Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Μυρίζει το στόμα σας; Αφήστε τις μέντες, αναζητήστε την αιτία

Newsroom eleftherostypos.gr

Από ένα χαλασμένο δόντι έως κάτι που φάγατε, οι αιτίες για την κακοσμία του στόματος αντιμετωπίζονται

Είναι ό,τι χειρότερο στις κοινωνικές μας σχέσεις. Ένα στόμα που μυρίζει, μια ανάσα που μυρίζει «άρρωστη», μια αναπνοή που προσπαθούμε να αποφύγουμε… πατώντας ένα βηματάκι προς τα πίσω. Τι γίνεται, όμως, εάν η αναπνοή αυτή δεν είναι του συνομιλητή μας, αλλά η δική μας…

Αν έχετε παρατηρήσει ότι κάθε φορά που ανοίγετε το στόμα σας οι άλλοι στρέφουν το πρόσωπό τους- άρα και τη μύτη τους- προς κάποια άλλη κατεύθυνση, τότε θα πρέπει να πάρετε δραστικά μέτρα για την κακοσμία που σας χαρακτηρίζει. Σκεφτείτε, πάντως, ότι η κακοσμία του στόματος δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Πρόκειται για ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα, που εμφανίζεται σε ανθρώπους διαφόρων ηλικιών .

Που οφείλεται;

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων , η πηγή του προβλήματος εντοπίζεται ακριβώς στο στόμα.

Κακή στοματική υγιεινή. Η πλημμελής φροντίδα των δοντιών αποτελεί συχνά την μόνη αιτία κακοσμίας. Τα υπολείμματα των τροφών αν δεν απομακρυνθούν έγκαιρα αποτελούν ιδανική εστία για τα μικρόβια του στόματος, τα οποία πολλαπλασιάζονται και παράγουν πτητικές ενώσεις θείου, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την στοματική κακοσμία.

Κάπνισμα. Οι καπνιστές εμφανίζουν συχνότερα κακοσμία στόματος σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Παθήσεις των ούλων. Η ουλίτιδα και κυρίως η χρόνια περιοδοντίτιδα συνοδεύονται συνήθως και από κάποιου βαθμού στοματική κακοσμία , που πολλές φορές μάλιστα μπορεί να αποτελεί και το μοναδικό σύμπτωμα που αντιλαμβάνεται ο ασθενής. Οι παθήσεις αυτές, που είναι αρκετά συχνές , χρειάζονται άμεση θεραπεία γιατί εκτός των άλλων , απειλούν τη σταθερότητα των δοντιών και τελικά μπορούν να προκαλέσουν την απώλειά τους.

Τερηδόνα. Πρόκειται για μία πολύ διαδεδομένη νόσο που ευθύνεται για το σάπισμα των δοντιών. Και στην περίπτωση αυτή , η κακοσμία μπορεί συχνά να αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα της νόσου, ιδίως αν η τερηδόνα εντοπίζεται κάτω από παλιά σφραγίσματα ή γέφυρες ή σε νεκρά και απονευρωμένα δόντια. Με τον εντοπισμό και τη θεραπεία του προσβεβλημένου δοντιού υποχωρεί και η στοματική κακοσμία.

Διατροφικές συνήθειες. Το φαγητό που καταναλώνουμε επηρεάζει τον αέρα που εκπνέουμε. Τροφές που μυρίζουν έντονα είναι φυσιολογικό να προκαλούν κακοσμία που δεν υποχωρεί αν δεν περάσουν μερικά εικοσιτετράωρα.

Παθήσεις της μύτης. Χρόνιες φλεγμονές της περιοχής αυτής (ιγμορίτιδα , αμυγδαλίτιδα), πολύποδες, υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) κ.λπ, είναι δυνατό να προκαλούν εκτός των άλλων συμπτωμάτων και στοματική κακοσμία.

Παθήσεις του στομάχου και του οισοφάγου. Δυσπεψίες, καούρες και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πολύ συχνά αποτελούν την αιτία κακοσμίας του στόματος, η οποία όμως υποχωρεί με την αντιμετώπιση των γαστρικών ενοχλήσεων.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Η σημασία της πρόληψης στον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

Leonidas Kallidonis

Κορονοϊός: Ιδιαίτερα επιβαρυντικό το κάπνισμα, λέει βρετανική μελέτη

Μαρίνα Μπενέκου

Εξωσωματική: ποιοι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία

Leonidas Kallidonis

Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας. Μας βρίσκει με…XL άγχος

Leonidas Kallidonis

Ρομποτική αποκατάσταση διαφραγματοκήλης

Leonidas Kallidonis

Η στοματική υγιεινή κάνει… διακοπές το καλοκαίρι

Leonidas Kallidonis

Ρινικοί πολύποδες: Τρομάζει η ονομασία τους, όχι όμως και η θεραπεία τους

Leonidas Kallidonis

Πανελλαδική έρευνα: Πανδημία, lockdown και κάπνισμα – Συνήθειες και κοινωνικές τάσεις

Πώς θα απαλλαγείτε οριστικά από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Leonidas Kallidonis