Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Για όσους διαβητικούς διστάζουν ακόμη να εμβολιαστούν…

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο αντίκτυπος του νέου κορωνοϊού και της πιθανότητας νόσησης από COVID-19 μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τους διαβητικούς και γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερης σημασίας η προστασία τους από τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) έχοντας θέσει μεταξύ άλλων ως σκοπό την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 και των οικογενειών τους, και με την πολύτιμη συνεργασία της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμης καθηγήτριας Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μαρίας Θεοδωρίδου, παρέχει ουσιαστική και σαφή πληροφόρηση σχετικά με την COVID-19 και τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, όλα τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια έναντι της COVID-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για άτομα με διαβήτη και δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Πάντοτε, όμως, προκύπτουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν…

Εάν έχω διαβήτη τύπου 1, διατρέχω μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19;

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 που μολύνονται από τον SARS-CoV-2 και αναπτύσσουν COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης. Εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι άτομα με σταθερά αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και άτομα με συνυπάρχουσες ιατρικές παθήσεις όπως παχυσαρκία, καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια ή νεφροπάθεια.

Είναι πιο δύσκολο να ρυθμιστεί ο διαβήτης αν κάποιος αρρωστήσει από COVID-19;

Οι ασθενείς με διαβήτη και COVID-19 ενδέχεται να παρουσιάσουν αλλαγές στις τιμές του σακχάρου του αίματος και να χρειασθεί να τροποποιηθεί η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν.

Γενικά, τα άτομα με διαβήτη μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση σακχάρου στο αίμα όταν ασθενούν από κάποια λοίμωξη και αυτό ισχύει σίγουρα και για την COVID-19, οπότε απαιτείται στενή επαφή με τον θεράποντα ιατρό για τυχόν τροποποίηση της αγωγής με φάρμακα ή ινσουλίνη.

Τα εμβόλια έναντι της COVID-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για άτομα με διαβήτη;

Ναι. Είτε έχετε διαβήτη τύπου 1 ή 2, προδιαβήτη ή διαβήτη κύησης, τα εμβόλια COVID-19 είναι ασφαλή και έχουν εγκριθεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς με άδεια έκτακτης ανάγκης.

Τα εμβόλια όπως και όλα τα φάρμακα πρέπει να περάσουν από προσεκτικές δοκιμαστικές διαδικασίες. Στις μελέτες των εμβολίων έλαβαν μέρος περισσότερα από 10.000 άτομα με διαβήτη και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσω COVID-19 από το εμβόλιο; 

Σε καμία περίπτωση! Δεν είναι δυνατόν να εμφανίσετε COVID-19 από τα εμβόλια.

Υπάρχει κίνδυνος αλληλεπίδρασης με την ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα; Πρέπει να σταματήσω να παίρνω ινσουλίνη ή φάρμακα πριν εμβολιαστώ;

Δεν υπάρχει γνωστή αλληλεπίδραση με το εμβόλιο και τα φάρμακα για τον διαβήτη, επομένως είναι σημαντικό να συνεχίσετε τα φάρμακά σας όπως και την ινσουλίνη. Μερικοί ασθενείς με διαβήτη παρουσιάζουν υψηλότερα σάκχαρα στο αίμα για 1-7 ημέρες ή περισσότερο μετά το εμβόλιο, επομένως παρακολουθήστε το σάκχαρο στο αίμα μετά τον εμβολιασμό σας και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για τυχόν προσωρινή προσαρμογή των δόσεων των φαρμάκων ή της ινσουλίνης. 

Αν κάποιος έχει Σύστημα Συνεχούς Καταγραφής στο χέρι, μπορεί να εμβολιαστεί σε αυτό το χέρι ή είναι καλύτερα να επιλέξει το άλλο χέρι;

Θα πρέπει να εμβολιαστεί στο χέρι που δεν είναι το σύστημα συνεχούς καταγραφής.

Μπορούν τα παιδιά με διαβήτη να εμβολιαστούν;

Τα παιδιά με διαβήτη ηλικίας 16 ετών και άνω μπορούν να λάβουν το εμβόλιο και συνιστάται να το κάνουν. Οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για την έγκριση του εμβολίου για μικρότερα παιδιά.

Πρέπει να εμβολιαστώ με το εμβόλιο μίας δόσης λόγω του διαβήτη;

Δεν υπάρχει λόγος επιλογής για το εμβόλιο που θα κάνετε. Κάθε ένα από τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19. Όσο πιο γρήγορα λάβετε το εμβόλιο, τόσο πιο γρήγορα θα προστατευτείτε. μετάλλαξη

Τι γίνεται αν έχω ήδη νοσήσει με COVID-19; Χρειάζεται να πάρω το εμβόλιο;

Για τα άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από COVID-19 συστήνεται μία δόση του εμβολίου 6 έως 12 μήνες μετά τη νόσηση. Είναι δυνατή η επαναμόλυνση, αν και σπανίως. Εάν είχατε συμπτώματα της νόσου COVID-19 αλλά δεν είχατε επίσημη διάγνωση, μην υποθέσετε ότι είχατε την ασθένεια και άρα ότι έχετε ανοσία.

Ως άτομο με διαβήτη, θα έχω αυξημένο κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης από το εμβόλιο;

Ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης δεν αυξάνεται λόγω του διαβήτη, αλλά εξαρτάται από την προδιάθεσή σας για αλλεργικές αντιδράσεις γενικά.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Merck: Ο ΕΜΑ προχωρά σε ταχεία αξιολόγηση του φαρμάκου της κατά του Covid

Μαρίνα Μπενέκου

Εμβόλια: η ανοσία πέφτει, όχι όμως και οι δείκτες προστασίας της ζωής

Leonidas Kallidonis

Το ασταθές ωράριο ύπνου φέρνει υπέρταση, παχυσαρκία και διαβήτη

Leonidas Kallidonis

Covid και εγκλήματα που ζητούν ένοχο

Kon

Κορονοϊός: Υπό παρακολούθηση η νέα μετάλλαξη ΑΥ.4.2 της παραλλαγής Δέλτα

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός: Έξαρση των κρουσμάτων στην ανατολική Ευρώπη- Τα δυσοίωνα ρεκόρ Ρωσίας, Ουκρανίας, Βουλγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας και Τσεχίας

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός- Μελέτη: Η ιντερφερόνη δεν βελτιώνει την κατάσταση των ασθενών με Covid-19

Μαρίνα Μπενέκου

Η ΕΕ εξήγαγε παγκοσμίως πάνω από 1 δισ. δόσεις εμβολίων σε 10 μήνες

Μαρίνα Μπενέκου

ΠΟΥ: Τρία νέα φάρμακα Covid στο στάδιο των δοκιμών

Μαρίνα Μπενέκου