Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Η έλλειψη βιταμίνης D στα παιδιά αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης

Newsroom eleftherostypos.gr

Για τη βιταμίνη D, όλοι μας, λίγο-πολύ, έχουμε ακούσει ότι είναι η «βιταμίνη του ήλιου» και πως συμβάλει στη σωστή ανάπτυξη των οστών και τη διατήρηση της σκελετικής υγείας.ιΤα τελευταία χρόνια ωστόσο, πλήθος επιστημονικών μελετών υπογραμμίζουν τον σημαντικότατο ρόλο της βιταμίνης D στη συνολική υγεία του οργανισμού, καθώς έχει φανεί ότι ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού, βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου, αλλά και στην πρόληψη άλλων σοβαρών παθήσεων, όπως διαφόρων μορφών καρκίνου, σκλήρυνσης κατά πλάκας, ψυχικών παθήσεων και υπέρτασης.

Ιδίως για την υπέρταση, τα νέα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον…

Παιδιά και έφηβοι με υπέρταση, λόγω έλλειψης βιταμίνης D

Νέα μελέτη, λοιπόν, επιβεβαιώνει τη σημασία της επάρκειας βιταμίνης D στα μωρά και τα παιδιά, καθώς η έλλειψή της συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης στην παιδική και εφηβική ηλικία. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αφού παρακολούθησαν 775 παιδιά στη Βοστόνη από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Σε σύγκριση, λοιπόν, με παιδιά που γεννήθηκαν με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D:

  • όσα γεννήθηκαν με ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη (κάτω από 11 νανογραμμάρια ανά χιλιοστό σε αίμα ομφάλιου λώρου), είχαν 60% υψηλότερο κίνδυνο αυξημένης συστολικής αρτηριακής πίεσης.
  • Επίσης, τα παιδιά με σταθερά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Dστα πρώτα χρόνια της ζωής τους, είχαν διπλάσιο κίνδυνο αυξημένης αρτηριακής πίεσης μεταξύ 3 και 18 ετών.

Γενικά για τη βιταμίνη D

  • Ο χρόνος έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία που απαιτείται για τη σύνθεση της απαραίτητης ποσότητας βιταμίνης D εξαρτάται από την ηλικία, το χρώμα του δέρματος και πιθανά προβλήματα υγείας.
  • Μικρές ποσότητες βιταμίνης D προσλαμβάνονται μέσω της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, η πέστροφα και οι σαρδέλες, το μουρουνέλαιο, τα αυγά και το βοδινό συκώτι.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Το ασταθές ωράριο ύπνου φέρνει υπέρταση, παχυσαρκία και διαβήτη

Leonidas Kallidonis

Καφές & καρδιά: 2 φλιτζάνια την ημέρα… τον γιατρό κάνουν πέρα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Υπέρταση: Τα διατροφικά «ναι» και τρόφιμα σύμμαχοι στην καθημερινότητα

Μόσιαλος: Τι δείχνει νέα μελέτη για τα εμβόλια mRNA και ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο…κακός ύπνος «ξυπνά» ορμονικά προβλήματα

Leonidas Kallidonis

Υπέρταση: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε στο καθημερινό διατροφολόγιο

Υπάρχει πρόληψη για τη νόσο Αλτσχάιμερ;

Leonidas Kallidonis

«Κεφίρ». Το ρόφημα που μπορεί να ρίξει την πίεσή σας

Leonidas Kallidonis

Περιοδοντίτιδα. Αυξάνει επικίνδυνα την αρτηριακή πίεση

Leonidas Kallidonis