Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Κι όμως, υπάρχει και παιδική οστεοπόρωση

Newsroom eleftherostypos.gr

Η παιδική οστεοπόρωση είναι μια σπάνια γενετική ανωμαλία που επιφέρει συχνά κατάγματα

Οι περισσότεροι συνδέουμε την οστεοπόρωση με τις γυναίκες μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας. Πρόκειται ωστόσο για μια πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε ένα παιδί.

Οι γονείς των παιδιών που εμφανίζουν πολλαπλά κατάγματα ή διαστρέμματα μετά από φαινομενικά ήπιους τραυματισμούς, πρέπει να επισκέπτονται εξειδικευμένο γιατρό για να εκτιμήσει την κατάσταση του παιδιού τους.

Ελαττωματική σύνθεση κολλαγόνου

Η συχνότερη αιτία παιδικής οστεοπόρωσης είναι η ατελής οστεογένεση, μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει το κολλαγόνο, σημαντικό στοιχείο των οστών.

Η ατελής οστεογένεση είναι μια ομάδα συγγενών ανωμαλιών, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την ελαττωματική σύνθεση του κολλαγόνου από τους ινοβλάστες και τους οστεοβλάστες, με αποτέλεσμα τη σημαντική ευθραυστότητα των οστών και τα πολλά αναίτια κατάγματα.

Γενετικά, έως σήμερα έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 200 ελαττωματικά γονίδια που σχετίζονται με την κακή σύνθεση του κολλαγόνου τύπου Ι.

Ο τρόπος μεταβίβασής τους από τους γονείς στο παιδί ποικίλλει και εξαρτάται από τον τύπο του νοσήματος. Το νόσημα παρουσιάζεται σε μία στις 20.000-50.000 γεννήσεις.

Τα κατάγματα μειώνονται όσο μεγαλώνει το παιδί

  Τα περισσότερα κατάγματα γίνονται κατά τη διάρκεια της σκελετικής ανάπτυξης, ενώ μετά την ηλικία των 16 ετών αναμένεται στις περισσότερες περιπτώσεις μεγάλη μείωση της συχνότητας αυτών των καταγμάτων. Η θεραπεία στην ατελή οστεογένεση αφορά κυρίως στην αντιμετώπιση των παθολογικών καταγμάτων και τις συνεπαγόμενες σκελετικές παραμορφώσεις.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κύστεις στην ωοθήκη. Δώστε σημασία στα συμπτώματα

Leonidas Kallidonis

Μύθος ότι η οστεοπόρωση αφορά μόνο στις γυναίκες

Leonidas Kallidonis

«Πετάξατε» κήλη; Μην χάνετε χρόνο…

Leonidas Kallidonis

Πώς αντιμετωπίζονται οι ουλές της ακμής

Leonidas Kallidonis

Είστε έτοιμη για την εμμηνόπαυση;

Leonidas Kallidonis

Όταν τα παπούτσια γίνονται επικίνδυνα για τα πόδια σας

Leonidas Kallidonis

Πείτε οριστικά «αντίο» στους πόνους της πλάτης και της μέσης

Leonidas Kallidonis