ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Με τι μοιάζει μια υπογλυκαιμία

Newsroom eleftherostypos.gr

Παρ’ όλη την ιατρική και τεχνολογική εξέλιξη, τα ινσουλινοεξαρτώμενα άτομα βρίσκονται σε υψηλότερο δείκτη πρόωρης θνητότητας, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, λόγω της μόνιμης απειλής της υπογλυκαιμίας…

Δυστυχώς, τα πιο σοβαρά υπογλυκαιμικά επεισόδια μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο. Η δυνατότητα, λοιπόν, να γίνουν εγκαίρως αντιληπτά τα συμπτώματα μιας υπογλυκαιμίας, καθίσταται εξαιρετικά σημαντική, ώστε ο ασθενής να επανέλθει στην ευγλυκαιμική ζώνη πριν βρεθεί σε κατάσταση απειλής.

Τα επικίνδυνα «χαμηλά»

Τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης που χαρακτηρίζουν την υπογλυκαιμία, καταδεικνύουν ότι το σώμα δεν διαθέτει αρκετή γλυκόζη στα αιμοφόρα αγγεία ούτως ώστε να «ικανοποιήσει» όλα τα κύτταρα. Ως γνωστό, τα «χαμηλά» ορίζονται κάτω από 70 mg/dL. Μια τέτοια υπογλυκαιμία μπορεί να επιφέρει αίσθημα φόβου ο οποίος ενδεχομένως να καταστεί μόνιμος… Οι επιπτώσεις κυμαίνονται μεταξύ σύγχυσης, επιληπτικής κρίσης και υπογλυκαιμικού κόμματος, ενώ μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην απώλεια της ζωής.

Ο ρυθμός μείωσης της γλυκόζης καθορίζει τον βαθμό του κινδύνου

Οφείλεται να διευκρινιστεί ότι, κάθε άτομο με διαβήτη βιώνει το συναίσθημα της υπογλυκαιμίας διαφορετικά, ενώ οι αντιδράσεις του εξαρτώνται ανάλογα με τον ρυθμό με τον οποίο μειώνεται η γλυκόζη. Επίσης, αυτό το συναίσθημα ενδεχομένως να κυμαίνεται από περιστατικό σε περιστατικό υπογλυκαιμίας, γι’ αυτό, μείνετε σε εγρήγορση και σιγουρευτείτε ότι είστε έτοιμοι να αντιδράσετε…

Προσωπικές μαρτυρίες από ανθρώπους που ζουν με κρίσεις υπογλυκαιμίας

Ακολουθούν περιγραφές ανθρώπων από τις ΗΠΑ οι οποίοι ζουν με τον διαβήτη, για το τι βιώνουν όταν αντιμετωπίζουν μια υπογλυκαιμία, όπως τις κατάγραψε ο έγκυρος ιστότοπος «diabetesdaily».

