Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Μα… μπορεί ο διαβήτης να είναι μεταδοτικός;

Newsroom eleftherostypos.gr

   Σε μια εποχή που οι λοιμώξεις από ιούς, κορωνοϊούς και μικρόβια μονοπωλούν τις συζητήσεις μας, το να ακούει κανείς ότι δεν θα πρέπει να υποτιμούμε και… τα βακτήρια, αναμφίβολα επιτείνει τις ανησυχίες μας, ιδίως εάν η συζήτηση αφορά στους πάσχοντες από διαβήτη.

Καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη, πληθυσμιακά, «ευπαθή ομάδα», τότε η ανησυχία για πιθανόν «βλαπτικά βακτήρια» αποκτά άλλες διαστάσεις. Κι αυτό διότι, θα μπορούσε να υπονοεί ότι ο Διαβήτης… είναι μεταδοτικός! Μπορεί κάτι τέτοιο να ακούγεται υπερβολικό- και πράγματι να είναι- εντούτοις, φαίνεται, δυστυχώς, ότι υπάρχει αρκετή δόση επιστημονικής αλήθειας…

Η θεωρία ότι ο διαβήτης μπορεί και να μεταδίδεται

    Όλα ξεκινούν από τη διαπίστωση  Αμερικανών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα ότι «…μια αντιβακτηριακή θεραπεία ή ένα εμβόλιο θα συνέβαλε στην αποτροπή της εκδήλωσης διαβήτη Τύπου 2 ή ακόμη και στην θεραπεία του».  Με απλά λόγια, «…ο διαβήτης 2 μπορεί να μεταδίδεται από βακτήρια»!

Τι γνωρίζαμε για τα βακτήρια (και τι άλλο θα μάθουμε…)

   Τα βακτήρια και οι ιοί «πρωταγωνιστούν» στην πρόκληση μολυσματικών νόσων, ωστόσο έχουν ενοχοποιηθεί για την εκδήλωση και άλλων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του στομαχικού έλκους. Τώρα, λοιπόν, οι προαναφερθέντες Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν σε μελέτη τους ότι τα βακτήρια – και συγκεκριμένα κάποια βακτήρια σταφυλόκοκκου –  ίσως ευθύνονται και για μια από τις πλέον διαδεδομένες ασθένειες της εποχής μας, τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2.

Ο «χρυσίζων σταφυλόκοκκος» και ο ρόλος του στην πιθανή πρόκληση Διαβήτη

   Σε πειράματα με κουνέλια, ομάδα ερευνητών στο Carver College of Medicine του Πανεπιστημίου διαπίστωσε ότι η παρατεταμένη έκθεση των ζώων σε μια τοξίνη που παράγεται από βακτήρια του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus) προκάλεσε τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του διαβήτη Τύπου 2, δηλαδή αντίσταση στην ινσουλίνη, δυσανεξία στην γλυκόζη και συστημική φλεγμονή. «…Ουσιαστικά αναπαραγάγαμε διαβήτη Τύπου 2 απλώς και μόνον με την χρόνια έκθεση των κουνελιών σε υπεραντιγόνο σταφυλόκοκκου» λέει ο Patrick Schlievert, καθηγητής Μικροβιολογίας και επικεφαλής της ομάδας.

Το βακτήριο που «κατοικεί» στο δέρμα των παχύσαρκων ατόμων

   Γιατί όμως, το βάρος της έρευνας έπεσε στον συγκεκριμένο σταφυλόκοκκο; «…Διότι», εξηγούν οι ερευνητές, «…αυτός ο σταφυλόκοκκος ανευρίσκεται σε μεγαλύτερη συχνότητα στο δέρμα των παχύσαρκων ατόμων και, όπως καλά γνωρίζουμε, παχυσαρκία και διαβήτης συνδέονται άμεσα». Και συνεχίζουν να εξηγούν…  

   «…Η παχυσαρκία δεν αποτελεί μόνο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, αλλάζει και το μικροβίωμα ενός ατόμου, το οικοσύστημα των βακτηρίων που αποικίζουν το σώμα μας και επηρεάζουν την υγεία μας. Όταν οι άνθρωποι παίρνουν βάρος, το πιθανότερο είναι να αυξάνεται και ο αριθμός των βακτηρίων του σταφυλόκοκκου που ζουν στην επιφάνεια του δέρματός τους». Για να προσθέσουν… «Η χρόνια έκθεσή των παχύσαρκων ατόμων στα υπεραντιγόνα που παράγουν τα βακτήρια αυτά οδηγεί στα ευρήματα των πειραμάτων με τα κουνέλια…».

Προφανώς, όλα συνδέονται…

   Πρόσφατη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας, η οποία δημοσιεύτηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση “mBio”, είχε δείξει ότι τα βακτηριακά υπεραντιγόνα αλληλεπιδρούν με λιπώδη κύτταρα και το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας χρόνια συστημική φλεγμονή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα του διαβήτη Τύπου 2. Προφανώς, όλα συνδέονται…

Ήδη ετοιμάζεται φάρμακο, ακόμη και εμβόλιο…

   Οι ειδικοί θεωρούν ότι θεραπείες κατά των βακτηρίων σταφυλόκοκκου ή κάποιο εμβόλιο για την εξουδετέρωση των υπεραντιγόνων θα λειτουργήσουν παρεμβατικά, αποτρέποντας την εκδήλωση της συγκεκριμένης μορφής διαβήτη, γι’ αυτό και ήδη δουλεύουν πάνω σε ένα τέτοιο εμβόλιο.

 

Από το περιοδικό Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

 

Προτεινόμενα για εσάς

Εκτακτο – Κορωνοϊός: Στο έλεος της πανδημίας, Αττική, Θεσσαλονίκη και Σέρρες – Πού εντοπίστηκαν τα 790 νέα κρούσματα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: 790 τα νέα κρούσματα και δέκα νεκροί

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Συναγερμός από τον ΠΟΥ: Νέο αρνητικό ρεκόρ παγκοσμίως – «Φλέγεται» το βόρειο ημισφαίριο

Μιχάλης Μάρδας

Πένθος στην Πάρο: Πέθανε από κορωνοϊό ο τέως Δήμαρχος του νησιού Χρήστος Βλαχογιάννης

Μιχάλης Μάρδας

Το lockdown δεν είναι επιλογή του

Tinad

Με σχέδιο απέναντι στην ανευθυνότητα

Tinad

Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα θύματα στην Ελλάδα – Πέντε νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Tinad

Κορωνοϊός – Χαρδαλιάς: Στόχος να αποτραπεί το lockdown στις Σέρρες – 239 τα ενεργά κρούσματα

Tinad

«Χάπι-end» για τον σακχαρώδη διαβήτη;

Leonidas Kallidonis