ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Ίσια η πλάτη!Διαδερμική αντιμετώπιση Σκολίωσης και Κύφωσης σε παιδιά και ενηλίκους

Newsroom eleftherostypos.gr

Αν και τις έχουμε συνδυάσει με τον μαθητικό πληθυσμό, λόγω της αυξημένης συχνότητάς τους στα παιδιά, η σκολίωση και η κύφωση μπορεί να εκδηλωθούν σε άτομα κάθε ηλικίας. Είναι από τις πλέον σοβαρές σκελετικές παραμορφώσεις που, συχνά, απαιτούν χειρουργική παρέμβαση.

Πώς περιγράφονται η σκολίωση και η κύφωση

 • Η σκολίωση χαρακτηρίζεται από στρίψιμο της σπονδυλικής στήλης. Πρόκειται για μια πάθηση που προσβάλει παιδιά, εφήβους και ενήλικες και των δυο φύλων.
 • Η κύφωση είναι η αύξηση της φυσιολογικής καμπύλης του θώρακα ή η μείωση της φυσιολογικής καμπύλης της μέσης. Προσβάλει συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με οστεοπόρωση αλλά και εφήβους.

  Γράφει ο Μάριος Λυκίσσας,
  Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης
  Διευθυντής Κλινικής Σπονδυλικής Στήλης, Θεραπευτήριο Metropolitan

 Αίτια

 • Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία της σκολίωσης των παιδιών και των εφήβων είναι άγνωστη. Θεωρείται ότι έχει γενετικό υπόβαθρo το οποίο μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά.
 • Η σκολίωση των ενηλίκων είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας παιδικής ή εφηβικής σκολίωσης η οποία δεν αντιμετωπίστηκε ή το αποτέλεσμα της “γήρανσης” της σπονδυλικής στήλης.
 • Η κύφωση στους εφήβους είναι συνήθως το αποτέλεσμα της νόσου Scheuermann και προκαλεί πόνο. Στους ενήλικες η κύφωση είναι το αποτέλεσμα της προοδευτικής “γήρανσης” της σπονδυλικής στήλης. Προκαλεί πόνο και δυσκολεύει την όρθια στάση του σώματος.

Αντιμετώπιση

Κάθε παιδί και κάθε ενήλικας με σκολίωση ή κύφωση αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Για το λόγο αυτό η θεραπεία των παθήσεων αυτών θα πρέπει να εξατομικεύεται. Σε γενικές γραμμές η αντιμετώπιση των σπονδυλικών παραμορφώσεων έχει τις ακόλουθες μορφές:

Διορθωτικός κηδεμόνας

 • Στα παιδιά και στους εφήβους με μετρίου βαθμού σκολίωση τα νεότερα δεδομένα και οι εξελίξεις στην τεχνολογία των συνθετικών υλικών έχουν βοηθήσει στη δημιουργία ελαφρότερων και περισσότερο «κομψών» κηδεμόνων που ευκολότερα γίνονται αποδεχτοί και φοριούνται από το ίδιο το παιδί. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα κανείς τύπος κηδεμόνα δεν μπορεί να βελτιώσει τη σκολίωση των παιδιών και των εφήβων. Ο ρόλος τους περιορίζεται στο να σταματήσουν την επιδείνωση της καμπύλης. Η εφαρμογή τους θα πρέπει να φτάνει ή να ξεπερνά τις 18 ώρες την ημέρα.
 • Στους ενηλίκους με σκολίωση ή κύφωση ο κηδεμόνας δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός όσο στα παιδιά και στους εφήβους όπου το σώμα ακόμη αναπτύσσεται.

 Η χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης και της κύφωσης

Η χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης και της κύφωσης αποτελεί ένα πολύωρο χειρουργείο με συνήθως μεγάλες απώλειες αίματος. Για τη μείωση τόσο του χειρουργικού χρόνου όσο και των απωλειών αίματος, οι χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, γνωστές και ως MIS (minimal invasive surgery) εφαρμόζονται πλέον και στους ασθενείς με σπονδυλική παραμόρφωση, όπως η κύφωση και η σκολίωση.

 • Για τα παιδιά και τους εφήβους, η χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης προτείνεται για καμπύλες που έχουν ξεπεράσει τις 45 μοίρες. Στην περίπτωση που σκολιώσεις αυτού του μεγέθους αφεθούν χωρίς χειρουργική αντιμετώπιση θα συνεχίσουν να επιδεινώνoνται ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της σκελετικής ωρίμανσης. Η τεχνική MIS SCOLIOSIS, εφόσον ενδείκνυται, παρέχει άριστα αισθητικά αποτελέσματα ενώ μειώνει τις απώλειες αίματος και το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.
 • Η σκολίωση και η κύφωση των ενηλίκων θα πρέπει να διορθωθεί χειρουργικά όταν συνδυάζεται με πόνο στη μέση ή/και στα πόδια που περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες και μειώνει την ποιότητα ζωής. Η τεχνική MIS SCOLIOSIS στους ενηλίκους έχει απόλυτη ένδειξη όταν οι συνυπάρχουσες παθήσεις καθιστούν τις «κλασσικές» μεθόδους απαγορευτικές.

 

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σκολίωση : Τα 5 σημεία ελέγχου για γονείς και δασκάλους

Leonidas Kallidonis

Lockdown και τηλεργασία έφεραν και πόνους στη μέση

Leonidas Kallidonis

Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Τέρμα στα βαριά χειρουργεία

Leonidas Kallidonis

Μύθοι και αλήθειες στην ακτινοθεραπεία

Leonidas Kallidonis

«Χρειάζομαι σπονδυλοδεσία, γιατρέ»;

Leonidas Kallidonis

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: οι νέες θεραπευτικές επιλογές ενάντια στον πόνο των αρθρώσεων

Leonidas Kallidonis

“Πέταξα δισκοκήλη. Μπορώ να σηκώνω βάρος;”

Leonidas Kallidonis

Οι ασκήσεις PILATES «κατακτούν» και την οστεοπόρωση

Leonidas Kallidonis

Η οδήγηση ως αιτία των πόνων της μέσης

Leonidas Kallidonis