Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Κρουστικά κύματα: μόνιμη λύση κατά της στυτικής δυσλειτουργίας

Newsroom eleftherostypos.gr

Όπως η καρδιά, έτσι και το πέος βασίζεται σε ένα ευαίσθητο σύστημα αγγείων για να συνεχίσει να δουλεύει «ρολόι», ωστόσο, όταν το αίμα παύει να ρέει φυσιολογικά στην περιοχή, τότε αρχίζουν να εμφανίζονται ενδείξεις στυτικής δυσλειτουργίας, δηλαδή, λιγότερες στύσεις, πιο δύσκολες, χαλαρές και μικρής διάρκειας.

Μέχρι πρόσφατα για την αντιμετώπιση της αγγειακής στυτικής δυσλειτουργίας υπήρχαν οι εξής επιλογές:

 • Φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα και αυξάνουν παροδικά την αιμάτωση του πέους, με την προϋπόθεση όμως ότι έχει προηγηθεί σεξουαλικό ερέθισμα και υπάρχει ερωτική επιθυμία.
 • Η χρήση ενδoπεϊκών ενέσεων που γίνονται 15 λεπτά πριν από τη σεξουαλική επαφή και η δράση τους διαρκεί 1 ώρα.
 • Χειρουργικές θεραπείες σε σοβαρές περιπτώσεις.

Το πρόβλημα ωστόσο με τα φάρμακα ή τις ενέσεις είναι ότι η θεραπεία είναι συμπτωματική και όχι μόνιμη, δηλαδή ο ασθενής λαμβάνει ένα χάπι ή κάνει μία ένεση, προκειμένου να έχει σεξουαλική επαφή. Αντίθετα, η θεραπεία με τα κρουστικά κύματα δίνει μόνιμα αποτελέσματα και δεν έχει παρενέργειες.

Ποιους αφορά η θεραπεία με κρουστικά κύματα

Η αγγειακή στυτική δυσλειτουργία δημιουργείται από ανεπαρκή παροχή αίματος στα σηραγγώδη σώματα του πέους, εξαιτίας οργανικών βλαβών, όπως στένωση αγγείων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.

Ο ειδικός γιατρός, μετά από τον κατάλληλο έλεγχο, αποφασίζει ποιος ασθενής έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα του επιτρέψουν να ωφεληθεί από την καινοτόμο θεραπεία των κρουστικών κυμάτων.              

Να ρέει το αίμα…

Η μέθοδος των κρουστικών κυμάτων βασίζεται σε θεραπεία, που εφαρμόζεται από το 2005 κατά της ισχαιμίας του μυοκαρδίου, με σκοπό την αγγειογένεση, δηλαδή την ανάπτυξη νέων αγγειακών κλάδων, αυτή τη φορά όμως στο πέος.

Είναι, πλέον, επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η χρήση των κρουστικών κυμάτων σε συγκεκριμένα σημεία του πέους, ενεργοποιεί μηχανισμούς αγγειογένεσης, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ροής του αίματος στο όργανο. Η δημιουργία των νέων αυτών αγγειακών κλάδων βελτιώνει σταδιακά και τη λειτουργία της στύσης, σε ασθενείς με αγγειακού τύπου στυτική δυσλειτουργία.

Πώς εφαρμόζονται τα κρουστικά κύματα

 • Η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται εξωτερικά.
 • Ο ασθενής ξαπλώνει άνετα στο εξεταστικό κρεβάτι και ο ειδικός γιατρός με το σύστημα παραγωγής κρουστικών κυμάτων, διοχετεύει μια σειρά από κρουστικούς παλμούς στο πέος του ασθενούς.
 • Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ασθενής αισθάνεται μόνο ελαφρές, ανώδυνες δονήσεις στο πέος του.
 • Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 20 λεπτά.
 • Ο κύκλος της θεραπείας με κρουστικά κύματα διαρκεί περίπου 9 εβδομάδες και το τελικό αποτέλεσμα αξιολογείται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωσή της.
 • Οι θεραπευτικές συνεδρίες εφαρμόζονται 2 φορές την εβδομάδα για 3 συνεχόμενες εβδομάδες. Μεσολαβεί ανάπαυλα 3 εβδομάδων και στη συνέχεια τα κρουστικά κύματα επαναλαμβάνονται με το ίδιο σχήμα, δηλαδή 2 συνεδρίες την εβδομάδα για 3 συνεχόμενες εβδομάδες, συμπληρώνοντας έτσι ένα κύκλο από 12 συνεδρίες.

Τα πλεονεκτήματα των κρουστικών κυμάτων

Η θεραπεία με κρουστικά κύματα παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα:

 • Η εφαρμογή της γίνεται στο ιατρείο, είναι απλή, μη επεμβατική, δεν απαιτεί αναισθησία, είναι εντελώς ανώδυνη και χωρίς παρενέργειες.
 • Σημαντικότερο απ’ όλα, όμως, είναι ότι τα κρουστικά κύματα μπορούν να αποτελέσουν μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Αποτελεσματικότητα

Η θεραπεία, όπως προαναφέρθηκε, αφορά ασθενείς των οποίων το πρόβλημα στύσης έχει αγγειακή αιτιολογία. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν πως τα κρουστικά κύματα αντιμετωπίζουν τη στυτική δυσλειτουργία μικρού και μέτριου βαθμού. Σ ε περιπτώσεις σοβαρού βαθμού αγγειακής στυτικής δυσλειτουργίας, κατά τις οποίες ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στη θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή, το θεραπευτικό αποτέλεσμα της μεθόδου με κρουστικά κύματα δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης της ανταπόκρισης στα φάρμακα.

Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου συνεδριών με κρουστικά κύματα, οι ασθενείς μπορούν σε ποσοστό 80% να έχουν φυσιολογικές σεξουαλικές επαφές, χωρίς να χρειάζονται φάρμακα ή ενέσεις. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι, ως αποτέλεσμα της αγγειογένεσης, παρατηρείται αύξηση της αιματικής ροής στο πέος κατά 140%.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Το ασταθές ωράριο ύπνου φέρνει υπέρταση, παχυσαρκία και διαβήτη

Leonidas Kallidonis

Καφές & καρδιά: 2 φλιτζάνια την ημέρα… τον γιατρό κάνουν πέρα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Υπέρταση: Τα διατροφικά «ναι» και τρόφιμα σύμμαχοι στην καθημερινότητα

15χρονος σφήνωσε καλώδιο USB στο πέος του και κατέληξε στο νοσοκομείο

Λάμπρος Κατσαρός

Ο…κακός ύπνος «ξυπνά» ορμονικά προβλήματα

Leonidas Kallidonis

Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας. Μας βρίσκει με…XL άγχος

Leonidas Kallidonis

Υπέρταση: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε στο καθημερινό διατροφολόγιο

Υπάρχει πρόληψη για τη νόσο Αλτσχάιμερ;

Leonidas Kallidonis

«Κεφίρ». Το ρόφημα που μπορεί να ρίξει την πίεσή σας

Leonidas Kallidonis