ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Ένας «γίγαντας με πολλά χέρια»… δαμάζει τον καρκίνο του προστάτη και της κύστης

Newsroom eleftherostypos.gr

Έχοντας πάρει το όνομα του από τον διάσημο εφευρέτη και μελετητή της ανθρώπινης φυσιολογίας και ανατομίας Λεονάρντο Ντα Βίντσι, το ρομποτικό σύστημα Davinci δεσπόζει στον χώρο του χειρουργείου σαν ένας γίγαντας με πολλά χέρια. Ο χειρουργός του δίνει ακριβείς εντολές μέσα από μία κονσόλα εργασίας, που του επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο να βλέπει σε τρεις διαστάσεις και με μεγάλη μεγέθυνση το χειρουργικό του πεδίο. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική που πραγματοποιείται μέσα από μικρές οπές, το λεγόμενο χειρουργείο της ”κλειδαρότρυπας”.

Γράφει ο Δημήτριος Δεληγιάννης
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Συνεργάτης Α’ Ουρολογικής Κλινικής Metropolitan General

Νέες ενδείξεις στον τομέα της ουρολογίας

Το ρομποτικό σύστημα υποσχόταν εξ αρχής καλύτερη απεικόνιση, μεγάλη ευχέρεια κινήσεων, χιλιοστομετρική ακρίβεια και εργονομία σε κάθε πολύπλοκη επέμβαση που ο χειρουργός καλούνταν να πραγματοποιήσει. Ολοκληρώνοντας το 2020, οι υποσχέσεις αυτές παγκοσμίως έχουν αποδειχθεί πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που ίσως υπερτερεί των αρχικών προσδοκιών καθώς η ρομποτική χειρουργική, ειδικά στον τομέα της ουρολογίας από όπου ξεκίνησε και την εφαρμογή της, βρίσκει όλο και περισσότερες ενδείξεις και πεδίο εφαρμογής.

Στο Ουρολογικό Τμήμα του Metropolitan General, και υπό τη διεύθυνση του αν. Καθηγητή Ουρολογίας κ. Αθανασίου Κωστακόπουλου, βρίσκει καθημερινά εφαρμογή η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική στην Ουρολογία, με την χρήση του τελευταίου και πιο σύγχρονου συστήματος, του DaVinci Xi.

Άριστη εφαρμογή στη ριζική προστατεκτομή

Πραγματοποιούμε σημαντικό αριθμό ρομποτικών ριζικών προστατεκτομών για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, μια επέμβαση με επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη για τον ασθενή:

  • Μειωμένος χρόνος νοσηλείας (1-2 μέρες),
  • ελάχιστη απώλεια αίματος (χωρίς ανάγκη μετάγγισης),
  • ταχεία κινητοποίηση,
  • ελάχιστος πόνος αλλά και
  • σημαντικά καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την εγκράτεια και την διατήρηση της στυτικής λειτουργίας.

Είναι μερικά μόνο από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής που έχουν οδηγήσει και τις διεθνείς ουρολογικές εταιρίες να την προκρίνουν ως μέθοδο εκλογής (gold standard treatment).

Οι 5 στόχοι όπου στοχεύει η ρομποτική του προστάτη

Οι ασθενείς μας χειρουργούνται γρήγορα και με ασφάλεια (σε 1- 1,5 ώρα), με αποτέλεσμα την πολύ μικρότερη επιβάρυνση τους και την βέλτιστη ανάρρωσή τους, με λεπτομέρεια και ακρίβεια χιλιοστού και ταυτοχρόνως με εξαιρετικά αποτελέσματα. Στην πλειονότητα των ασθενών μας μέχρι σήμερα επιτυγχάνουμε την ιδεατή πεντάδα στόχων, το λεγόμενο pentafecta, δηλαδή: 1)εγκράτεια ούρων 2) διατήρηση στύσης 3) αρνητικά χειρουργικά όρια 4) απουσία περιεγχειρητικών επιπλοκών 5) ογκολογική επάρκεια.

