Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Η ελάχιστα επεμβατική Αρθροσκόπηση

Αρθρίτιδα γόνατος: Αυτή είναι σύγχρονη λύση ταχείας αποκατάστασης

Newsroom eleftherostypos.gr

Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που αποτελεί την πιο σύγχρονη λύση στη διάγνωση και αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών παθήσεων.   Πρακτικά, έχει εφαρμογή σε όλες τις αρθρώσεις (γόνατο, ώμος, ποδοκνημική, καρπός, ισχίο, αγκώνας) αλλά αυτές στις οποίες πραγματοποιείται συχνότερα είναι το γόνατο και ο ώμος, λόγω της μεγαλύτερης συχνότητας που αυτές οι αρθρώσεις πάσχουν.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η μεγάλη αποτελεσματικότητά της, η οποία συνδυάζεται με πολύ μικρή ταλαιπωρία για τον ασθενή. Ο έλεγχος υπό «άμεση όραση» επιτυγχάνεται με την εισαγωγή στην άρθρωση μια μικρής κάμερας που ονομάζεται αρθροσκόπιο και μεταφέρει την εικόνα από το εσωτερικό της άρθρωσης σε μια οθόνη με μεγέθυνση 20 φορές περίπου.

Έτσι, ελέγχονται ενδελεχώς όλες οι ανατομικές δομές της άρθρωσης και μπορεί να επιδιορθωθούν με ακρίβεια ακόμη και πολύ μικρές βλάβες. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα λεπτά εργαλεία και εμφυτεύσιμα αδρανή υλικά όπως ράμματα και άγκυρες.

Το αρθροσκόπιο, τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιούνται εισάγονται μέσα στην άρθρωση μέσα από μικρές τομές μήκους 5-7mm περίπου.

Έτσι ο τραυματισμός στο δέρμα και στους υπόλοιπους υγιείς γειτονικούς ιστούς είναι ελάχιστος. Αυτό σημαίνει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, μιας και τα σημάδια από τις τομές πρακτικά εξαφανίζονται μετά από μερικούς μήνες αλλά κυρίως πολύ μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο.

Ανώδυνη και συντομότερη ανάρρωση

Ακόμη ένα πλεονέκτημα της αρθροσκόπησης είναι ότι δεν απαιτεί σημαντική χρήση  παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Αρθροσκόπηση γόνατος: Στο γόνατο, οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις για πραγματοποίηση αρθροσκόπησης είναι: διάγνωση ενδαρθρικών παθήσεων του γόνατος, ρήξη έσω ή έξω μηνίσκου, ρήξη προσθίου ή οπισθίου χιαστού συνδέσμου, χόνδρινες βλάβες, οστεοχόνδρινες βλάβες και κατάγματα, παθήσεις του αρθρικού υμένα, παθήσεις της επιγονατίδας και των συνδέσμων της καθώς και όταν υπάρχει σηπτική αρθρίτιδα.

Αρθροσκόπηση ώμου: Το σύνολο σχεδόν των παθήσεων του ώμου μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί αρθροσκοπικά. Έτσι παθήσεις που ταλαιπωρούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού τόσο στην καθημερινή του ζωή όσο και στην εργασία του μπορούν να αποκατασταθούν πλήρως.

Για τις επεμβάσεις του ώμου είναι απαραίτητος ο συνδυασμός της περιοχικής με ελαφριά γενική αναισθησία.

Ο ασθενής μετά από τις πρώτες ημέρες μετεγχειρητικά μπορεί και ανταποκρίνεται χωρίς πόνο στις καθημερινές ασχολίες του (πχ. οδήγηση, πληκτρολόγηση, γράψιμο).

 

Προτεινόμενα για εσάς

Αθλητικές κακώσεις. Όταν το σώμα ξεπερνά τα όριά του

Leonidas Kallidonis

Μαθαίνουμε να ζούμε με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Leonidas Kallidonis

10 λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλεται ο πόνος στο μαστό

Leonidas Kallidonis

12 Mύθοι για την οστεοαρθρίτιδα, που δεν πρέπει να πιστεύουμε

Leonidas Kallidonis

Η ελάχιστα επεμβατική αρθροσκόπηση: αποφεύγοντας το «βαρύ» χειρουργείο

Leonidas Kallidonis

Βουβωνοκήλη: όταν έρχονται… τα «μέσα έξω»

Leonidas Kallidonis

Βιολογική ενίσχυση με βλαστοκύτταρα για τις παθήσεις του ώμου

Leonidas Kallidonis

Συμβουλές SOS για άμεση ανακούφιση από φούσκωμα και δυσπεψία

Leonidas Kallidonis

Το κλάμα του μωρού μπορεί να είναι «συναγερμός» για βουβωνοκήλη

Leonidas Kallidonis