ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Η ζάχαρη «καίει» τον εγκέφαλο

Newsroom eleftherostypos.gr

Πώς η υπερκατανάλωση ζάχαρης ανοίγει το δρόμο για Αλτσχάιμερ

   Είναι γνωστό πως τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα του διαβήτη και της παχυσαρκίας και έχει διαπιστωθεί στο πλαίσιο επιστημονικών ερευνών ότι οι διαβητικοί ασθενείς έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ. Τώρα, ερευνητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπαθ εντόπισαν για πρώτη φορά τον μηχανισμό που καθιστά το περίσσιο σάκχαρο επιβλαβές για τον εγκέφαλο και πώς η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί στη νευροεκφυλιστική νόσο, ακόμη και σε άτομα που δεν πάσχουν από διαβήτη.

Πώς εμπλέκεται η ζάχαρη ήδη από το πρώτο στάδιο ΑλτσχάιμερΈρευνα: Οι άνθρωποι με άνοια στην Ευρώπη προβλέπεται να διπλασιασθούν έως το 2050

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το υπερβολικό σάκχαρο στο αίμα καταστρέφει ένα πολύτιμο ένζυμο που εμπλέκεται στη φλεγμονώδη αντίδραση στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ. Η διαπίστωση αυτή προέκυψε έπειτα από μελέτη δειγμάτων εγκεφάλου ανθρώπων που είτε έπασχαν από τη νόσο είτε όχι.

Στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, ανακάλυψαν οι ερευνητές, ένα ένζυμο που ονομάζεται παράγοντας αναστολής της μετανάστευσης μακροφάγων (macrophage migration inhibitory factor – MIF) καταστρέφεται μέσω μιας διεργασίας που ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αναστολή και η μείωση της δραστηριότητας του MIF λόγω γλυκοζυλίωσης αποτελεί το «σημείο καμπής» στην εξέλιξη του Αλτσχάιμερ. Βάσει των αναλύσεων των δειγμάτων, όσο η νόσος εξελίσσεται η γλυκοζυλίωση του ενζύμου εντείνεται.

Η ζάχαρη «συμμαχεί» με μη φυσιολογικές πρωτεΐνες εις βάρος του εγκεφάλου

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο MIF θα συμμετείχε στην ανοσολογική απόκριση με στόχο την απομάκρυνση των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο. Η ζάχαρη καταστέλλει μερικώς ορισμένες λειτουργίες του MIF και μπλοκάρει εντελώς κάποιες άλλες, επιτρέποντας την ευκολότερη ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ» εξηγεί ο Τζιν βαν ντεν Έλσεν, καθηγητής στο τμήμα βιολογίας και βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Μπαθ.

«Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι γνωστό ότι κάνει κακό στην υγεία μας, συμβάλλοντας στον διαβήτη και στην παχυσαρκία. Η σχέση της με το Αλτσχάιμερ είναι ένας ακόμη λόγος για να μειώσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή μας» αναφέρει ο Δρ Ομάρ Κασάρ από το ίδιο πανεπιστήμιο.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Μύρτιλλα: Δεν θα πιστεύετε που μπορoύν να βοηθήσουν

Τι σημαίνει ταχεία έγκριση όταν η ασθένεια δεν περιμένει;

Kon

Διαβήτης κύησης: εννέα «γλυκόπικροι» μήνες

Leonidas Kallidonis

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από την FDA το σκεύασμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Η σημασία των ιχνοστοιχείων για τον οργανισμό

Leonidas Kallidonis

Πως βοηθά η βιταμίνη D στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του Διαβητικού Ποδιού

Leonidas Kallidonis

Διαβήτης και Λοιμώξεις. «Άρρωστημένη» σχέση…

Leonidas Kallidonis

Οι «βαρειές» συνέπειες της παχυσαρκίας στο πεπτικό

Leonidas Kallidonis

Τί μπορεί να «πυροδοτήσει» καρκίνο του προστάτη

Leonidas Kallidonis