Ρομποτική χειρουργική και για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Φυσικά οι εφαρμογές δεν σταματούν εκεί. Για πρώτη φορά στο Μetropolitan General πραγματοποιήσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο μια ρομποτικά υποβοηθουμένη ριζική κυστεκτομή για μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, με την χρήση τμήματος λεπτού εντέρου για την εκτροπή της ούρησης, με όλη την επέμβαση να πραγματοποιείται πλήρως ενδο-σωματικά, δηλαδή χωρίς καμία τομή. Με χειρουργικό χρόνο εφάμιλλου του ανοικτού χειρουργείου, χωρίς ανάγκη μετάγγισης, με μόνο 5 ημέρες νοσηλείας, εντυπωσιακή άμεση ανάρρωση του ασθενούς και εξαιρετικά ογκολογικά – λειτουργικά αποτελέσματα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ρομποτική κυστεκτομή πρέπει να προτιμάται της ανοικτής επέμβασης με τα πολλαπλά περιεγχειρητικά προβλήματα.

Η μέθοδος θα αντικαταστήσει, σταδιακά, το ανοιχτό χειρουργείο

Η ρομποτική κυστεκτομή είναι μια επέμβαση η οποία έχει πράγματι αποδείξει ότι ήρθε για να μείνει και να αντικαταστήσει την «προβληματική» ανοικτή μέθοδο. Με σχεδόν μηδενική πιθανότητα μετάγγισης, άμεση κινητοποίηση και με πρωτόκολλο ταχύτατης ανάρρωσης, οι επιπλοκές και η ανάγκη επανα-εισαγωγής περιορίζονται σημαντικά. Ο ασθενής  έχει πλέον τη δυνατότητα να περάσει πιο ανώδυνα το «Γολγοθά» της εν λόγω επέμβασης και με σαφέστατα καλύτερη ποιότητα ζωής μετεγχειρητικά. Το Metropolitan προσφέρει την επέμβαση στα υψηλότερα standards και με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Νέα δεδομένα και για την υπερπλασία προστάτη μεγάλου βαθμού

Επιπλέον προσφέρουμε την ρομποτικά υποβοηθούμενη διακυστική προστατεκτομή. Μια επέμβαση η οποία κλασικά πραγματοποιείται ανοιχτά σε ασθενείς με καλοήθη υπερπλασία προστάτη μεγάλου βαθμού και ως τώρα συνδυαζόταν με μεγάλη ταλαιπωρία του ασθενή λόγω της ανάγκης να παραμείνει κλινήρης με συνεχή ροή πλύσεων για μέρες, σημαντική απώλεια αίματος, μετεγχειρητικό πόνο και πολυήμερη παραμονή του καθετήρα. Στην περίπτωση όμως της ρομποτικής προσέγγισης τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς αρκούν μόλις 12 ώρες πλύσεων και μια σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

Στόχος να μπει τέρμα στην ταλαιπωρία του ασθενούς

Με το ρομποτικό σύστημα τελευταίας τεχνολογίας, άρτιες υποδομές και με εξειδικευμένους ουρολόγους στη ρομποτική χειρουργική, το Μetropolitan General αξιοποιεί και εξελίσσει τις νέες τεχνολογίες, όχι μόνο στις κακοήθεις παθήσεις του προστάτη και της ουροδόχου κύστης, αλλά και σε καλοήθεις νόσους, περιορίζοντας πλέον στο ελάχιστο την ταλαιπωρία του ασθενούς.

 

Από το ένθετο Υγεία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Γιατρός στο Σπίτι Σας με το Eleftherostypos.gr

Μιχάλης Μάρδας

Διαταραχές ούρησης. Γυναικεία υπόθεση

Leonidas Kallidonis

Ανακαλύφθηκε άγνωστο μέχρι τώρα όργανο του ανθρώπινου οργανισμού – Πώς θα επηρεάσει τις θεραπείες του καρκίνου

Μαρίνα Μπενέκου

Πολύτιμες προληπτικές εξετάσεις, ανά ηλικία, για άνδρες και γυναίκες

Leonidas Kallidonis

Προστάτης: 10 πράγματα που κάθε άνδρας πρέπει να γνωρίζει

Leonidas Kallidonis

Με ισχυρά όπλα απέναντι στον καρκίνο του προστάτη

Leonidas Kallidonis

Τα συμπληρώματα διατροφής που έχουν ανάγκη οι 50ρηδες

Leonidas Kallidonis

Τι λύσεις δίνει η χειρουργική στη γυναικεία υπογονιμότητα

Leonidas Kallidonis

Μην υποτιμάτε τη συχνουρία. Αποτελεί βασικό σύμπτωμα σε μια σειρά παθήσεων

Leonidas Kallidonis