ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Η δακτυλική εξέταση του προστάτη παραμένει απαραίτητη

Newsroom eleftherostypos.gr

Χρήσιμες πληροφορίες για τη θέση, το μέγεθος και την υφή του προστάτη παρέχει η δακτυλική εξέταση του αδένα, η οποία συνιστάται να γίνεται στο πλαίσιο της αξιολόγησης της κατάστασής του.

Αν και μόνη της η ψηλάφηση του προστάτη δεν επαρκεί για να τεθεί η οριστική διάγνωση του καρκίνου, μπορεί να παράσχει πολύτιμες ενδείξεις για το αν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος με εξετάσεις όπως η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία ή η βιοψία.

Όπως εξηγεί ο τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας κ. Ηρακλής Πούλιας, «πριν αρχίσει η ευρεία χρήση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), η δακτυλική εξέταση αποτελούσε την κύρια εξέταση για προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του προστάτη. Τη δεκαετία του ’90 άρχισαν να εφαρμόζονται συνδυαστικά οι δύο εξετάσεις και, αν η μία από τις δύο είχε παθολογικά ευρήματα, ο ασθενής έκανε βιοψία προστάτη».

Προαιρετική ανά περίπτωση, αλλά συχνά σωτήρια η δακτυλοσκόπηση

Σήμερα, η δακτυλική εξέταση του προστάτη προσφέρεται προαιρετικά ανά περίπτωση, ως τμήμα των ελέγχων που γίνονται για τη διάγνωση αλλά και για την παρακολούθηση της πορείας του καρκίνου του προστάτη μετά τη θεραπεία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι σε σχεδόν δύο στις δέκα περιπτώσεις η δακτυλική εξέταση από έμπειρο εξεταστή μπορεί να εντοπίσει έναν καρκίνο, ανεξάρτητα από το επίπεδο του PSA. Ειδικά όμως όταν το PSA είναι χαμηλό (κάτω από 2 ng/ml), τα ύποπτα ευρήματα στην δακτυλική εξέταση έχουν θετική προγνωστική αξία σε ποσοστό έως και 30% των περιστατικών. Έχει, επίσης, βρεθεί πως η παθολογική δακτυλική εξέταση σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες να έχει ο ασθενής υψηλή βαθμολογία στο Gleason score και γι’ αυτό αποτελεί μία από τις ενδείξεις για βιοψία.

Βαθμολόγηση και σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη

   Η βαθμολογία ή σκορ Gleason είναι ένα σύστημα 10 βαθμίδων που δείχνει πόσο έχουν χάσει την δομή τους τα κύτταρα του προστάτη. Όσο πιο επιθετικός είναι ο καρκίνος, τόσο πιο ασχημάτιστα είναι τα κύτταρα και τόσο μεγαλύτερη η βαθμολογία.

Σε αδρές γραμμές, οι τιμές στο Gleason σκορ 3 έως 7 σημαίνουν μικρής και μέτριας επιθετικότητας καρκίνο, ενώ εκείνες πάνω από 8 υποδηλώνουν έναν ιδιαίτερα επιθετικό όγκο.

Η σημασία της δακτυλοσκόπησης μετά τη διάγνωση

    Μετά τη διάγνωση του καρκίνου, η δακτυλική εξέταση του προστάτη μπορεί να δώσει μια πρώτη, αδρή εικόνα για το στάδιό του σε ποσοστό έως 50% των περιπτώσεων.

Η δακτυλική εξέταση αποτελεί επίσης αναπόσπαστο τμήμα της ενεργητικής παρακολούθησης, μιας μεθόδου αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη που προτείνεται σε ασθενείς με καρκίνο ο οποίος είναι αρχικός (στάδιο 1 ή 2) και χαμηλής κακοήθειας (Gleason score κάτω από 7 για άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών, αλλά χαμηλότερο για τους νεότερους). Κατά την ενεργητική παρακολούθηση ο ασθενής κάνει συχνά εξετάσεις για να διαπιστώνεται εάν ο καρκίνος του εξελίσσεται ή είναι στάσιμος. Αν εξελιχθεί, τότε κάνει θεραπεία.

