που έχουν εμφανίσει ελαφριά πτώση του δέρματος και χρειάζονται μία μικρή παρέμβαση που θα αφαιρέσει χρόνια από την έκφρασή τους, το mini facelift είναι η ιδανική επιλογή.

Η πάροδος του χρόνου, η μεγάλη απώλεια βάρους, η έλλειψη πρόληψης αλλά και τα γονίδια, αποτελούν παράγοντες οι οποίοι, από μόνοι τους ή σε συνδυασμό, αλλάζουν το περίγραμμα του προσώπου «διαγράφοντας» μια πιο κουρασμένη και γερασμένη όψη.

Γράφει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ,
Πλαστική Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

«Τριγωνική» νεανική όψη ξανά

Όταν το πρόσωπο είναι κουρασμένο και γερασμένο και η πτώση έχει προσδώσει στο περίγραμμά του “τετράγωνη”- πτωτική μορφή, τότε το mini facelift μπορεί να γυρίσει το χρόνο πίσω, επαναφέροντας την “τριγωνική” νεανική όψη. Παράλληλα, μπορεί να διορθώσει βαθιές και λεπτές ρυτίδες, αλλά και ουλές από ακμή.

Εφαρμόζεται συνήθως γύρω στην ηλικία των 40 ετών, σε άτομα με ήπια χαλάρωση και πτώση στην περιοχή του προσώπου και του λαιμού, σε περιστατικά έπειτα από μεγάλη απώλεια βάρους, όπου το τριγωνικό νεανικό οβάλ παίρνει τετράγωνη μορφή, λόγω της μεγάλης περίσσειας δέρματος αλλά και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που λόγω των καλών γονιδίων εμφανίζουν ήπιο πρόβλημα. Τα άτομα που έχουν κάνει πρόληψη με άλλες ηπιότερες παρεμβάσεις από τον πλαστικό χειρουργό -όπως ενέσιμα με τοξίνη ή/και υαλουρονικό οξύ, λέιζερ, ραδιοσυχνότητες-  σε νεαρότερη ηλικία θα το χρειαστούν σαφώς αργότερα, σε μεγαλύτερη ηλικία.

Το mini facelift λειτουργεί και προληπτικά

Το mini facelift, όμως, δεν είναι απλά μία διορθωτική επέμβαση, είναι και προληπτική. Γιατί εάν αντιμετωπιστεί η πτώση και η χαλάρωση νωρίς, δεν θα επιδεινωθεί το πρόβλημα στο πρόσωπο και δεν θα επεκταθεί στο λαιμό.

Εάν υπάρχουν μικρά προβλήματα στα βλέφαρα και στη μεσότητα του προσώπου μπορεί να συνδυαστεί με βλεφαροπλαστική και με ανάρτηση της μεσότητας, ενώ όταν υπάρχει απώλεια όγκου μπορεί να γίνει και λιπομεταφορά / χορήγηση βλαστοκυττάρων.

Η διαφορά με το full facelift είναι ότι το δεύτερο περιλαμβάνει κατά κανόνα, εκτός από το περίγραμμα, και τα βλέφαρα (άνω και κάτω βλεφαροπλαστική), τα φρύδια (κροταφικό lift), τη μεσότητα του προσώπου (ρινοχειλικές αύλακες), το πηγούνι και το λαιμό. Εφαρμόζεται σε περιστατικά με βαριά πτώση ή σε περιστατικά που δεν έχει γίνει κανενός είδους πρόληψη νωρίτερα.

 Η διαδικασία

Όταν ο στόχος είναι η βελτίωση του περιγράμματος μόνο, γίνονται δύο τομές στις άκρες των λοβίων των αυτιών, μέσω των οποίων αναρτάται το κάτω μέρος του προσώπου. Τα τελευταία χρόνια προτιμάται να γίνονται με χειρουργικό λέιζερ ή ραδιοσυχνότητες, έτσι ώστε να αποφεύγεται η αιμορραγία, αλλά μπορεί να γίνουν και με νυστέρι.

Οι τομές είναι μικρότερες του ενός εκατοστού, εντούτοις ενδέχεται να χρειαστεί να επεκταθούν όταν η περίσσεια του δέρματος που πρέπει να αφαιρεθεί είναι μεγάλη. Εάν το πρόβλημα είναι πιο εκτεταμένο μπορεί να χρειαστεί επέκταση στο τριχωτό και αν υπάρχει λίπος ή μεγαλύτερη πτώση γίνεται και μία τομή στο σαγόνι. Κατά συνέπεια, όσο πιο νωρίς διενεργηθεί η επέμβαση τόσο πιο λίγες και μικρές θα είναι οι τομές. Ράβονται εσωτερικά με απορροφήσιμα ράμματα και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό με μεγάλη χρονική διάρκεια, έως περισσότερο από 10 χρόνια.

Η επέμβαση διενεργείται σε νοσοκομειακό περιβάλλον, με τοπική αναισθησία ή μέθη, διαρκεί μιάμιση με δύο ώρες, ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος και δεν χρειάζεται νοσηλεία.

Μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση απαιτείται περιμετρική επίδεση του προσώπου για 3-4 24ωρα και στη συνέχεια για 4-5 ημέρες χρήση ειδικής μάσκας στο σπίτι ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες επιτρέπεται μετά από 7-10 ημέρες. Για 15 ημέρες πρέπει να αποφεύγονται οι βαριές εργασίες και η άσκηση, ενώ, λόγω του ότι πρόκειται για χειρουργική πράξη, χορηγείται μια μικρή δόση αντιβίωσης.

Το mini facelift είναι το λιγότερο επεμβατικό lifting προσώπου και είναι το πρώτο που εφαρμόζεται. Εάν γίνει την κατάλληλη χρονική στιγμή, το άτομο δεν θα χρειαστεί να κάνει full facelift αργότερα, καθώς τα προβλήματα που θα ανακύπτουν θα διορθώνονται στην πορεία με λιγότερο επεμβατικές παρεμβάσεις.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Θεραπεία ακμής: Φάρμακα, χειρουργείο ή λέιζερ;

Leonidas Kallidonis

Επιστήμονες ανέπτυξαν για πρώτη φορά εγκέφαλο Νεάντερταλ σε εργαστήριο

Μαρίνα Μπενέκου

Νέα μέθοδος απαλλάσσει από τον χρόνιο πόνο των αρθρώσεων

Leonidas Kallidonis

7 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να αποφύγετε τις ρυτίδες

Leonidas Kallidonis

12 Mύθοι για την οστεοαρθρίτιδα, που δεν πρέπει να πιστεύουμε

Leonidas Kallidonis

Θεραπείες ομορφιάς με «ένδειξη» το χειμώνα

Leonidas Kallidonis

Χάπια, κρέμες και φυσιοθεραπεία για την επώδυνη οστεοαρθρίτιδα

Leonidas Kallidonis

5 λύσεις για όμορφα, νεανικά χέρια

Leonidas Kallidonis

Κι όμως, υπάρχει και παιδική οστεοπόρωση

Leonidas Kallidonis