ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

«Κορωνοϊός,  γρίπη, ιώσεις». Σκέφτεστε τίποτα χειρότερο για τον διαβήτη σας;

Newsroom eleftherostypos.gr

 Βαρύ το τίμημα των ιώσεων, σε συνδυασμό με τη γρίπη και τον κορωνοϊό, για την υγεία των διαβητικών ασθενών.

   Με τις κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να συνεχίζουν καθημερινά να γεμίζουν με περιστατικά επιπλοκών λόγω κορωνοϊού, οι πρώτες αναφορές για «κλασικά» περιστατικά φθινοπωρινών ιώσεων έρχονται να χτυπήσουν ακόμη πιο δυνατά το καμπανάκι του συναγερμού, ιδίως για όσους ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Φυσικά, λοιπόν, και για τους διαβητικούς ασθενείς. Κι αυτό διότι μια  λοίμωξη από ιό της γρίπης, όπως και από πολλούς άλλους ιούς, δημιουργεί έντονο στρες στον οργανισμό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση των τιμών του σακχάρου στο αίμα.

Γράφει ο Αντώνης Λέπουρας
Διευθυντής Παθολογικής-Διαβητολογικής κλινικής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General

Οι ιοί είναι μικροοργανισμοί, οι οποίοι εισβάλλουν στον ανθρώπινο οργανισμό και προκαλούν συμπτώματα ανάλογα με την πύλη εισόδου (μύτη – συνάχι, στόμα – πονόλαιμος, φαρυγγίτιδα κλπ) ή με το σύστημα που προσβάλλουν  π.χ. έχουμε τις ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου (ρινίτιδες, ρινοκολπίτιδες κλπ) ή του κατώτερου αναπνευστικού (βρογχίτιδα, πνευμονία κλπ), τις ιογενείς λοιμώξεις του πεπτικού (γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδες), αρθρίτιδες κ.α.

Τα γενικά και πιο συνηθισμένα συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα που προκαλούνται από τις ιογενείς λοιμώξεις είναι ο πυρετός, το ρίγος, η ατονία, το αίσθημα κακουχίας, το αίσθημα καύσου ή υπερβολικού βάρους των βλεφάρων, ο πονοκέφαλος. Επίσης, ανάλογα με το σύστημα που προσβάλλει ο ιός, εμφανίζονται και τα αντίστοιχα συμπτώματα, όπως π.χ. δυσκαταποσία και αίσθημα πόνου στο λαιμό (σε ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού), τάση για έμετο, έμετος ή/και διάρροια (σε ιογενείς γαστρεντερίτιδες), κλπ.

Οι πιο συνηθισμένες ιογενείς λοιμώξεις είναι αυτές του ανώτερου αναπνευστικού. Οι συγκεκριμένες ιώσεις παρουσιάζουν και αυτό που ονομάζουμε εποχικότητα, δηλ. εμφανίζονται περισσότερο σε συγκεκριμένες εποχές του έτους, κυρίως το φθινόπωρο  το χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Οι ιώσεις αυτές παρουσιάζουν πυρετό, μερικές φορές δυσκαταποσία (αίσθημα «αγκαθιών» στο λαιμό κατά την κατάποση). Επίσης μπορεί να παρουσιάσουν πονοκέφαλο, βήχα αίσθημα ατονίας, διάχυτα οστικά άλγη και μυϊκές κράμπες.

Μάθετε να τα ξεχωρίζετε τα συμπτώματα κορωνοϊού – κρυολογήματος – γρίπης

Εποχική γρίπη: Στους 13 ανέβηκαν οι νεκροί - Κλειστά σχολεία σε Σαμοθράκη και Καλάβρυτα

Καθώς στην Ελλάδα διανύουμε την πλέον κρίσιμη περίοδο της πανδημίας του COVID – 19, είναι λογικό να κυριαρχεί ανησυχία από τον «καταιγισμό» πληροφοριών που δεχόμαστε. Η μεγαλύτερη σύγχυση που παρατηρείται αφορά στα βασικά συμπτώματα της λοίμωξης  από κορωνοϊό, καθώς παρουσιάζουν σαφείς ομοιότητες με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Υπάρχουν, ωστόσο, και βασικές διαφορές…

Το βασικό συμπτώμα στη λοίμωξη από κορωνοϊό είναι, όπως και στη γρίπη, ο πυρετός (άλλοτε υψηλός και άλλοτε λιγότερο), κάτι που δεν συναντάμε στο κοινό κρυολόγημα. Άλλο κοινό χαρακτηριστικό του κορωνοϊού και της γρίπης είναι ο ξηρός βήχας.

Τα συχνά χαρακτηριστικά του κοινού κρυολογήματος, όπως το φτέρνισμα και η καταρροή, συναντώνται σπάνια έως καθόλου στη γρίπη και τη λοίμωξη από κορωνοϊό. Επίσης, η χαρακτηριστική κόπωση και η κεφαλαλγία της γρίπης, λίγες φορές συναντώνται στο κοινό κρυολόγημα και τη λοίμωξη από κορωνοϊό.

