ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Η γήρανση του προσώπου ξεκινάει από την οδοντοστοιχία

Newsroom eleftherostypos.gr

Αποκτήστε και πάλι νεανικό χαμόγελο με «πλαστική» οδοντοστοιχίας

Τα σημάδια του γήρατος και η φθορά του χρόνου αντικατοπτρίζονται πολλές φορές αμείλικτα στην περιοχή του στόματος. Τα δόντια μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην έκφραση του προσώπου. Παράλληλα, ολόκληρο το στοματογναθικό σύστημα επηρεάζεται στενά εξ’ αιτίας του καθημερινού stress. Είναι ενδεικτικό ότι το stress καταπονεί τόσο τους μαλακούς ιστούς γύρω από το στόμα όσο και τα ίδια τα δόντια που σταδιακά χάνουν το σμάλτο ή αποκτούν μικρορωγμές. Το κάπνισμα αποτελεί έναν επιπλέον ισχυρό επιβαρυντικό παράγοντα αφού αφυδατώνει το στόμα, χρωματίζει τα δόντια και εντείνει την καταστροφή και υποχώρηση των ούλων.

Πότε δείχνει ένα χαμόγελο γέρικο

Οι παράγοντες που κάνουν το χαμόγελό μας να δείχνει ταλαιπωρημένο και με εμφανή τα σημάδια του χρόνου είναι πολλοί.

 • Σε πρώτο επίπεδο ο δυσχρωματισμός της επιφάνειας των δοντιών, δηλαδή τα κιτρινωπά ή μπεζ δόντια που μπορεί να οφείλονται σε διατροφικές συνήθειες, στο κάπνισμα, σε νέκρωση του νεύρου ενός δοντιού ή απλά στη φθορά του σμάλτου.
 • Η απώλεια κάποιων δοντιών, εκτός από την προφανή ανισορροπία που επιφέρει όταν το δόντι που λείπει βρίσκεται μέσα στην αισθητική ζώνη (8 πρόσθια δόντια), διαταράσσει και ολόκληρη τη σύγκληση των δοντιών με συνέπεια το στόμα μας να κλείνει διαφορετικά.
 • Πολύ συχνά κάποιοι ασθενείς τρίζουν τα δόντια τους κατά την διάρκεια του ύπνου, ενώ άλλοτε τα σφίγγουν ασυνείδητα σε καταστάσεις stress. Το φαινόμενο λέγεται «βρυγμός» και συντελεί σταδιακά στη φθορά.
 • Η χημική διάβρωση είναι ακόμη ένας αιτιολογικός παράγων της φθοράς των δοντιών. Καταναλώνοντας συχνά πολύ όξινες τροφές ή ανθρακούχα αναψυκτικά είναι πολύ πιθανό να εξασθενήσουμε το σμάλτο των δοντιών.
 • Παθολογικές καταστάσεις όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορούν με τον ίδιο τρόπο να φθείρουν τα δόντια λόγω των οξέων από το στομάχι που μπορεί να μεταφέρονται στο στόμα.
 • Οι διάφορες δυσαρμονίες στη σωστή διάταξη των δοντιών, τα κενά, οι μετακινήσεις δοντιών λόγω περιοδοντίτιδας μπορούν να συντελέσουν σε ένα αισθητικά μη αποδεκτό αποτέλεσμα.
 • Η περιοδοντίτιδα, η απογύμνωση των ριζών, η συρρίκνωση και υφίζηση των ούλων αποτελούν επίσης σημάδια γήρατος.

Αισθητική βελτίωση και ανανέωση χαμόγελου

Οι τεχνικές που μπορεί να εφαρμοστούν είναι αρκετές και συνήθως απαιτείται κάποιος συνδυασμός αυτών. Πιο αναλυτικά:

 • Λεύκανση δοντιών: Με τη χρήση ασφαλούς τεχνολογίας και εγκεκριμένων υλικών μπορούμε να βελτιώσουμε εγγυημένα το χρωματικό τόνο των δοντιών αφαιρώντας χρωστικές.
 • Bonding με σύνθετες ρητίνες: Μία δημοφιλής μέθοδος ανακατασκευής χαμόγελου προσθέτοντας μικροποσότητες φωτοπολυμεριζόμενου υλικού με ιδιότητες μίμησης της εμφάνισης του φυσικού δοντιού. Τα δόντια αποκτούν νέο σχήμα και χρώμα σε ένα μόνο ραντεβού.
 • Όψεις πορσελάνης: Μία λεπτή στρώση πορσελάνης καλύπτει όλα τα μπροστινά δόντια δίνοντας τη δυνατότητα να μεταμορφώσουμε μόνιμα το χαμόγελο μας αποκτώντας νεανικό λευκό χαμόγελο.
 • Στεφάνες ολοκεραμικές ή στεφάνες ζιρκονίου: Όταν μεγάλο μέρος του δοντιού έχει καταστραφεί ή εξασθενίσει πολλές φορές καταφεύγουμε στη λύση της στεφάνης (θήκης). Οι ολοκεραμικές στεφάνες που δεν περιέχουν μεταλλικό σκελετό καθώς και οι στεφάνες ζιρκονίου αποδίδουν άψογη αισθητική.
 • Στο πρόβλημα της απώλειας με την ηλικία κάποιων δοντιών, τα εμφυτεύματα έχουν δώσει σήμερα μία επαναστατική λύση.

Τα εμφυτεύματα

Η σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική έχει θέσει υψηλά standards τα οποία δεν θα μπορούσαν ποτέ να καλυφτούν με τη χρήση τεχνητών κινητών οδοντοστοιχιών. Τα οδοντικά εμφυτεύματα σε συνδυασμό με την πλαστική χειρουργική περιοδοντίου μπορούν να δώσουν τη λύση.

Η πλαστική χειρουργική περιοδοντίου μπορεί επιπλέον να βελτιώσει την εμφάνιση των ούλων, να στηρίξει εμφυτεύματα, να καλύψει απογυμνωμένες ρίζες και υφιζήσεις.

Η τελική πινελιά στην αντιγηραντική θεραπεία της περιοχής του στόματος δίνεται με την έγχυση fillers όπως το υαλουρονικό, καθώς και με τη χρήση botox που μπορούν να διορθώσουν μικροατέλειες, έντονες γραμμές, ρυτίδες και σημάδια γήρανσης.

Προτεινόμενα για εσάς

Αν νιώθετε ότι καίγεται ο οισοφάγος σας…

Leonidas Kallidonis

Η επέμβαση που «εξαφανίζει» κιλά, πείνα και βουλιμία

Leonidas Kallidonis

Τι μπορεί να κρύβουν οι καούρες που σας ταλαιπωρούν

Leonidas Kallidonis

Όταν οι καούρες καταντούν μαρτύριο

Leonidas Kallidonis

Η γήρανση του προσώπου ξεκινά από τα δόντια

Leonidas Kallidonis