Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Γαστρικό Botox: Νέα, ασφαλής μέθοδος για άμεση απώλεια βάρους

Newsroom eleftherostypos.gr

Το γαστρικό Botox οδηγεί σε απώλεια έως και 20 κιλών μέσα σε 4-6 μήνες

   Το γαστρικό botox (gastric botox) είναι μια σχετικά νέα, μη χειρουργική, επαναστατική μέθοδος απώλειας βάρους. Όπως μαρτυρά, μάλιστα, η ονομασία της, η μέθοδος στηρίζεται στη χρήση της γνωστής στην κοσμετολογία βοτουλινικής τοξίνης.

Στο γαστρικό botox, λοιπόν, κατά την διάρκεια της ενδοσκόπησης (γαστροσκόπησης) γίνεται ένεση βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α (Botox) σε διάφορες θέσεις στο τοίχωμα του στομάχου.

Γράφει ο Γεώργιος Αναγνωστόπουλος
Γαστρεντερολόγος- Ηπατολόγος, Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ

Tι είναι το γαστρικό botox και πως μας βοηθά να χάσουμε βάρος

Όταν το botox ενεθεί στο γαστρικό τοίχωμα, δρα ακριβώς όπως στο πρόσωπο, δηλαδή ελαττώνει τις μυικές συσπάσεις, γεγονός που οδηγεί σε παρατεταμένη ικανοποίηση από το φαγητό και μειωμένη ανάγκη να φάμε. Με τον τρόπο αυτό, το φαγητό μένει περισσότερο χρόνο στο στομάχι και έτσι έχουμε παρατεταμένο αίσθημα πληρότητας. Επιπρόσθετα, όταν το botox ενεθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο στομάχι που ονομάζεται θόλος, τότε ελαττώνεται και η όρεξή μας, γιατί ελαττώνεται η παραγωγή μιας ορμόνης που λέγεται γρελίνη και η οποία αποτελεί την ορμόνη της όρεξης. Με τη διαδικασία αυτή μπορούμε να πετύχουμε την απώλεια 10-20 κιλών σε χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Σε ποιους απευθύνεται το γαστρικό botox

Το γαστρικό botox δεν απευθύνεται σε ασθενείς παχύσαρκους με ΒΜΙ μεγαλύτερο από 40 (παθολογική παχυσαρκία). Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλευθούν κάποιον βαριατρικό χειρουργό για να υποβληθούν σε χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Ο ιδανικός υποψήφιος για το γαστρικό botox είναι:

  • το άτομο με ΒΜΙ μεταξύ 25 και 35 που θέλει να χάσει 10 -20 κιλά σε μικρό χρονικό διάστημα και δεν το έχει καταφέρει με δίαιτα ή άσκηση
  • γυναίκες που έχουν πάρει κάποια επιπλέον κιλά στην εμμηνόπαυση ή στην εγκυμοσύνη
  • παχύσαρκοι ασθενείς που είναι απαραίτητο να χάσουν κάποια κιλά πριν υποβληθούν σε βαριατρικό χειρουργείο
  • ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε κάποια χειρουργική βαριατρική επέμβαση στο παρελθόν και έχουν πάρει κάποια κιλά μετά από κάποια χρόνια.

Πρέπει να σημειώσουμε, επίσης, ότι η εφαρμογή της μεθόδου δεν μπορεί να γίνει σε αυτούς που έχουν αλλεργία στην βοτουλινική τοξίνη ή σε ασθενείς με μυοπάθειες.

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου

Το γαστρικό botox πρέπει να αποτελεί μέρος μια συνολικότερης αλλαγής στις συνήθειες και του τρόπου ζωής, καθώς για να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμά του είναι σημαντικό να συνδυαστεί με σωστή διατροφή και άσκηση. Αυτό σημαίνει πως τα αποτελέσματα της μεθόδου ποικίλλουν ανάμεσα στους ασθενείς.