Εκτός από τον ξηρό βήχα και τον πυρετό, ένα άλλο σύμπτωμα που θα πρέπει να υποψιάσει έναν ασθενή υπέρ της λοίμωξης από κορωνοϊό είναι η δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια).

Πολύ πιο σοβαρές οι επιπλοκές στους διαβητικούς ασθενείς

Γιατί είναι απίθανο να κολλήσει κανείς ταυτόχρονα τον ιό της γρίπης και του κρυολογήματος

Όπως προαναφέρθηκε, στον Διαβήτη η λοίμωξη από τους ιούς της γρίπης όπως και από πολλούς άλλους ιούς δημιουργεί έντονο στρες στο σώμα, το οποίο με την σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση των σακχάρων στο αίμα. Επί πλέον – και όχι σπάνια – άλλες, πολύ πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακά επεισόδια, ανακοπές, πνευμονία και θάνατοι δεν είναι σπάνια κατά την διάρκεια της λοίμωξης σε άτομα με Διαβήτη, ιδίως αν είναι προχωρημένης ηλικίας ( άνω των 65 ετών) ή εμφανίζουν και συν-νοσηρότητες (πχ παχυσαρκία, υπέρταση, κάπνισμα, άσθμα, κλπ).

Επιβεβλημένο το αντιγριπικό εμβόλιο για τους διαβητικούς

Η γρίπη αποτελεί μια σοβαρή απειλή για όλους τους ανθρώπους με Διαβήτη. Οι άνθρωποι με Διαβήτη έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από επιπλοκές της γρίπης, και 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν.

Τα ποσοστά θανάτου από πνευμονία εξ αιτίας της γρίπης, μεταξύ των ατόμων με Διαβήτη, είναι διπλάσια στις χαμηλού βιοτικού επιπέδου τάξεις, σε αυτούς με καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια ή άλλες συνυπάρχουσες σοβαρές παθήσεις και σε αυτούς με προχωρημένη ηλικία.

Χαρακτηριστικό είναι πως όλοι όσοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την γρίπη τα τελευταία 3 χρόνια, καθώς και η πλειοψηφία όσων νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, με βάσει στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, παρά το γεγονός ότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Εμβολιάζονται λιγότεροι από το 50% των διαβητικών

Μπορούμε σίγουρα να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό τις σοβαρές ή θανατηφόρες επιπλοκές της γρίπης και το αντιγριπικό εμβόλιο προσφέρει την καλύτερη προστασία. Αυτό φυσικά ισχύει για όλους, πολύ περισσότερο όμως για τους πάσχοντες από Διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει 3 από 4 νοσηλείες ή και θανάτους που σχετίζονται με την γρίπη μεταξύ των ενηλίκων με Διαβήτη. Ωστόσο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, εμβολιάζονται, δυστυχώς, λιγότερα από τα μισά άτομα με Διαβήτη.

Σήμα κινδύνου από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για το αντιγριπικό εμβόλιο

Από μια πρόσφατη μελέτη στο Imperial College του Λονδίνου, σε 125.000 άνδρες και γυναίκες με διαβήτη τύπου 2, επιβεβαιώθηκε ότι τα άτομα με διαβήτη που κάνουν το εμβόλιο της γρίπης είναι λιγότερο πιθανό να οδηγηθούν σε νοσοκομειακή νοσηλεία για καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά προβλήματα.

Ο εμβολιασμός συσχετίστηκε με 30 % χαμηλότερα ποσοστά εισαγωγής στο νοσοκομείο για εγκεφαλικό επεισόδιο, 22% χαμηλότερα ποσοστά για καρδιακή ανεπάρκεια και 15% χαμηλότερα ποσοστά για πνευμονία ή γρίπη.

Συνολικά, οι ασθενείς που έκαναν το εμβόλιο της γρίπης παρουσίαζαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, η οποία κράτησε 7 χρόνια.

Απαραίτητο και το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο

Τουλάχιστον 124 οι νεκροί από τη γρίπη στην Ρουμανία

Επίσης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο ενάντια στον πνευμονιόκοκκο, αν δεν το έχουν ήδη κάνει τα τελευταία 5 χρόνια, επειδή η πνευμονία από πνευμονιόκοκκο είναι μια σοβαρή και καθόλου σπάνια επιπλοκή της γρίπης.

Κανόνες πρόληψης προς διαβητικούς ασθενείς

 • Αποφεύγω κλειστούς χώρους σε περιόδους έξαρσης,
 • πλένω τα χέρια μου κάθε φορά που γυρίζω σπίτι από εξωτερικές εργασίες,
 • αερίζω συχνά χώρους που συγχρωτίζονται πολλά άτομα,
 • εμβολιάζομαι με το εποχικό εμβόλιο γρίπης (φθάνει 1 εμβολιασμός το έτος),
 • διατηρώ τα σάκχαρα μου χαμηλά,
 • κρατώ το σώμα μου σε καλή φυσική κατάσταση
 • και φυσικά φοράω τη μάσκα μου, για να αποφύγω τόσο τις εποχικές λοιμώξεις όσο και τον κορωνοϊό.

