ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: προσοχή σε αυτά τα ευρήματα

Newsroom eleftherostypos.gr

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις μικροαποτιτανώσεις που εντοπίζονται στο μαστό και το ρόλο τους στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Τί είναι οι μικροαποτιτανώσεις και πόσο ευθύνονται για τη δημιουργία της νόσου; Τι πιθανότητες υπάρχουν να επεκταθούν; Πώς γίνεται η βιοψία; Ποια είναι τα ποσοστά επιβίωσης στην περίπτωση που οι μικροαποτιτανώσεις χαρακτηριστούν κακοήθεις; Είναι οι εύλογες απορίες κάθε γυναίκας που πληροφορείται ότι έχουν εντοπιστεί τέτοια ευρήματα στην περιοχή των μαστών της.

Οι μικροαποτιτανώσεις είναι μικρές συγκεντρώσεις αλάτων ασβεστίου σε μορφή κουκίδων που σχηματίζονται μέσα στο μαστό. Η δημιουργία τους μπορεί να είναι  καλοήθους ή κακοήθους αιτιολογίας.

Γράφει η Νατάσα Παζαίτη
Γενική Χειρουργός – Ειδική Χειρουργός Μαστού
Διευθύντρια Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας και Αποκατάστασης Μαστού Metropolitan General

Οι καλοήθεις αποτιτανώσεις και η υποψία κακοήθειας

   Όταν είναι διάσπαρτες στο μαστό και στρογγυλού σχήματος, οφείλονται σε ινοκυστική μαστοπάθεια ή σκληρυντική αδένωση που είναι καλοήθεις καταστάσεις. Όταν, όμως, οι μικροαποτιτανώσεις είναι πολύ λεπτές, πλειόμορφες, άμορφες, ετερογενείς και σχηματίζουν μία ομάδα σε ένα μόνο σημείο του μαστού, τότε είναι ύποπτες και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να οφείλονται στην παρουσία καρκινικών κυττάρων. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται σχολαστικός απεικονιστικός και εργαστηριακός έλεγχος.

Ανάλογα με τη μορφολογία και την κατανομή των ύποπτων μικροαποτιτανώσεων, η πιθανότητα να υποκρύπτουν καρκίνο κυμαίνεται σε ποσοστό  από 20% έως 90%. Ο καρκίνος του μαστού που εμφανίζεται με μικροαποτιτανώσεις χωρίς να συνοδεύεται από ψηλαφητό όγκο ή μάζα, είναι ο πιο πρώιμος καρκίνος. Η παρουσία τους συνδέεται κυρίως με το πορογενές καρκίνωμα in situ (DCIS) και το μικροδιηθητικό καρκίνωμα που, και στις δύο περιπτώσεις, είναι πολύ καλής πρόγνωσης.

Η θεραπευτική προσέγγιση και το ποσοστό επιβίωσης

   Η θεραπεία τους περιορίζεται σε μία ευρεία εκτομή της περιοχής που περιλαμβάνει τις μικροαποτιτανώσεις. Ανάλογα δε με το μέγεθος του καρκίνου και το βαθμό κακοήθειας, το θεραπευτικό σχήμα μπορεί να συνοδεύεται ή όχι από ακτινοθεραπεία του μαστού. Η χημειοθεραπεία δεν έχει θέση στην θεραπεία του DCIS και του μικρού μεγέθους καρκίνου του μαστού. Η επιβίωση των γυναικών από τον πρώιμο καρκίνο αγγίζει το 100%!

Καθοριστικός ο εντοπισμός των καρκινικών αλλοιώσεων σε πρώιμο στάδιο

   Πρέπει να επισημανθεί ότι οι μικροαποτιτανώσεις του μαστού αποτελούν αποκλειστικά μαστογραφικό εύρημα, καθώς δεν είναι ψηλαφητές και δεν είναι διακριτές στον υπέρηχο. Τα τελευταία χρόνια, που ολοένα και περισσότερες γυναίκες υποβάλλονται  σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία, η ανεύρεση πρώιμων καρκίνων έχει αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού.

