ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: ο δρόμος προς την ίαση

Newsroom eleftherostypos.gr

Μερικές απαντήσεις για τον κορωνοϊό που άλλαξε τη ζωή μας

   Έχουν περάσει περίπου 15 μήνες από την εμφάνιση του κορωνοϊού στη ζωή μας και σχεδόν ένας χρόνος πανδημίας. Η ομαλή ροή της καθημερινότητάς μας, η «κανονικότητα» διακόπηκε απότομα. Πλέον, όμως, έχουμε απαντήσεις σε πάρα πολλές ερωτήσεις για τον κορωνοϊό και την COVID-19. Έχουμε, όμως, και  απαντήσεις που δεν δόθηκαν ακόμη, έχουμε νέες ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν… Ας δούμε κάποιες από αυτές.

Γράφει η Ευθυμία Κοντέλα,
Ειδική παθολόγος, Διευθύντρια Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Metropolitan Hospital

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου

Ο ιός προσβάλλει με διαφορετικούς τρόπους. Μεταξύ των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα,

  • τα περισσότερα (περίπου 80%) αναρρώνουν από την ασθένεια χωρίς να χρειάζονται νοσοκομειακή θεραπεία.
  • Περίπου 15% αρρωσταίνουν σοβαρά και χρειάζονται οξυγόνο και
  • 5% αρρωσταίνουν σοβαρά και χρειάζονται εντατική φροντίδα.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου είναι δεκατική πυρετική κίνηση ή πυρετός, βήχας ξηρός, αίσθημα κόπωσης και κακουχίας. Άλλα λιγότερο συχνά συμπτώματα της νόσου που μπορεί να επηρεάσουν ορισμένους ασθενείς περιλαμβάνουν διαταραχή ή απώλεια γεύσης και όσφρησης, ρινική συμφόρηση, φαρυγγαλγία, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, δερματικά εξανθήματα, ναυτία, εμετούς, διάρροιες, δύσπνοια, υποξαιμία, ανορεξία, σύγχυση, θωρακαλγία, εμμένουσα υψηλή πυρετική κίνηση (πάνω από 38 ° C) διαταραχές ύπνου, ανησυχία και ευερεθιστότητα, και πιο σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσοΚορωνοϊός: «Πρωταθλήτρια» η Αττική με 558 νέα κρούσματα, 150 στη Θεσσαλονίκη - Ο χάρτης της διασποράς

Οποιοδήποτε άτομο μπορεί να αρρωστήσει με COVID-19 και να νοσήσει σοβαρά ή να πεθάνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Φαίνεται όμως πως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, και άτομα με υποκείμενα ιατρικά θέματα όπως αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιακά και πνευμονικά νοσήματα, κακοήθεια υπό χημειοθεραπεία, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής νόσησης.

Υπάρχουν επιπλοκές σε ασθενείς που αναρρώνουν από τη νόσο;

Οι συχνότερες επιπλοκές σε ασθενείς που αναρρώνουν από την COVID-19 είναι καρδιαγγειακά, πνευμονικά και μυοσκελετικά προβλήματα, πνευμονοπάθεια, διαταραχές συναισθήματος και διάθεσης, νευρολογικές επιπλοκές όπως οξεία σύγχυση, πολυνευροπάθεια, μυοπάθεια, εγκεφαλοπάθεια, επιληπτικές κρίσεις εγκεφαλική υποξία, γνωσιακές διαταραχές. Λιγότερο συχνά μπορεί να εμφανιστεί θρομβοεμβολική νόσος με έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, πνευμονική εμβολή, καθώς και ψύχωση και μυοκαρδιοπάθεια.

Τι περιλαμβάνει ο δρόμος προς την ίασηΚορωνοϊός - ΠΟΥ: Σε 70 χώρες εντοπίζεται η βρετανική παραλλαγή του, σε 31 η νοτιοαφρικανική παραλλαγή

Στην περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάσει βαριά συμπτώματα, δεν σημαίνει ότι, μετά από εβδομάδες, είναι και πάλι εντελώς υγιής. Τα ερωτήματα παραμένουν: Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες και πόσο καιρό διαρκούν; Μπορεί και μια ζωή; Το ερώτημα περί διάρκειας δεν μπορεί να απαντηθεί, γιατί δεν είναι ακόμη γνωστές οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τον ασθενή.

Ελάχιστα γνωρίζουμε, επίσης, για την απώλεια γεύσης και όσφρησης, που παρατήρησαν ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Μελέτες δείχνουν ότι μετά από 2 με 3 εβδομάδες τα συμπτώματα εξαφανίζονται στην πλειονότητα των ασθενών.