Τι ισχύει για αντιϊικά φάρμακα, συμπληρώματα και αντιβιοτικά

Η έγκαιρη χρήση των αντιϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες), είναι η μόνη αποδεδειγμένα αποτελεσματική αγωγή για την αντιμετώπισή της αλλά και των επιπλοκών που την ακολουθούν. Σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για επιπλοκές, μπορεί να χορηγηθεί προληπτικά η και θεραπευτικά από τον ιατρό τους.

Κορωνοϊός: 100χρονος πέθανε από τον ιό σχεδόν έναν αιώνα αφού ο αδελφός του πέθανε από την ισπανική γρίπη

Σκευάσματα με βιταμίνη C δεν έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα, ή ότι μειώνουν τις μέρες νόσησης. Αντιθέτως, η καλή φυσική κατάσταση και η κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων- πάντα με μέτρο- βοηθούν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η αντιβίωση γενικά δεν βοηθά ενάντια στη γρίπη, τουναντίον- αν χρησιμοποιηθεί αλόγιστα- μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχω το σάκχαρο μου εάν έχω ίωση

Όσοι θεραπεύονται με ινσουλίνη πρέπει να μετρούν το σάκχαρο τους κάθε 3-4 ώρες, ιδίως εάν έχουν υψηλό πυρετό. Θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν το σάκχαρο τους  σε τιμές μικρότερες των 200 ή καλύτερα των 180mg/dl αλλά και να αποφεύγουν τις υπογλυκαιμίες.

Όσοι θεραπεύονται με δισκία καλό είναι να παρακολουθούν τα μεταγευματικά τους σάκχαρα  (2 ώρες μετά τα κύρια γεύματα) τα οποία θα πρέπει να είναι μικρότερα των 180mg/dl.

Απαραίτητο, επίσης, είναι – παρά την πιθανή ανορεξία – να μην παραλείπονται γεύματα και άφθονη λήψη πάσης φύσεως υγρών (με προσοχή για όσα ανεβάζουν το σάκχαρο).

Εποχική γρίπη: Στους 13 ανέβηκαν οι νεκροί - Κλειστά σχολεία σε Σαμοθράκη και Καλάβρυτα

Πότε πρέπει να επισκεφθούμε γιατρό

 • Όταν ο πυρετός επιμένει αμείωτος μετά από 4-5 ημέρες ή όταν- παρά τη λήψη αντιπυρετικών- δεν υποχωρεί κάτω από τους 37,6- 38ο C μέσα στο 24/ωρο.
 • Όταν οι τιμές του σακχάρου- παρά τις προσπάθειες-  παραμένουν περισσότερο από 2-3 ημέρες μεγαλύτερες των 200mg/dl, ή όταν έχουμε συμπτώματα από τον διαβήτη με πολυουρία- πολυδιψία και έντονη κόπωση.
 • Όταν εμφανίζονται περίεργη υπνηλία και σύγχυση.
 • Όταν δύσπνοια και αίσθημα βάρους στο στήθος- με γρήγορη και κοντή ανάσα- εμφανίζονται απότομα και χειροτερεύουν προοδευτικά.
 • Όταν ανιχνεύουμε πύον στις αμυγδαλές με υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί εύκολα.

 

Από το περιοδικό Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Εστίαση με Check in και Check Out στην Ελλάδα; Η πρόταση που θα συζητηθεί

Μιχάλης Μάρδας

Ο κορωνοϊός χτυπά αλύπητα την Τουρκία – Καθολικό lockdown τα Σαββατοκύριακα ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Χαρδαλιάς: Αυτές είναι οι 18 περιοχές που έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: 213 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 255 στην Αττική – Αναλυτικά ο επιδημιολογικός χάρτης

Tinad

Αρκουμανέας: Κακόβουλα και απαράδεκτα τα δημοσιεύματα για τον ΕΟΔΥ

Tinad

Κορωνοϊός – κρούσματα 30/11: 1.044 κρούσματα, 85 νεκροί και 600 διασωληνωμένοι

Tinad

Ιερώνυμος: Κατάθεση ψυχής από τον Αρχιεπίσκοπο μετά το εξιτήριο: Ήμουν έτοιμος για όλα αλλά φοβήθηκα και πόνεσα – Αυτοπεριοριστείτε, πειθαρχήστε και προστατεύστε

Μιχάλης Μάρδας

Θεραπεύτηκε από τον κορωνοϊό ο Αμβρόσιος: «Μόνιμο φάρμακό μου ο Αγιασμός»

Μιχάλης Μάρδας

Μαφία και Κορωνοϊός ταλανίζουν τον ιταλικό Νότο

Μαρίνα Μπενέκου