Η διερεύνηση των ύποπτων μικροαποτιτανώσεων  της μαστογραφίας γίνεται με βιοψία

Υπάρχουν τρία είδη βιοψίας που μπορούν να εφαρμοστούν ανά περίπτωση:

  • Εάν οι μικροαποτιτανώσεις συνοδεύονται από μόρφωμα που φαίνεται στον υπέρηχο, τότε η βιοψία γίνεται με κόπτουσα βελόνα (core biopsy) υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και με τοπική αναισθησία.
  • Εάν οι μικροαποτιτανώσεις καταλαμβάνουν μεγαλύτερη έκταση και βρίσκονται κοντά στο δέρμα, στη θηλή ή στο θωρακικό τοίχωμα, τότε η βιοψία γίνεται χειρουργικά, με γενική αναισθησία, στην κλινική. Η διαδικασία έχει ως εξής: Πριν από το χειρουργείο τοποθετείται με τη βοήθεια του μαστογράφου συρμάτινος «οδηγός» (wire hook) στο σημείο όπου βρίσκονται οι μικροαποτιτανώσεις, κατευθύνοντας τον χειρουργό να εντοπίσει το σημείο του μαστού που πρέπει να αφαιρέσει. Σε κάποιες περιπτώσεις, εάν η βιοψία είναι θετική για κακοήθεια και τα χειρουργικά όρια καθαρά, μπορεί να μην χρειάζεται επιπλέον χειρουργική παρέμβαση και η ίδια η βιοψία να είναι θεραπευτική.
  • Εάν οι μικροαποτιτανώσεις αποτελούν μία μικρή ομάδα μεγέθους ενός έως δύο εκατοστών που φαίνεται μόνο στη μαστογραφία, τότε η βιοψία γίνεται στερεοτακτικά με τομοσύνθεση και με τοπική αναισθησία στην κλινική. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της βιοψίας με την παραπάνω μέθοδο είναι θετικό για κακοήθεια, τότε πρέπει να ακολουθήσει χειρουργική αφαίρεση μιας ευρύτερης περιοχής γύρω από το σημείο που έγινε η βιοψία για να εξασφαλιστούν καθαρά όρια.

3D απεικόνιση και βιοψία απολύτου ακριβείας

   Σήμερα το Metropolitan General διαθέτει το μοναδικό στην Ελλάδα υπερσύγχρονο μηχάνημα ψηφιακής τομοσύνθεσης που, λόγω υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης εικόνας, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει ακόμα και την πιο λεπτή μικροαποτιτάνωση. Μέσα από τη δημιουργία τρισδιάστατων εικόνων μπορεί να μας δώσει ακριβώς τον αριθμό και τη θέση των μικροαποτιτανώσεων και, με το προηγμένο σύστημα στερεοτακτικής βιοψίας που διαθέτει, να στοχεύσει με απόλυτη ακρίβεια το σημείο που πρέπει να γίνει η βιοψία.

Ο καρκίνος του μαστού, ως γνωστόν, είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, όμως η απεικονιστική τεχνολογία και τα μοντέρνα συστήματα βιοψίας που διαθέτουμε βοηθούν στην πρώιμη ανίχνευση βλαβών, σώζοντας τη ζωή χιλιάδων γυναικών κάθε χρόνο. Γι’ αυτό, τονίζουμε διαρκώς ότι η καλύτερη θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Χιλιάδες γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα της καραντίνας

Ανδρέας Ντίνης

Για πρώτη φορά γυναίκα στο τιμόνι του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου

Μαρίνα Μπενέκου

5 αλήθειες για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Leonidas Kallidonis

Στις 10 Νοεμβρίου ξεκινούν οι δωρεάν μαστογραφίες γυναικών 49-50 ετών

Evanthia Karra

Ο Ίντρις Έλμπα θέλει να πάει για μποξ αλλά δεν τον αφήνουν η σύζυγος και η μαμά του

Μαρίνα Μπενέκου

Με στόχο την πιο σωστή «εικόνα» του μαστού

Leonidas Kallidonis

Πολύτιμες προληπτικές εξετάσεις, ανά ηλικία, για άνδρες και γυναίκες

Leonidas Kallidonis

Σοκ: Γυναίκα διάσημου ποδοσφαιριστή και μητέρα τριών παιδιών πλήρωσε για να σκοτώσουν τον άνδρα της

Μιχάλης Μάρδας

Κρήτη: Έληξε το θρίλερ με τη γυναίκα που απειλούσε ότι θα κάψει το σπίτι της

Tinad