ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Μη βάζετε σε «καραντίνα» τον Διαβήτη

Newsroom eleftherostypos.gr

Κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών του Διαβήτη, αλλά και γενικά των χρόνιων νοσημάτων , λόγω περιορισμού ιατρικών επισκέψεων και διαγνωστικών εξετάσεων 

 

Η μάχη ενάντια στον κορωνοϊό δίνεται με συνέπεια και αποτελεσματικότητα που μας επιτρέπουν να ελπίζουμε το καλύτερο. Εκτός, όμως, από αυτήν υπάρχει και η μάχη για την αντιμετώπιση και τη  θεραπεία χρόνιων προβλημάτων όπως ο Διαβήτης, καθώς και έκτακτων αναγκών υγείας που, για να κερδηθεί, πρέπει να είναι αδιάκοπη. Πώς θα γίνει αυτό, από ποιον και πόσο ασφαλές είναι να συμβεί εν μέσω πανδημίας;

Γράφει ο Εμμανουήλ Βαϊδάκης, Διευθυντής Παθολόγος στο Metropolitan Hospital

Ο φόβος του COVID-19 δεν δικαιολογεί αποχή από τις θεραπείες

Ισχύει ότι πολλοί ασθενείς  με χρόνια προβλήματα ή έκτακτες ιατρικές ανάγκες αποφεύγουν να επισκεφθούν τον γιατρό; Αναμφισβήτητα ισχύει.  Πολύ συχνά ασθενείς με χρόνια προβλήματα, όπως ο Διαβήτης, διακόπτουν πλέον – εν μέσω πανδημίας  ̶  την παρακολούθηση και ενίοτε τη θεραπεία, ενώ και οι διαγνωστικές εξετάσεις παραπέμπονται – όχι σπάνια  ̶   στις καλένδες.  Όσον αφορά τις έκτακτες ιατρικές ανάγκες, αυτές είτε δεν τυγχάνουν της δέουσας προσοχής και αξιολόγησης είτε αντιμετωπίζονται κατ’ οίκον με πενιχρά μέσα.

Το ερώτημα, βέβαια, που εύλογα προκύπτει, είναι εάν ο φόβος και η αποφυγή των ιατρικών εξετάσεων, θεραπειών και επισκέψεων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και ίσως και τη ζωή κάποιων ασθενών.

Σήμα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και σακχαρώδη διαβήτη

Είναι προφανές ότι η πλημμελής αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας μπορεί να αποβεί καταστροφική. Κάθε οξύ πρόβλημα υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Για παράδειγμα, μια οξεία θωρακαλγία μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου ή πνευμονικής εμβολής ή ακόμα και ρήξης ανευρύσματος αορτής. Όλες αυτές οι καταστάσεις μπορούν να  επιφέρουν άμεσα το θάνατο, αν δεν απευθυνθεί ο πάσχων σε κάποια δομή υγείας. «Επανάσταση»: Κατασκευάστηκε βιοαισθητήρας που προειδοποιεί για έμφραγμα

Επίσης, τα χρόνια προβλήματα υγείας, ακόμα και αν τώρα φαίνονται ήσσονος σημασίας, αν παραμεληθούν επί μακρόν είναι δυνατόν να επιφέρουν ανεπανόρθωτες βλάβες ή και το θάνατο. Ο σακχαρώδης διαβήτης, επί παραδείγματι, χρειάζεται τακτική παρακολούθηση και συστηματική ρύθμιση από παθολόγο προς αποφυγή καρδιαγγειακών, νευρολογικών, οφθαλμολογικών, νεφρολογικών επιπλοκών, αλλά και σοβαρών λοιμώξεων.

Από τα ανωτέρω καθίσταται προφανές ότι η επίσκεψη στο γιατρό, και σε ορισμένες περιπτώσεις και στο νοσοκομείο είναι επιβεβλημένη και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραμελείται.

Πότε και ποιοι πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους για θέμα υγείας

Είναι γνωστό σε όλους ότι το κάθε άτομο, με οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του. Ιδιαίτερη μνεία  ̶  στην εποχή της πανδημίας  ̶  πρέπει να γίνει στις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες».  Σε αυτές ανήκουν όλα τα άτομα με ανοσοκαταστολή, δηλαδή μειωμένη άμυνα του οργανισμού, είτε λόγω νόσου είτε λόγω θεραπείας. Παραδείγματα αποτελούν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, από κακοήθη νεοπλάσματα, από αυτοάνοσα νοσήματα, από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά. Τα δέκα συμπτώματα του διαβήτη στον άντρα

Η απαρέγκλιτη  παρακολούθηση και αυστηρή ρύθμιση των νοσημάτων αυτών αποτελεί για τις ευπαθείς ομάδες ασπίδα προστασίας έναντι του κορωνοϊού, υπό την έννοια ότι, αν προσβληθούν, θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν ευκολότερα στην απειλή.

