ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Γυναικομαστία: πώς θα απαλλαγείτε οριστικά

Newsroom eleftherostypos.gr

Για πολλούς άντρες, η γυναικομαστία δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα αισθητικής φύσης που τους κάνει να νιώθουν άβολα λ.χ. στην παραλία, αλλά ένα πολύ πιο ουσιώδες πρόβλημα που καταρρακώνει την αυτοπεποίθησή τους.

 

Πρόκειται για διαταραχή των ανδρικών μαστών αρκετά συχνή, 65% στους έφηβους στις ηλικίες 12-15 ετών και 40% στους άνδρες. Στους έφηβους εμφανίζονται διογκωμένοι οι μαστοί φυσιολογικά λόγω της υψηλής σχέσης οιστραδιόλης – τεστοστερόνης λόγω έναρξης της ανδροποίησης και υποχωρεί η διόγκωση μετά 2-3 χρόνια περίπου.

Γράφει ο Θάνος Κοντογιάννης, Χειρουργός πλαστικής-επανορθωτικής χειρουργικής, Metropolitan General

Για τον λόγω αυτό προτιμάμε να αντιμετωπίζουμε την γυναικομαστία με την ενηλικίωση εκτός και αν το πρόβλημα είναι αρκετά έντονο και προκαλεί σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα οπότε μπορούμε να επέμβουμε και νωρίτερα.

Πού οφείλεται η γυναικομαστία

  • Στην εφηβεία (Αν εμφανιστεί στην παιδική ηλικία χρειάζεται έλεγχος)
  • Στις ορμόνες, όπως η χρήση αναβολικών, η έκθεση σε ανδρογόνα-οιστρογόνα
  • Διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα
  • Ναρκωτικά και αλκοόλ
  • Η αύξηση της ηλικίας
  • Διάφορες παθήσεις όπως νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια

Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος γίνεται και η ταξινόμηση της γυναικομαστίας σε βαθμούς και έτσι τυγχάνει και της ανάλογης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Διάγνωση και εκτίμηση του προβλήματος

Ο χειρουργός αρχικά παίρνει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό του περιστατικού και στην συνέχεια γίνεται η απαραίτητη κλινική εξέταση.

Η διόγκωση εμφανίζεται σαν μια μαλακή μάζα κατά την ψηλάφηση εφ’ όσον οφείλεται μόνο σε συσσώρευση λίπους, ενώ αν υπάρχει διογκωμένος μαζικός αδένας σαν σκληρό ψηλαφητό μόρφωμα κάτω από την θηλαία άλω, το οποίο εύκολα ξεχωρίζει από το λίπος.

Εφ ‘όσον κρίνει απαραίτητο ζητά ορμονικό έλεγχο και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητήσει ακτινολογικό-υπερηχογραφικό έλεγχο.

Η αντιμετώπιση της γυναικομαστίας

Αφού διαγνωσθεί και αξιολογηθεί το πρόβλημα προχωράμε στην επιλογή και εφαρμογή της κατάλληλης, ανά περίπτωση, χειρουργικής επέμβασης.

Οι ως άνω επεμβάσεις μπορούν να γίνουν με μέθη και τοπική αναισθησία ή με γενική νάρκωση ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

Υπολογίζεται από την προσωπική μου εμπειρία και από συζητήσεις με συναδέλφους, γιατί δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, ότι τα χειρουργεία γυναικομαστίας τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν αυξηθεί περίπου 20% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

