ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Κύστεις στην ωοθήκη. Δώστε σημασία στα συμπτώματα

Newsroom eleftherostypos.gr

Αν νιώθετε ασυνήθιστο πόνο ή πίεση χαμηλά στην κοιλιά, μπορεί να έχετε κύστεις στην ωοθήκη.

Αυτοί οι μικροί, γεμάτοι υγρό ή ιστό ασκοί, πάνω ή μέσα στην ωοθήκη, είναι πάρα πολύ συνηθισμένοι. Όπως αναφέρει το Γραφείο Υγείας της Γυναίκας (OWH) του αμερικανικού υπουργείου Υγείας & Ανθρώπινων Υπηρεσιών, οι κύστεις της ωοθήκης είναι πολύ συχνές στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με τακτική έμμηνο ρύση. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από αυτές θα έχουν μία κύστη ωοθυλακίου ή ωχρού σωματίου κάθε μήνα. Τι γίνεται όμως, όταν μιλάμε για περισσότερες από  μία κύστεις;

Πολυκυστικές ωοθήκες

Το 25-30% των γυναικών μαθαίνουν ότι στις ωοθήκες τους έχουν πάνω από 9 κύστεις όταν κάνουν ένα υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας. Από αυτές τις γυναίκες οι μισές έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, στη βάση του οποίου βρίσκεται η αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη.

Για να διαγνωστεί μία γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να πληροί τα επονομαζόμενα κριτήρια του Rotterdam. Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, για να διαγνωστεί μία γυναίκα με το σύνδρομο πρέπει να συνυπάρχουν τουλάχιστον δύο από τρία  συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

  • η ασταθής εμμηνόρροια (ακανόνιστος έμμηνος κύκλος),
  • η υπερπαραγωγή ανδρογόνων και
  • οι πολλές κύστεις στις ωοθήκες.

Η σπάνια καρκινική κύστη

Σε σπάνιες περιπτώσεις μια γυναίκα έχει κακοήθη (καρκινική) κύστη. Οι καρκινικές κύστεις είναι πιο συχνές στις ηλικιωμένες γυναίκες. Οι καρκινικές κύστεις είναι καρκίνος των ωοθηκών. Υπολογίζεται ότι κάθε γυναίκα έχει 1,5 πιθανότητα στις 100 να εκδηλώσει καρκίνο των ωοθηκών κάποια στιγμή στη ζωή της. Αν, όμως, έχει πρώτου βαθμού συγγενή που εκδήλωσε τη νόσο, οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται σε 5 στις 100. Ακόμα περισσότερες, τέλος, είναι οι πιθανότητες αυτές στις γυναίκες που φέρουν ογκογόνα γονίδια, τα BRCA1 και BRCA2.

Συμπτώματα και διάγνωση

Οι κύστεις των ωοθηκών προκαλούν συμπτώματα αναλόγως με το μέγεθος και το είδος τους. Όταν είναι μικρές ή και μεσαίου μεγέθους, συνήθως δεν γίνονται αντιληπτές, γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος με υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας.

Οι μεγάλες κύστεις μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα. Τα πιο συχνά είναι πόνος χαμηλά στην κοιλιά (συνήθως στην μία πλευρά) και αίσθημα πίεσης. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι «φούσκωμα», πόνος κατά την σεξουαλική επαφή, αλλαγές στην ούρηση ή την κένωση του εντέρου, απρόσμενη απώλεια ή αύξηση του βάρους, έντονος πόνος κατά την έμμηνο ρύση και ταχεία ανάπτυξη αισθήματος κορεσμού της πείνας».

Αν μία κύστη υποστεί ρήξη, αιμορραγήσει, συστραφεί ή προκαλέσει συστροφή της ωοθήκης, θα εκδηλωθεί απότομος, οξύς πόνος. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την ηλικία σας, αν παρουσιάσετε συμπτώματα όπως «φούσκωμα», ανάγκη για πιο συχνή ούρηση, αίσθημα πίεσης στην πύελο, πόνο ή μη φυσιολογική αιμορραγία από τον κόλπο, μην τα αμελήσετε. Συμβουλευθείτε αμέσως τον γυναικολόγο σας.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Εκπαιδεύοντας την οικογένεια του διαβητικού παιδιού

Leonidas Kallidonis

SMS στο «13033» και πατάμε το «6». Ο διαβήτης θέλει άσκηση

Leonidas Kallidonis

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη μας βρίσκει σε καραντίνα, αλλά… με εφόδια

Leonidas Kallidonis

Μαϊντανός: «Ταπεινός», αλλά… πανίσχυρος για τη θωράκιση της υγείας μας

Leonidas Kallidonis

Διαχείριση του διαβήτη, με… τηλεκοντρόλ!

Leonidas Kallidonis

Υπογλυκαιμία: μπορεί να προκαλέσει ένα απλό απλό τρέμουλο, αλλά ακόμη και κώμα! 

Leonidas Kallidonis

«Χάπι-end» για τον σακχαρώδη διαβήτη;

Leonidas Kallidonis

Ασκηθείτε, ιδρώστε και… ελέγξτε τον καρκίνο του μαστού

Leonidas Kallidonis

Κι όμως, υπάρχει και παιδική οστεοπόρωση

Leonidas Kallidonis