ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Μόνιτορ για τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, εν μέσω πανδημίας

Newsroom eleftherostypos.gr

Για τους πάσχοντες από νόσο του Πάρκινσον και τις οικογένειές τους, ο εγκλεισμός στο σπίτι, λόγω του κορωνοϊού COVID-19,  μπορεί να δυσκολέψει τη διαχείριση της νόσου. «Στην παρούσα φάση συνιστάται σε όλους τους ασθενείς με Πάρκινσον να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους ακόμα και για προγραμματισμένες ιατρικές επισκέψεις, εάν δεν είναι τελείως απαραίτητες», επισημαίνει ο επιστημονικός υπεύθυνος του Ιατρείου νόσου Πάρκινσον στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας κ.Παναγιώτης Ζήκος. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μείνουν ακάλυπτοι από ιατρική φροντίδα».

Αξιολόγηση συμπτωμάτων μέσω βιντεοκλήσης

Ειδικά οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον μπορεί να βοηθηθούν σημαντικά από την Τηλεϊατρική, συνεχίζει. Όπως εξηγεί, με εξαίρεση τη δυστονία, όλα τα κινητικά συμπτώματα των ασθενών μπορούν να αξιολογηθούν μέσω βιντεοκλήσης. «Μελέτες έχουν δείξει ότι η αξιολόγηση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον μέσω Τηλεϊατρικής είναι εξίσου αξιόπιστη για τους ασθενείς, με την επίσκεψη στο ιατρείο».

Εβδομαδιαία καταγραφή κινητικών προβλημάτων μέσω μόνιτορ

Εκτός από την Τηλεϊατρική, οι ασθενείς μπορεί να  βοηθηθούν σημαντικά στην εξ αποστάσεως παρακολούθηση της νόσου τους από τα καταγραφικά μόνιτορ. «Το καταγραφικό PD Monitor για τη νόσο Πάρκινσον είναι η πρώτη φορητή ιατρική συσκευή η οποία καταγράφει ρεαλιστικά την καθημερινή κινητική κατάσταση των πασχόντων από αυτήν», εξηγεί ο κ. Ζήκος. «Καταγράφει για επτά ημέρες με μεγάλη ευαισθησία (άνω του 92%) όλα τα κινητικά συμπτώματα της νόσου».

Το καταγραφικό μόνιτορ  δεν απαιτεί τη φυσική παρουσία του γιατρού. Ο ασθενής  περνάει στη μέση του την ειδική ζώνη που το φέρει. Κάθε βράδυ βγάζει την ζώνη και τη φορτίζει και κάθε πρωί την ξαναφορά έως το βράδυ. Κάθε φορά που παίρνει τα αντιπαρκινσονικά φάρμακά του πρέπει να πατά ένα κουμπί στην συσκευή, ώστε να καταγράφονται και αυτά.  Έπειτα από επτά ημέρες στέλνει τη συσκευή στον γιατρό και εκείνος αξιολογεί τα στοιχεία που περιέχει.

Επιδείνωση συμπτωμάτων λόγω περιορισμού της άσκησης

«Οι ασθενείς με Πάρκινσον είναι απαραίτητο να βγαίνουν καθημερινά για σωματική άσκηση. Ήδη δεχόμαστε πολλές κλήσεις από ασθενείς μας, οι οποίοι εξαιτίας του εγκλεισμού στο σπίτι παρουσιάζουν επιδείνωση των κινητικών συμπτωμάτων τους. Ωστόσο επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι για φυσική άσκηση και πρέπει όλοι να αξιοποιούν αυτή τη δυνατότητα, τηρώντας τις προφυλάξεις», τονίζει ο ειδικός.

«Επειδή, τέλος, το ψυχολογικό στρες και το άγχος μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του Πάρκινσον, οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν κάποια μέτρα. Η  γυμναστική και η συχνή επικοινωνία με συγγενείς και φίλους μέσω τηλεφώνου ή Ίντερνετ μπορεί να βοηθήσουν. Καλό είναι επίσης να μην βλέπουν όλη μέρα ενημερωτικές εκπομπές για τον κορωνοϊό στην τηλεόραση, αλλά να αφιερώνουν χρόνο για διάβασμα, μουσική, μαγειρική, κηπουρική, χειροτεχνίες ή άλλες ασχολίες εντός σπιτιού που τους ευχαριστούν και τους χαλαρώνουν».

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Lockdown: Ελλιπείς οι έλεγχοι στην Βόρεια Ελλάδα – Λίγα πρόστιμα, καμία σύλληψη

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Ρεβεγιόν στον τόπο… καραντίνας – Καμία μετακίνηση από νομό σε νομό – Κλειστά χιονοδρομικά και θέρετρα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Δερμιτζάκης: Παράταση lockdown ως τις 7 Δεκεμβρίου

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός-Μεξικό: Πάνω από 101.900 θάνατοι και σχεδόν 1,05 εκατ. κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Θετικός στον κορωνοϊό ο Πλακιωτάκης – Σε καραντίνα στο σπίτι του

Ανδρέας Ντίνης

Ο κορωνοϊός δείχνει τα δόντια του και στους νεότερους – 15 άτομα διασωληνωμένοι από 15 έως 39 ετών

Μιχάλης Μάρδας

Νέος συναγερμός: Τουλάχιστον 60 κρούσματα κορωνοϊού στο μεγαλύτερο προνοιακό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης

Μιχάλης Μάρδας

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το τέλος του καθολικού lockdown στη Μ. Βρετανία – Πού θα υπάρχουν περιορισμοί

Μιχάλης Μάρδας

Χαρδαλιάς: Από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τους ειδικούς θα κριθεί άρση του lockdown

Μιχάλης Μάρδας