Δακτυλική εξέταση και μετά τη θεραπεία για καρκίνο προστάτη

Όσον αφορά τους άνδρες που έχουν κάνει θεραπεία για καρκίνο του προστάτη (π.χ. ριζική προστατεκτομή, ακτινοθεραπεία), η σύσταση είναι να κάνουν τον πρώτο καιρό συχνούς επανελέγχους με PSA και δακτυλική εξέταση, για να εξακριβωθεί αν παρουσιάζουν τοπική υποτροπή της νόσου. Συνήθως συνιστάται να γίνεται ο επανέλεγχος στους τρεις, έξι και 12 μήνες από την ολοκλήρωση της θεραπείας, ύστερα κάθε 6 μήνες μέχρι να περάσουν τρία χρόνια και στη συνέχεια μία φορά τον χρόνο.

Γιατί ελέγχεται ο προστάτης με δακτυλική εξέταση;

   «Επειδή ο προστάτης είναι ένα εσωτερικό όργανο, δεν έχουμε τρόπο να τον εξετάσουμε απευθείας. Βρίσκεται όμως μπροστά από το τελικό τμήμα του ορθού έντερο, οπότε μπορούμε να τον ψηλαφήσουμε μέσω του τοιχώματος του εντέρου και να εντοπίσουμε αν έχει τυχόν παθολογικά σημεία ή σκληρές περιοχές», εξηγεί ο Δρ. Πούλιας.

Εκτός από την ύπαρξη της σκληρίας, άλλα ύποπτα ευρήματα είναι η ασυμμετρία του αδένα, η διαφορά στην υφή του και τυχόν αλλοίωση σε αυτόν. Αυτού του είδους τα ευρήματα αξιολογούνται σε συνδυασμό με το PSA για να αποφασίσει ο γιατρός αν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος. «Επειδή η δακτυλική εξέταση δεν γίνεται μία μεμονωμένη φορά, αλλά επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι αλλαγές στην υφή του προστάτη με το πέρασμα του χρόνου παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για την ανάγκη παρέμβασης».

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η δακτυλική εξέταση του προστάτη

   «Αυτό αποφασίζεται κατά περίπτωση», διευκρινίζει ο τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. «Η γενική σύσταση είναι να πραγματοποιείται η εξέταση μαζί με το PSA, η πρώτη μέτρηση του οποίου συνιστάται πλέον να γίνεται σε ηλικία 40-45 ετών για να υπάρχει μια τιμή αναφοράς, με την οποία θα συγκριθούν όλες οι επόμενες.

Οι επόμενες εξετάσεις και η συχνότητα της επανάληψής τους καθορίζονται σε κάθε άνδρα ξεχωριστά με βάση την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, το επίπεδο του PSA, τα ευρήματα στην δακτυλική εξέταση προστάτη και τον όγκο του προστατικού αδένα».

 

Προτεινόμενα για εσάς

Οι επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή μετά τη θεραπεία για καρκίνο του προστάτη

Leonidas Kallidonis

Μετά το εμβόλιο… ώρα για τσεκ απ

Leonidas Kallidonis

Ένας στους τρεις ασθενείς με καρκίνο του προστάτη δεν χρειάζεται άμεσα θεραπεία

Leonidas Kallidonis

Αρνητική βιοψία προστάτη αλλά PSA που αυξάνεται. Είναι λόγος ανησυχίας;

Leonidas Kallidonis

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: έρχεται φυσιολογικά μετά τα 50

Leonidas Kallidonis

Θεραπεία και πρόληψη του καρκίνου… στα μέτρα του DNA μας

Leonidas Kallidonis

Η ρομποτική χειρουργική στον καρκίνο του προστάτη

Leonidas Kallidonis

Ένας «γίγαντας με πολλά χέρια»… δαμάζει τον καρκίνο του προστάτη και της κύστης

Leonidas Kallidonis

Εξέταση PSA: Πότε χτυπάει «καμπανάκι» για καρκίνο προστάτη

Leonidas Kallidonis