Πιο επικίνδυνες οι επιπλοκές μιας χρόνιας νόσου από τον ίδιο τον κορωνοϊό

Δυστυχώς, το στρες από τον δικαιολογημένο φόβο για τον COVID-19 και τα αναγκαία  εντεινόμενα προληπτικά μέτρα οδηγεί πολλούς ασθενείς των ευπαθών ομάδων στην παραγνώριση της αναγκαιότητας μέριμνας για την αντιμετώπιση της βασικής τους νόσου. Έτσι εγκαθίσταται ο φαύλος κύκλος της σύνθετης νόσησης. Ο ασθενής (π.χ. ο διαβητικός ή ο καρδιοπαθής) αδιαφορεί για τη ρύθμιση του υποκείμενου νοσήματος, το υποκείμενο νόσημα επιδεινώνεται με συνέπεια ο ασθενής να καθίσταται πλέον ευπρόσβλητος από τον κορωνοϊό. Και όταν νοσήσει από τον κορωνοϊό, επειδή η γενική του κατάσταση δεν είναι καλή, έχει αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών και κακής έκβασης λόγω της σύνθετης νόσησης.

Είναι ασφαλές να επισκεφτεί κάποιος το νοσοκομείο αυτή την περίοδο;

Όλα τα νοσοκομεία λαμβάνουν μέτρα προστασίας προκειμένου να  αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Η περίπτωση του Metropolitan Hospital είναι απολύτως πειστική για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται.

Ως γνωστόν, το πρώτο κρούσμα του ιού στην Αττική διεγνώσθη στο θεραπευτήριο Metropolitan και, από τότε, έχουν γίνει πολλές εξετάσεις στα ειδικά εργαστήριά του, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα θετικό κρούσμα στο ιατρικό προσωπικό του. Αυτό αποτελεί την ισχυρότερη απόδειξη έγκαιρης ευαισθητοποίησης, ετοιμότητας και αποτελεσματικής εφαρμογής του αυστηρού πρωτοκόλλου προστασίας που έχει ενεργοποιήσει το Θεραπευτήριο έναντι της μετάδοσης του ιού. Το πρωτόκολλο αφορά επισκέπτες, ασθενείς, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας κατά την είσοδο και παραμονή στις εγκαταστάσεις του Θεραπευτηρίου, αλλά και στο τμήμα επειγόντων, στα εξωτερικά ιατρεία, στις νοσηλευτικές μονάδες και στα χειρουργεία.

Επομένως, η επίσκεψη στο Θεραπευτήριο αλλά και στα νοσοκομεία που έχουν λάβει ανάλογα μέτρα θεωρείται ασφαλής, με την προϋπόθεση ότι ο καθένας ατομικά τηρεί τις οδηγίες για την προστασία τόσο του ιδίου όσο και των συνανθρώπων του.

 

Από την έκδοση Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Ποια χώρα που αποφάσισε να εμβολιάσει πρώτα τους νέους

Μαρίνα Μπενέκου

Ο Τομ Κρουζ αγόρασε 2 ρομπότ που θα περιπολούν το πλατό της «Επικίνδυνης Αποστολής» και θα ελέγχουν αν τηρούνται τα μέτρα

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός: Πωλούν στο dark web ανύπαρκτα «εμβόλια» σε εξωφρενική τιμή

Μαρίνα Μπενέκου

Προτεραιότητες…

Kon

Αυτοκρατορία σε παρακμή

Kon

Κορωνοϊός: Υπό έρευνα τα αίτια του θανάτου του 56χρονου γιατρού που πέθανε μετά τον εμβολιασμό του

Μαρίνα Μπενέκου

Αναζήτηση της μετα-covid ταυτότητας

Kon

Να συναντηθούμε στο «εμείς»

Kon

Κορωνοϊός: Πάμφθηνο φάρμακο για…τις ψείρες θα μπορούσε να σώσει ζωές, σύμφωνα με τον ΔΟΥ

Μαρίνα Μπενέκου