  • Όταν πρόκειται μόνο για συσσώρευση λίπους οπότε έχουμε να κάνουμε με άτομα αυξημένου βάρους τότε το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την βοήθεια της λιποαναρρόφησης. Χωρίς τομές με την κάνουλα της λιποαναρρόφησης αφαιρείται το υπάρχον λίπος και στην περίπτωση που υπάρχει μέτρια χαλάρωση αφαιρείται δέρμα γύρω από την θηλή.
  • Όταν πρόκειται για γυναικομαστία με συσσώρευση λίπους και μεγάλο μαζικό αδένα τότε αφού προηγηθεί η  λιποαναρρόφηση αφαιρείται και το μεγαλύτερο μέρος του μαζικού αδένα μέσα από μια ημικυκλική τομή στον κάτω πόλο της θηλαίας άλω.
  • Στην περίπτωση γυναικομαστίας που οφείλεται μόνο στην παρουσία ευμεγέθους μαζικού αδένα ο οποίος παραμορφώνει την περιοχή της θηλαίας άλω (αυτό συνήθως συμβαίνει σε νέους άνδρες με κανονικό βάρος ή και σε αδύνατα άτομα) τότε επεμβαίνουμε χειρουργικά με την βοήθεια ημικυκλικής τομής στον κάτω πόλο της θηλαίας άλω και αφαιρούμε τον ευμεγέθη μαζικό αδένα.
  • Υπάρχουν επίσης και περιπτώσεις όπου έχουμε πολύ μεγάλη γυναικομαστία συνήθως σε άτομα με αυξημένο βάρος, όπου το στήθος  είναι μεγάλο και χαλαρό (μοιάζει με γυναικείο). Εδώ προηγείται προσεκτικός σχεδιασμός πριν το χειρουργείο και κατά την διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται λίπος, μαζικός αδένας και το χαλαρό δέρμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα λύνεται και αποδίδεται σαν αποτέλεσμα ένα φυσιολογικό ανδρικό στήθος. Εδώ τα σημάδια της επέμβασης είναι μια κυκλική γραμμή γύρω από την θηλαία άλω και  δύο μικρές οριζόντιες γραμμές στις δύο πλευρές του κύκλου. Με την πάροδο του χρόνου δεν ενοχλούν και παίρνουν το χρώμα του δέρματος, ενώ σε άτομα με τριχοφυΐα στην περιοχή δεν φαίνονται καν.

Μετά την επέμβαση

Μετά το τέλος των επεμβάσεων για την διόρθωση της γυναικομαστίας θα πρέπει τα χειρουργικά περιστατικά να φορούν ένα ειδικό γιλέκο για έναν μήνα περίπου που πιέζει σταθερά την περιοχή για να αποφεύγεται η χαλάρωση.

Η επιστροφή σε εργασία που δεν χρειάζεται σωματική καταπόνηση γίνεται 3-4 ημέρες μετά το χειρουργείο, ενώ τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10-12 ημέρες.

Οι άνδρες που θα υποβληθούν σε κάποια από τις παραπάνω επεμβάσεις θα μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως γυμναστική, μπάνιο στην θάλασσα ή και σε χειρωνακτική εργασία έναν μήνα μετά το χειρουργείο.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Έγκλημα στην Κατερίνη: Ποιος ήταν ο άνδρας που βρέθηκε απανθρακωμένος – Τον αναζητούσαν από τη Δευτέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θεραπείες express πριν την εμφάνιση στην παραλία

Leonidas Kallidonis

Πόρτο Ράφτη: Βίντεο ντοκουμέντο από κλοπή σε κατάστημα – Οι… αριστοτεχνικές κινήσεις του ηλικιωμένου

Ισπανία: Νεκρός άνδρας βρέθηκε στα…«εντόσθια» ενός αγάλματος δεινοσαύρου

Σοκ στην Κρήτη: Περιστατικό παρενόχλησης σε στάση λεωφορείου – Αυνανίστηκε μπροστά σε κοπέλα

Σοκ: Αυστριακή κλινική ακρωτηρίασε το λάθος πόδι ενός 82χρονου

Μαρίνα Μπενέκου

Mommy Makeover. Πλαστική Χειρουργική μετά την εγκυμοσύνη

Leonidas Kallidonis

Λίπος: Πώς να το εξαφανίσετε από τα πόδια σας

Δίαιτα: Αδυνατίστε τρώγοντας νόστιμα – Μηνιαίο πρόγραμμα