ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Μια περίεργη αίσθηση στα άκρα, «καμπανάκι» για καρκίνο του προστάτη

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως αναπτύσσεται αργά και τα συμπτώματα μπορεί να μην γίνουν εμφανή για αρκετά χρόνια. Γι’ αυτό και από μια ηλικία και μετά απαιτείται τακτικός έλεγχος από εξειδικευμένο γιατρό.

Τα βασικά συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνουν την αυξημένη ποσότητα ούρων κατά την ούρηση, την ξαφνική ανάγκη για ούρηση, ή την παρουσία αίματος στο σπέρμα. Ίσως δεν το γνωρίζετε, αλλά, στα συμπτώματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προειδοποιητικά της ασθένειας θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και μια περίεργη αίσθηση στα δάχτυλα των άκρων…

Πέρα, λοιπόν, από τα προφανή συμπτώματα θα πρέπει να συνυπολογίσετε και πιθανά μουδιάσματα και μυρμηγκιάσματα στα πόδια και τα χέρια, ιδίως στις περιοχές των δακτύλων.

Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα

Η αίσθηση αυτή μπορεί να είναι σημάδι προχωρημένου καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με τον βρετανικό φιλανθρωπικό οργανισμό υγείας για τον καρκίνο του προστάτη Prostate Cancer UK. Αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στα οστά, είναι πιθανό να ασκεί πίεση στο νωτιαίο μυελό, μια κατάσταση γνωστή ως Μεταστατική Συμπίεση Σπονδυλικής Στήλης (Metastatic Spinal Cord Compression – MSCC).

Η MSCC μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση σαν μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των άκρων, ακόμη και του θώρακα. Αν και αυτή η αίσθηση μπορεί να προκληθεί από άλλες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις (νόσος Raynaud, σκλήρυνση κατά πλάκας, ισχιαλγία) θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δείτε έναν γιατρό.

Πιθανή ένδειξη ότι η νόσος έχει κάνει μεταστάσεις

   «Τα συμπτώματα που έχετε εξαρτώνται από το πού έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος και πόσο γρήγορα αυξάνεται», αναφέρει ο οργανισμός Prostate Cancer UK και προσθέτει:

   «Μπορεί να έχετε μόνο μερικά συμπτώματα και μπορεί να μην σας επηρεάζουν καθημερινά. Αλλά ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας συμπτώματα που σας επηρεάζουν περισσότερο. Η MSCC δεν είναι συνηθισμένο σύμπτωμα, αλλά πρέπει να γνωρίζετε τον κίνδυνο εάν ο καρκίνος του προστάτη έχει εξαπλωθεί στα οστά σας, ή έχει υψηλό κίνδυνο να εξαπλωθεί στα οστά σας. Η MSCC μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα πόδια, τα χέρια, τα δάχτυλα χεριών και ποδιών, τους γλουτούς, την περιοχή του στομάχου, ή το στήθος, που μοιάζει να μην υποχωρεί».

Άλλες ύποπτες ενδείξεις

Άλλα προειδοποιητικά συμπτώματα της MSCC περιλαμβάνουν πόνο χαμηλά ή στο μέσον της πλάτης, αδυναμία στα χέρια και τα πόδια, ή προβλήματα στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και του εντέρου. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει παράλυση, όπου οι ασθενείς δεν μπορούν να περπατήσουν, ή να χρησιμοποιήσουν τα χέρια ή τα πόδια τους σωστά.

Προτεινόμενα για εσάς

Τα 7 λάθη που αλλοιώνουν τις τιμές μέτρησης της αρτηριακής πίεσης

Leonidas Kallidonis

Βιργκίνια Τορεσίγια: Η ποδοσφαιριστής της Ατλέτικο που επέστρεψε μετά από επέμβαση για όγκο στον εγκέφαλο [εικόνες]

Δημήτρης Ντόγκας

Διαταραχές ούρησης στις γυναίκες: αιτίες και λύσεις

Leonidas Kallidonis

Διατροφή και Καρκίνος: «Συγκοινωνούντα» δοχεία

Leonidas Kallidonis

Πόνος στην ερωτική επαφή και ακράτεια ούρων για μία στις τέσσερις γυναίκες

Leonidas Kallidonis

Πόνος στην ερωτική επαφή και ακράτεια ούρων για το 25% των γυναικών

Leonidas Kallidonis

Κορωνοϊός – Μόσιαλος: Οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για τα εμβόλια

Ανδρέας Ντίνης

Όσο συχνότερο το στοματικό σεξ, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρκίνου! – Τι αναφέρει νέα έρευνα

Evanthia Karra

Ζώδια: Είστε Καρκίνος; Διαβάστε όλα όσα θα γίνουν το 2021!

Μιχάλης Μάρδας