Η εντατική είναι ο τελευταίος σταθμός για ασθενείς, των οποίων η δύσπνοια έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που πρέπει να πάρουν οξυγόνο μέσω μηχανικού αναπνευστήρα. Αυτή η μέθοδος εγκυμονεί κινδύνους, γιατί όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο περισσότερο ατονούν οι μύες των πνευμόνων. Σε μερικούς ασθενείς καταγράφονται σοβαρές νευρολογικές παθήσεις, εγκεφαλοπάθειες με συμπτωματολογία όπως ανησυχία, σύγχυση, ενδεχομένως απώλεια μνήμης, ίσως μακροπρόθεσμα ακόμα και εγκεφαλικό.

Ποια εμβόλια υπάρχουνΚορωνοϊός - Εμβόλιο: Πώς κλείνετε ραντεβού - Πώς θα δείτε σε ποια ομάδα ανήκετε

Τα περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19 χρειάζονται δύο δόσεις για τη δημιουργία ανοσίας. Εάν το άτομο προσβληθεί αργότερα από τον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να τον αναγνωρίσει και είναι ήδη προετοιμασμένο να του επιτεθεί.

Εμβόλια που αγοράζει η ευρωπαϊκή επιτροπή:

1) Εμβόλια νουκλεϊκού οξέος (mRNA) BIONTECH/PFIZER / MODERNA /CUREVAC

2) Εμβόλια βασισμένα σε πρωτεΐνη: SANOFI/GSK

3) Εμβόλια ιικού φορέα: ASTRAZENECA / JOHNSON & JOHNSON

Eάν το εμβολιασμένο άτομο εκτεθεί αργότερα στον ιό, το φυσικό αμυντικό του σύστημα είναι σε θέση να αναγνωρίσει την πρωτεΐνη του ιού, οπότε του οργανισμού είναι έτοιμο να σκοτώσει τον ιό και να αποτρέψει την είσοδό του στα κύτταρα ή την περαιτέρω εξάπλωσή του.

Τι γίνεται με τα μεταλλαγμένα στελέχη

Οι περισσότερες μεταλλάξεις δεν επιφέρουν κάποια συνέπεια στις ιδιότητες του ιού, αλλά μερικές μπορούν να τον καταστήσουν πιο μολυσματικό ή απειλητικό για τον ξενιστή, δηλαδή τον άνθρωπο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα νέα στελέχη προκαλούν σοβαρότερη νόσο. Το στέλεχος του ιού από τη Νότιο Αφρική πιθανόν να είναι πιο μολυσματικό, κάτι που αν ισχύει, θα χρειαστεί να εφαρμοστούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του. Μέχρι τώρα επίσης δεν είναι σαφές εάν η COVID-19 θα γίνει εποχική νόσος. Ωστόσο, η προοπτική της εποχικότητας της COVID-19 είναι ορατή.

Η γύρη ευνοεί τη μετάδοση;

Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση των ανθρώπων στη γύρη που μεταφέρεται αερογενώς, τόσο φαίνεται να αυξάνεται η μεταδοτικότητα ορισμένων αναπνευστικών ιών, μεταξύ των οποίων και ο νέος κορωνοϊός. Η αερομεταφερόμενη γύρη, όταν εισπνέεται και κολλάει στους πνευμονικούς αεραγωγούς, εξασθενεί το αμυντικό σύστημα των πνευμόνων έναντι της λοίμωξης από τον κορωνοϊό, κάτι που έχει ήδη παρατηρηθεί και στους ιούς των κρυολογημάτων, με συνέπεια να διευκολύνεται ο πολλαπλασιασμός των ιικών εισβολέων μέσα στον οργανισμό.

 

 Από το ένθετο Υγείας που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Τζανάκης: Πιθανότητα 3ης δόσης και αλλαγής τύπου του ιού που περιέχεται στα εμβόλια

Ανδρέας Ντίνης

«Γονατίζει» η Βραζιλία: Ανταλλάσσουν παράνομο χρυσό με εμβόλια COVID 

Evanthia Karra

Ο πόνος στα πλευρά, «καμπανάκι» για πιθανό καρκίνο νεφρών

Leonidas Kallidonis

Κορωνοϊός: Μέτρα, εμβόλια, self test αλλά και θλιβερά ρεκόρ

Μιχάλης Μάρδας

Sinopharm: Στη «μάχη» το εμβόλιο με αδρανοποιημένο τον… ίδιο τον κορωνοϊό

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Η ΕΕ παίρνει νωρίτερα 50 εκατ. δόσεις εμβολίων από Pfizer/ΒιοΝtech

Evanthia Karra

Το ύψος μας αναγνωρίζεται και επίσημα ως δείκτης πρόγνωσης Διαβήτη!

Leonidas Kallidonis

Ανάλυση Stratfor: Ανιση η κούρσα για την ανοσία στην Ε.Ε.

Μιχάλης Μάρδας

Johnson & Johnson: Ξεκίνησαν οι παραδόσεις στην ΕΕ – Την Τετάρτη οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας