ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Η ελάχιστα επεμβατική αρθροσκόπηση: αποφεύγοντας το «βαρύ» χειρουργείο

Αρθρίτιδα γόνατος: Αυτή είναι σύγχρονη λύση ταχείας αποκατάστασης

Newsroom eleftherostypos.gr

Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που αποτελεί την πιο σύγχρονη λύση στη διάγνωση και αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών παθήσεων. 

Πρακτικά, έχει εφαρμογή σε όλες τις αρθρώσεις (γόνατο, ώμος, ποδοκνημική, καρπός, ισχίο, αγκώνας) αλλά αυτές στις οποίες πραγματοποιείται συχνότερα είναι το γόνατο και ο ώμος, λόγω της μεγαλύτερης συχνότητας που αυτές οι αρθρώσεις πάσχουν.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η μεγάλη αποτελεσματικότητά της, η οποία συνδυάζεται με πολύ μικρή ταλαιπωρία για τον ασθενή. Ο έλεγχος υπό «άμεση όραση» επιτυγχάνεται με την εισαγωγή στην άρθρωση μια μικρής κάμερας που ονομάζεται αρθροσκόπιο και μεταφέρει την εικόνα από το εσωτερικό της άρθρωσης σε μια οθόνη με μεγέθυνση 20 φορές περίπου.

Έτσι, ελέγχονται ενδελεχώς όλες οι ανατομικές δομές της άρθρωσης και μπορεί να επιδιορθωθούν με ακρίβεια ακόμη και πολύ μικρές βλάβες. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα λεπτά εργαλεία και εμφυτεύσιμα αδρανή υλικά όπως ράμματα και άγκυρες.

Το αρθροσκόπιο, τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιούνται εισάγονται μέσα στην άρθρωση μέσα από μικρές τομές μήκους 5-7mm περίπου.

Έτσι ο τραυματισμός στο δέρμα και στους υπόλοιπους υγιείς γειτονικούς ιστούς είναι ελάχιστος. Αυτό σημαίνει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, μιας και τα σημάδια από τις τομές πρακτικά εξαφανίζονται μετά από μερικούς μήνες αλλά κυρίως πολύ μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο.

Ανώδυνη και συντομότερη ανάρρωση

Ακόμη ένα πλεονέκτημα της αρθροσκόπησης είναι ότι δεν απαιτεί σημαντική χρήση  παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Αρθροσκόπηση γόνατος: Στο γόνατο, οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις για πραγματοποίηση αρθροσκόπησης είναι: διάγνωση ενδαρθρικών παθήσεων του γόνατος, ρήξη έσω ή έξω μηνίσκου, ρήξη προσθίου ή οπισθίου χιαστού συνδέσμου, χόνδρινες βλάβες, οστεοχόνδρινες βλάβες και κατάγματα, παθήσεις του αρθρικού υμένα, παθήσεις της επιγονατίδας και των συνδέσμων της καθώς και όταν υπάρχει σηπτική αρθρίτιδα.

Αρθροσκόπηση ώμου: Το σύνολο σχεδόν των παθήσεων του ώμου μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί αρθροσκοπικά. Έτσι παθήσεις που ταλαιπωρούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού τόσο στην καθημερινή του ζωή όσο και στην εργασία του μπορούν να αποκατασταθούν πλήρως.

Για τις επεμβάσεις του ώμου είναι απαραίτητος ο συνδυασμός της περιοχικής με ελαφριά γενική αναισθησία.

Ο ασθενής μετά από τις πρώτες ημέρες μετεγχειρητικά μπορεί και ανταποκρίνεται χωρίς πόνο στις καθημερινές ασχολίες του (πχ. οδήγηση, πληκτρολόγηση, γράψιμο).

 

Προτεινόμενα για εσάς

Βιολογική ενίσχυση με βλαστοκύτταρα για τις παθήσεις του ώμου

Leonidas Kallidonis

Υπό αμφισβήτηση οι ενέσεις κορτιζόνης σε γόνατο και ισχίο

Leonidas Kallidonis

Κι όμως, υπάρχει και παιδική οστεοπόρωση

Leonidas Kallidonis

Οι ασκήσεις PILATES «κατακτούν» και την οστεοπόρωση

Leonidas Kallidonis

Ο κορωνοϊός… τσακίζει κόκαλα. Επιπτώσεις από την πανδημία του COVID-19 στη μυοσκελετική υγεία

Leonidas Kallidonis

Μύθος ότι η οστεοπόρωση αφορά μόνο στις γυναίκες

Leonidas Kallidonis

Όταν τα παπούτσια γίνονται επικίνδυνα για τα πόδια σας

Leonidas Kallidonis

Πείτε οριστικά «αντίο» στους πόνους της πλάτης και της μέσης

Leonidas Kallidonis

Ποιες βιταμίνες αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος στο ισχίο

Kon