ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Ένας… καρυοθραύστης για την υπέρταση

Newsroom eleftherostypos.gr

«Σκληρό καρύδι» η υπέρταση, αλλά… τα πραγματικά καρύδια την βγάζουν νοκ-άουτ

   Για χίλιους δυο λόγους τα καρύδια έχουν θεωρηθεί- και όχι άδικα- «υπερτροφή». Τώρα, έχετε ακόμη έναν λόγο να τα βάλετε στο διαιτολόγιό σας: τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης…

Άπειρες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η  κατανάλωση καρυδιών προστατεύει από πολλά προβλήματα υγείας (μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος, μειώνουν την ολική και την κακή LDL χοληστερόλη, επιβραδύνουν την απώλεια οστικής μάζας και ωφελούν τον εγκέφαλο λόγω της συμβολής τους στην ανάπτυξη πάνω από 30 νευροδιαβιβαστών). Μια τελευταία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα καρύδια μπορεί να είναι το κλειδί για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

Αρκεί μια χούφτα καρύδια, στη θέση μιας χούφτας κορεσμένων λιπαρών

Σύμφωνα με την έρευνα, άνθρωποι που αντικατέστησαν στη διατροφή τους το 5% των κορεσμένων λιπαρών με καρύδια, κατάφεραν να πετύχουν σημαντικά χαμηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση.

Η επικεφαλής της έρευνας, Penny Kris-Etherton, από το Penn State University των ΗΠΑ, δήλωσε ότι όταν οι συμμετέχοντες έφαγαν ολόκληρα καρυδιά είχαν μεγαλύτερα οφέλη σε σχέση με όσους ακολουθούσαν διατροφή με παρόμοιο προφίλ λιπαρών οξέων, αλλά από την οποία απουσίαζαν τα καρύδια. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης προκαλείται από τα ωμέγα-3 και το α-λινολενικό οξύ που περιέχουν τα καρύδια.

Πόσο ρίχνει την πίεση μια χούφτα καρύδια

Στην έρευνα έλαβαν μέρος άνδρες και γυναίκες 30 έως 65 ετών, που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου το 12% των θερμίδων ενός μέσου αμερικανικού γεύματος προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά, γι’ αυτό οι ερευνητές αποφάσισαν να αφαιρέσουν μέρος του και να το αντικαταστήσουν με υγιεινά λιπαρά φυτικής προέλευσης. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν, εντέλει, γεύματα που αντικαθιστούσαν το 5% των κορεσμένων λιπαρών με α-λινολενικό οξύ και πολυακόρεστα οξέα, είτε με ολόκληρα καρύδια. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι κάθε αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών βελτίωνε την καρδιαγγειακή υγεία, οι συμμετέχοντες όμως που έτρωγαν γεύματα με καρύδια είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση έως και 20%!

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Περιοδοντίτιδα. Εκτινάσσει την αρτηριακή πίεση

Leonidas Kallidonis

Ανεβάζουμε παλμούς, ρίχνουμε την πίεση

Leonidas Kallidonis

Υπέρταση: «σιωπηλός δολοφόνος» και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

Leonidas Kallidonis

«Κρύο» σπίτι, «παγωμένες» αρτηρίες

Leonidas Kallidonis

Αϋπνίες. Μας γερνάνε, μας παχαίνουν, μας αρρωσταίνουν

Leonidas Kallidonis

«Μεγάλη» ή «μικρή»; Ποια πίεση είναι η πιο επικίνδυνη για έμφραγμα

Leonidas Kallidonis

Απολαύστε ένα ζεστό, «θεραπευτικό» μπάνιο

Leonidas Kallidonis

Ασκηθείτε, ιδρώστε και… ελέγξτε τον καρκίνο του μαστού

Leonidas Kallidonis

Πολύτιμες προληπτικές εξετάσεις, ανά ηλικία, για άνδρες και γυναίκες

Leonidas Kallidonis