Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Μύθος ότι η οστεοπόρωση αφορά μόνο στις γυναίκες

Newsroom eleftherostypos.gr

Μέχρι πρόσφατα υπήρχε η λανθασμένη πεποίθηση ότι οστεοπόρωση είχαν μόνο οι γυναίκες.

Όμως, νέα επιδημιολογικά στοιχεία  δείχνουν ότι και οι άνδρες πάσχουν εξίσου. Μάλιστα, κάποια συμπτώματα οστεοπόρωσης είναι πιο συχνά σε άνδρες που αντιμετωπίζουν και συνοδά νοσήματα όπως Διαβήτη, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια κ.α.

Οσφυαλγία, απώλεια ύψους, κατάγματα. Κοινά σε άνδρες και γυναίκες

Οσφυαλγία: Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Φυσικοθεραπείας, έρευνες έχουν δείξει ότι η οστεοπόρωση είναι υπεύθυνη για την οσφυαλγία στο 15% ανδρών και γυναικών  ηλικίας άνω των 50 ετών και στο 50% εκείνων που πέρασαν τα 75. Συμπιεστικά κατάγματα (δηλαδή όταν σπάει η τελική πλάκα του σπόνδυλου και παθαίνει καθίζηση) μπορεί να έχουν συμβεί σε πάνω από έναν σπόνδυλο.

Απώλεια ύψους: Καθώς η πάθηση εξελίσσεται, οι κινήσεις της σπονδυλικής στήλης περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό και είναι επώδυνες. Έτσι, είναι δυνατό να παρατηρηθεί ελάττωση του ύψους του ατόμου, έως και 10-20 εκατοστά. Επίσης, εάν τα κατάγματα είναι στον θώρακα, δημιουργείται προοδευτική παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης σε κάμψη (χαρακτηριστική κύφωση). Σε ακραίες περιπτώσεις το άτομο καμπουριάζει και χάνει ύψος ενώ ακουμπάνε τα πλευρά του στη λεκάνη.

Κατάγματα: Εκτός από τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, η οστεοπόρωση είναι υπαίτια και για το 70% των λεγόμενων διατροχαντηρίων καταγμάτων και εκείνων του αυχένα του μηριαίου οστού, καθώς και των καταγμάτων της κερκίδας στο χέρι. Τα συμπτώματα που περιγράψαμε παραπάνω είναι πιο συχνά σε άνδρες, οι οποίοι έχουν κάποιο νόσημα συνδεόμενο με οστεοπόρωση (πχ. υπερθυρεοειδισμό, χρήση κορτιζόνης, σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, σύνδρομα δυσαπορρόφησης, ηπατική ανεπάρκεια, κατάχρηση αλκοόλ και τσιγάρου, καθιστική ζωή κτλ).

Τα ανησυχητικά στοιχεία

   Τα επιδημιολογικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βαρύνουν άνδρες και γυναίκες ανεξαιρέτως:

  • 4% των ανδρών και 16% των γυναικών ηλικίας 50 ετών και άνω πάσχουν από οστεοπόρωση του αυχένα, του μηριαίου οστού ή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
  • Τουλάχιστον 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες ηλικίας πάνω από 50 χρονών θα υποστούν ένα κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης.
  • Πάνω από το 80% των καταγμάτων στις ηλικίες άνω των 50 ετών προκαλείται από οστεοπόρωση.
  • Στο 33% των ενηλίκων με οστεοπορωτικό κάταγμα ισχίου θα υπάρξουν συνέπειες στην αυτάρκεια και την αυτονομία, καθώς θα χαθεί η ανεξαρτησία κίνησης του τραυματισμένου άκρου.
  • Τουλάχιστον 1 στους 5 ηλικιωμένους διατρέχει αυξημένο κίνδυνο θανάτου έναν χρόνο μετά το κάταγμα.

 

Προτεινόμενα για εσάς

“Πέταξα δισκοκήλη. Μπορώ να σηκώνω βάρος;”

Leonidas Kallidonis

Η οδήγηση ως αιτία των πόνων της μέσης

Leonidas Kallidonis

Τι δείχνει η δύναμη της χειραψίας για… το σάκχαρό μας

Leonidas Kallidonis

Ραγδαία αύξηση των καταγμάτων λόγω καθυστερημένης διάγνωσης της οστεοπόρωσης

Leonidas Kallidonis

Μην υποτιμάτε τη συχνουρία. Αποτελεί βασικό σύμπτωμα σε μια σειρά παθήσεων

Leonidas Kallidonis

Ελκώδης κολίτιδα: θέλει «επιτήρηση» δια βίου

Leonidas Kallidonis

Δεν τρώμε «για δύο» στην εγκυμοσύνη

Leonidas Kallidonis

Πέντε ασθένειες που μιμούνται την άνοια

Leonidas Kallidonis

Γιατί παθαίνω κράμπες στον ύπνο μου;

Leonidas Kallidonis