 •    «Αισθάνομαι σαν να είμαι τόσο μεθυσμένος, όπου το σώμα κινείται ελεύθερα αλλά το μυαλό μου βρίσκεται κάπου άλλου, τα πάντα κινούνται αργά… Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι είμαι ζεστός και μούσκεμα στον ιδρώτα». – Jesse, 28 ετών, Νέα Υόρκη.
 •    «Τις περισσότερες φορές δεν αντιλαμβάνομαι τις υπογλυκαιμίες, αλλά όταν συμβαίνει, είναι σαν να έχω τρέξει σε Μαραθώνιο ενόσω βρίσκομαι σε πανικό και εξάντληση». – Jessica, 32 ετών, Φιλαδέλφεια.
 •    «Συνήθως, όταν έχω χαμηλά ζάχαρα, έχω ρίγη και κρύο ιδρώτα, μουσκεύω στον ιδρώτα… Οι άνθρωποι γύρω μου παρατηρούν ότι είμαι σε υπερδιέγερση, ειδικά όταν μιλάω. Για μία μικρή περίοδο βίωσα άσχημα χαμηλά ζάχαρα στην διάρκεια του ύπνου και χρειάστηκε να με βοηθήσει κάποιος να καταπιώ χυμό.». – Bradley, 34 ετών, Χιούστον.
 •    «Νιώθω αδύναμη, κουρασμένη, με στεγνό στόμα, ιδρωμένη, κακοδιάθετη, πεινασμένη». – Briana, 26 ετών, Νιου Τζέρσει.
 •    «Μοιάζει σαν κάποιος να απορροφάει την ενέργεια σου, όπως το άδειασμα μιας πισίνας». – Matt, 25 ετών, Βόρεια Καρολίνα.
 •    «Ειλικρινά, αισθάνομαι μεθυσμένος. Όχι αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι ευθυμία αλλά ένα είδος σύγχυσης και ζάλης. Επιπλέον, μοιάζει να είμαι σε έξαψη. Μερικές φορές έχω την αίσθηση μιας επικείμενης καταστροφής». – Abby, 27 ετών, Οχάιο.
 •    «Στην περίπτωση μιας ήπιας υπογλυκαιμίας, αισθάνομαι λίγο ζαβλακωμένη και τρεμάμενη. Σε μια βαθιά υπογλυκαιμία γίνομαι μούσκεμα στον ιδρώτα, μυρμηγκιάζω και εν συνεχεία βρίσκομαι σε σύγχυση. Αισθάνομαι την καρδία μου να τρέχει και ο ιδρώτας να λούζει όλο μου το σώμα. Μερικές φορές αυτό συνοδεύεται με αίσθημα ήπιου πανικού». – Vonda, 21 ετών, Ορλάντο.
 •    «Κάνει τα γόνατα μου αδύναμα. Επίσης, παραμορφώνεται η αντίληψη μου για τις αποστάσεις…». – Maria, 38 ετών, Μέμφις.
 •    «Είναι σαν να χάνω την ισορροπία μου. Εκτός από αυτό, νιώθω ιδρωμένη, τρεμάμενη, αποπροσανατολισμένη και μερικές φορές μουδιάζουν τα χείλη και η γλώσσα μου. Είμαι επίσης έτοιμη να τσακωθώ, ευσυγκίνητη και λίγο απότομη». – Allison, 35 ετών, Ντάλας.
 •    «Η υπογλυκαιμία κάνει τον εγκέφαλό μου να λιμοκτονεί». – Paige, 29 ετών, Ντένβερ.
 •    «Τα απότομα χαμηλά ζάχαρα μου προκαλούν υπεραισθησία. Το φως, ο ήχος, η αφή γίνονται εξωτερικά ερεθίσματα που σε κατακυριεύουν. Επέρχεται πανικός και  αδυναμία σχηματισμού συνεκτικών σκέψεων, ενώ ακολουθεί κρύος ιδρώτας. Συνήθως απομακρύνομαι από άλλους ανθρώπους και προτιμώ να παραμείνω στο σκοτάδι με ακουστικά, αλλά δεν ακούγεται ήχος έως ότου το σάκχαρο μου επιστρέψει σε καλή τιμή». – Rodney, 37 ετών, Σιάτλ.
 •     «Είναι σαν εκείνα τα μουσικά video clip όπου ο ερμηνευτής βρίσκεται σε αργή κίνηση ενόσω οι άλλοι γύρω του κινούνται γρήγορα. Θολούρα, ασυνάρτητες και παράλογες σκέψεις. Κάτι σαν τα πόδια μου να ζυγίζουν 100 κιλά το καθ’ ένα και η κίνηση τους να μου προκαλεί εφίδρωση». – Nicole, 40 ετών, Βοστώνη.
 •     «Είναι εκείνο το συναίσθημα κατά το οποίο το σώμα σου σβήνει…» – Lauren, 22 ετών, Ατλάντα.
 •     «Ένα έντονο χαμηλό ζάχαρο σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να προσφέρεις αίμα και μετά να πρέπει να τρέξεις Μαραθώνιο…». – Eustacia, 42 ετών, Σαν Ντιέγκο.

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της υπογλυκαιμίας

Η γνώση για το πως το σώμα και ο εγκέφαλος αντιδρά στα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης μπορεί να βοηθήσει στο να διορθωθούν γρήγορα και επομένως να αποφευχθεί η ανησυχητική κατάσταση. Για τους κηδεμόνες των παιδιών που ζουν με το διαβήτη είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να γνωρίζουν τι σημάδια να προσέξουν. Ρωτήστε τα παιδιά σας να σας περιγράψουν πώς αισθάνονται προκειμένου να αναγνωρίζετε τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης. Και μην ξεχνάτε ότι στην αγορά υπάρχουν σκευάσματα γλυκαγόνης και ο καθένας μας οφείλει να έχει διαθέσιμο ένα σε πρώτη ζήτηση.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Οι «θεραπευτικές» ιδιότητες της νηστείας της Σαρακοστής

Leonidas Kallidonis

Οι… καταραμένοι υδατάνθρακες που μας παχαίνουν και μας «φουσκώνουν» το σάκχαρο

Leonidas Kallidonis

Πότε θα εμβολιαστούν οι διαβητικοί ασθενείς…

Leonidas Kallidonis

Διαβήτης, μαζί με υπέρταση. Εδώ ζορίζουν τα πράγματα…

Leonidas Kallidonis

Στον επόμενο τόνο το σάκχαρό σας θα είναι…

Leonidas Kallidonis

Δυνατές ανάσες, γερά πόδια και σωματική άσκηση για να αντέξουμε την καραντίνα

Leonidas Kallidonis

Ολιγοθερμιδικές δίαιτες: μπορεί να καθορίζουν το φύλλο του παιδιού;

Leonidas Kallidonis

Προδιαβήτης: χτύπημα… πάνω απ’ τη ζώνη

Leonidas Kallidonis

Δέσμη φωτός για την… εξαέρωση των διογκωμένων αιμορροΐδων

Leonidas Kallidonis