Μελέτες δείχνουν πως το 85% των ασθενών έχει πολύ καλά αποτελέσματα, με απώλεια 10-20 κιλών σε μόλις 4 με 6 μήνες. Το 10% των ασθενών δεν επιτυγχάνει απώλεια βάρους και αυτό φαίνεται να αφορά άτομα που έχουν δυσκολία στο να ακολουθήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, άσκησης και γενικότερα τρόπου ζωής (πχ ασθενείς στους οποίους η διατροφή βασίζεται πολύ σε υδατάνθρακες εμφανίζουν πολύ μεγάλη δυσκολία στην απώλεια σωματικού βάρους).

Πώς διενεργείται με ασφάλεια το γαστρικό botox

Το γαστρικό botox είναι μια ασφαλής επέμβαση όταν γίνεται από ειδικό γαστρεντερολόγο σε νοσοκομειακό χώρο παρουσία αναισθησιολόγου. Πριν την επέμβαση ο ασθενής πρέπει να παραμείνει νηστικός για 8 έως 10 ώρες, όπως ακριβώς συμβαίνει και πριν από την γαστροσκόπηση. Η όλη διαδικασία διαρκεί ελάχιστα, μόλις 20 με 30 λεπτά, ενώ χορηγείται μέθη από τον αναισθησιολόγο, οπότε ο ασθενής δεν καταλαβαίνει τίποτε και παραμένει για παρακολούθηση 1-2 ώρες μετά την επέμβαση.  Την επόμενη κιόλας ημέρα μπορεί να γυρίσει στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα ή περιορισμούς.

Πότε αρχίζουν να «χάνονται» τα περιττά κιλά

Η δράση της βοτουλινικής τοξίνης θα αρχίσει να φαίνεται πολύ σύντομα, μετά από 3 -4 ημέρες και σε αυτό το διάστημα πρέπει να γίνει και το πρώτο ραντεβού με τον διατροφολόγο ώστε να καθορισθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής. Η δράση του γαστρικού botox διαρκεί 4-6 μήνες και φυσικά μπορεί έπειτα να επαναληφθεί, εάν ο ασθενής επιθυμεί μεγαλύτερη απώλεια βάρους, αλλά πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό του.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Οι πιθανές επιπλοκές αφορούν κυρίως την εξέταση της γαστροσκόπησης, μέσω της οποίας εγχύεται η βοτουλινική τοξίνη. Ελάχιστες επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν και αντιμετωπίζονται συνήθως με απλή φαρμακευτική αγωγή. Σπάνια μπορεί να παρουσιασθεί σύνδρομο σαν γρίπη που μπορεί να διαρκέσει ως και 10 ημέρες και επίσης αντιμετωπίζεται με φάρμακα.

Συμπερασματικά, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως το γαστρικό botox είναι μια απλή μη χειρουργική τεχνική απώλειας βάρους που θα έχει ως αποτέλεσμα στην πλειοψηφία των ασθενών απώλεια 10-20 κιλών μέσα σε 4 με 6 μήνες και μπορεί να επαναληφθεί. Πρέπει, ωστόσο, να αποτελεί τμήμα ενός συνολικότερου προγράμματος αλλαγής του τρόπου διατροφής και συνηθειών των ασθενών, για να έχει βέλτιστα αποτελέσματα.

 

Από το ένθετο Υγεία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο

Προτεινόμενα για εσάς

Δέρμα: Θεραπείες που «σβήνουν» τα σημάδια του καλοκαιριού

Leonidas Kallidonis

Οστεοπόρωση: Από τα γερά θεμέλια… στα συντρίμμια

Leonidas Kallidonis

Μαγνήσιο: Γιατί είναι απαραίτητο στην εμμηνόπαυση

Leonidas Kallidonis

Τελικά… είναι εγκυμοσύνη, ή μήπως εμμηνόπαυση;

Leonidas Kallidonis

Σας λούζει… κρύος ιδρώτας; Δείτε τι δείχνει για την καρδιά

Leonidas Kallidonis

Τα βάσανα της γυναικείας καρδιάς

Leonidas Kallidonis

Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης για γυναίκες μετά τα 50

Leonidas Kallidonis

Οι βιταμίνες της εμμηνόπαυσης

Leonidas Kallidonis

Διατροφή στην Οστεοπόρωση. Πραγματικός «γρίφος»

Leonidas Kallidonis