ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Κίνδυνος σε μέγεθος… μπουκίτσας

Newsroom eleftherostypos.gr

Κανείς δεν αντιστέκεται μόνο σε ένα κομμάτι, και αυτό δυστυχώς φαίνεται να συμβαίνει με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, ιδίως εάν είναι σε μέγεθος «μπουκίτσας».

Αναμφισβήτητα, ο έλεγχος του βάρους, αλλά και της χοληστερίνης και του σακχάρου γίνονται ακόμα πιο δυσχερής τις μέρες των γιορτών, καθώς τα εορταστικά γεύματα  διαδέχονται το ένα το άλλο, καταλήγοντας πάντοτε σε κάποια πιατέλα με μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Κι αν είναι τόσο δύσκολο να βάλουμε «φρένο», τουλάχιστον ξέρουμε τί από τα δύο να προτιμήσουμε;

Οι καθοριστικές διαφορές

Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα θα λέγαμε πως είναι τόσο ίδια, αλλά και τόσο διαφορετικά γλυκά. Εάν συγκρίνουμε την ενεργειακή τους αξία θα δούμε πως είναι παρόμοια, με τους μεν κουραμπιέδες να αποδίδουν 150- 170 θερμίδες (ανά μέτριο κουραμπιέ των 50 γραμμαρίων), ενώ τα μελομακάρονα μπορεί να φτάσουν τις 200- 220 θερμίδες (ανά μέτριο μελομακάρονο των 50 γραμμαρίων).

Όταν όμως ρίξουμε μία καλύτερη ματιά θα δούμε πως τα λιπαρά στους κουραμπιέδες προέρχονται από βούτυρο, ενώ στα μελομακάρονα από ελαιόλαδο. Το τελευταίο είναι και η ειδοποιός διαφορά που κάνει τα μελομακάρονα να υπερτερούν ως πιο υγιεινή επιλογή. «Με ένα εκατ. υπογραφές μελομακάρονα όλο το χρόνο»: Η Κομισιόν... δουλεύει «Το Κουλούρι»Κι αυτό διότι το ελαιόλαδο περιέχει «μονοακόρεστα» λιπαρά, τα οποία προστατεύουν τα αγγεία. Επιπλέον, τα μελομακάρονα «σιροπιάζουν» με μέλι, ενώ οι κουραμπιέδες πασπαλίζονται με ζάχαρη, άρα θεωρούνται καλύτερη διατροφική επιλογή, τουλάχιστον για τους διαβητικούς. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι όσο πιο πολλά μελομακάρονα φάτε τόσο πιο πολύ θα προστατεύσετε τα αγγεία σας ή θα διατηρήσετε τις φυσιολογικές τιμές του σακχάρου.

Η θεωρία της σχετικότητας

Όλες οι παραπάνω συμβουλές θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη υπό το πρίσμα της ποσότητας. Εάν με τον καφέ σας αντί για ένα μελομακάρονο προχωρήσετε σε δεύτερο, τρίτο και ου το καθεξής, τότε το θερμιδικό φορτίο και τα σάκχαρα που περιέχουν τα μελομακάρονα αναιρούν κάθε προστατευτική ιδιότητα του ελαιολάδου. Συνεπώς, πείτε ναι στο ένα μελομακάρονο, αλλά όχι στην υπερκατανάλωση.

Γλυκές συμβουλές για να αντισταθείτε στους Χριστουγεννιάτικους πειρασμούς:

  • Δώστε στον εαυτό σας ένα γλυκό «άλλοθι» μέρα παρά ημέρα, έως και των Φώτων, οπότε λήγει η περίοδος των γιορτών.
  • Φροντίστε να δώσετε έμφαση στη μερίδα του γλυκού που θα καταναλώσετε.
  • Προτιμήστε να φάτε ένα μόνο είδος γλυκού.
  • Για να αποφύγετε το τσιμπολόγημα γλυκών όπως τα μελομακάρονα, έχετε πάντα μαζί σας μια εναλλακτική λύση, όπως για παράδειγμα μερικούς ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.
  • Στο τραπέζι καθίστε δίπλα σε κάποιον που δεν τρώει πολλά γλυκά.

Προτεινόμενα για εσάς

Οι δείκτες τιμών που σχηματίζουν το προφίλ της υγείας σας

Leonidas Kallidonis

Φράουλες: Ποιοι τις καταναλώνουν άφοβα και ποιοι πρέπει να προσέχουν

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα – Αλήθεια ή μύθος;

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

20 πολύτιμα μυστικά υγείας

Leonidas Kallidonis

Ολιγοθερμιδικές δίαιτες: μπορεί να καθορίζουν το φύλλο του παιδιού;

Leonidas Kallidonis

«Χρυσός σκούφος» στη διατροφή των διαβητικών

Leonidas Kallidonis

Ο χειμώνας επιβάλλει αλλαγές στη διατροφή μας…

Leonidas Kallidonis

Προδιαβήτης: χτύπημα… πάνω απ’ τη ζώνη

Leonidas Kallidonis

Πόσες θερμίδες πρέπει να παίρνετε καθημερινά για να αδυνατίσετε – Υπολογίστε και χάστε γρήγορα βάρος

Κατερίνα Θεοδωροπούλου