Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Καθαρή μάσκα και δέρμα για να μην «φουντώσει» η ακμή

Newsroom eleftherostypos.gr

Πώς να αποφύγετε τις εξάρσεις της ακμής ενώ φοράτε μάσκα

   Η νέα κανονικότητα απαιτεί να φοράμε καθημερινά μάσκες και συχνά επί πολλές συνεχόμενες ώρες. Υπάρχει, όμως, πιθανότητα να επηρεάσει αρνητικά το θέμα της ακμής. Οι αιτίες αυτής της επιδείνωσης είναι πολλές και διαφορετικές.

Προσοχή στο περιβάλλον «πίσω» από τη μάσκα

Όπως εξηγούν οι δερματολόγοι, όταν αναπνέουμε και όταν μιλάμε φορώντας τη μάσκα, παγιδεύεται μέσα της θερμός αέρας. Ο αέρας αυτός δημιουργεί το ζεστό, υγρό περιβάλλον που χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν οι ζυμομύκητες, τα βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί, όπως τα ακάρεα demodex, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και ροδόχρου ακμής.

Ο πολλαπλασιασμός αυτών των μικροοργανισμών διαταράσσει τη φυσική ισορροπία της χλωρίδας του δέρματος και ευνοεί τις εξάρσεις διαφόρων δερματοπαθειών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η κοινή ακμή, η ροδόχρους ακμή και μία κατάσταση που λέγεται περιστοματική δερματίτιδα (εκδηλώνεται με μικρά σπυράκια και φλύκταινες γύρω από το στόμα και τη μύτη).

Η τριβή και η διάρκεια χρήσης της μάσκας

  • Ο τύπος της ακμής που αναπτύσσεται όταν υπάρχει υπερβολική θερμότητα ή/και ασκείται συνεχής πίεση ή τριβή στο δέρμα, αποκαλείται μηχανική ακμή. Ο τύπος αυτός οδηγεί σε απόφραξη των πόρων και αναζωπύρωση της ακμής.
  • Η διάρκεια χρήσης της μάσκας επίσης μπορεί να παίζει ρόλο, αν και στα άτομα με ευαίσθητο δέρμα, τα σπυράκια της ακμής μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και μετά από μία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ.

Καθαρή μάσκα, ασφαλές δέρμα

Πώς αντιμετωπίζονται οι ουλές της ακμής - Πλήθος επιλογών για καλύτερο αποτέλεσμα

Δεδομένων των συνθηκών, η χρήση της μάσκας είναι αναγκαία. Ας φροντίσουμε λοιπόν να φοράμε πάντοτε καθαρή μάσκα, την οποία θα αλλάζουμε αμέσως μόλις νοτίσει. Απαραίτητο είναι ακόμα να απολυμαίνουμε καλά τα χέρια μας κάθε φορά που θέλουμε να αγγίξουμε μια μάσκα, είτε τη φοράμε είτε πρόκειται να την φορέσουμε ή να την αφαιρέσουμε.

Μάσκα και υδατικές κρέμες

Αντιθέτως, δεν χρειάζεται να αποφεύγετε την υδατική και την αντηλιακή κρέμα σας. Τα προϊόντα αυτά, όπως και οι τοπικές θεραπείες για το δέρμα, μπορεί να ηρεμήσουν και να εξισορροπήσουν την φυσική χλωρίδα του δέρματος.

Αρκεί η υδατική σας να μην δημιουργεί μπιμπίκια και σπυράκια, να μην περιέχει αρώματα και να είναι κατάλληλη για το δέρμα σας. Αν το δέρμα σας είναι λιπαρό, χρειάζεστε ελαφρά ενυδατικά προϊόντα, κατά προτίμηση ενυδατικά τζελ και ορούς που δεν αυξάνουν την έκκριση σμήγματος. Αν είναι ξηρό, χρειάζεστε πιο λιπαρά προϊόντα, που μειώνουν την αποβολή νερού από το δέρμα.

Προτιμήστε βαμβακερές μάσκες

Μία άλλη ιδέα, τέλος, είναι να ελέγξετε αν η μάσκα σας είναι βαμβακερή ή συνθετική. Λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν έξαρση της ακμής έχουν οι μη-χειρουργικές μάσκες από 100% βαμβακερό ύφασμα που επιτρέπουν στο δέρμα να «αναπνέει».

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Πόσο μειώνει η μάσκα τη διασπορά σε κλειστούς χώρους

Ανδρέας Ντίνης

Μάσκα στο αυτοκίνητο: Πότε την φοράμε και πότε όχι

Ανδρέας Ντίνης

Άγριο επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Σύγκρουση νεαρών με αστυνομικούς για τις μάσκες – Τέσσερις προσαγωγές

Evanthia Karra

Σας ενδιαφέρει: Πότε φοράμε και πότε όχι μάσκα στο αυτοκίνητο

Μιχάλης Μάρδας

Θεσσαλονίκη: Μάσκα ούτε για δείγμα ανάμεσα στους ιερείς στη Δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο

Μιχάλης Μάρδας

Σάλος με την καθηγήτρια που ζητούσε… μάσκαρα αντί για μάσκα – Τι λέει μαθητής της!

Μιχάλης Μάρδας

Κάποιοι δεν βάζουν μυαλό: «Επιθυμώ να δικαστώ» – Τι λέει η καθηγήτρια που ζητούσε από τους μαθητές της μάσκαρα αντί μάσκα

Tinad

Κορωνοϊός: Από σήμερα μάσκα παντού – Πώς ανταποκρίνονται οι κάτοικοι της Αθήνας

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Αυτοί εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Ανδρέας Ντίνης