ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Εμμηνόπαυση. Συμβουλές για να «αποχαιρετήσετε» ανώδυνα την εποχή της γονιμότητας

Newsroom eleftherostypos.gr

 Η εμμηνόπαυση αρχίζει 12 μήνες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση και σηματοδοτεί το τέλος της γονιμότητας της γυναίκας.

Παρότι είναι μία διαδικασία από την οποία όλες οι γυναίκες θα περάσουν αργά ή γρήγορα, είναι πολλές οι παρανοήσεις που εξακολουθούν να επικρατούν. Ας τις ξεδιαλύνουμε…

 Πόσο διαρκεί η εμμηνόπαυση

Τα τυπικά συμπτώματά της (π.χ. εξάψεις, διακυμάνσεις ψυχικής διάθεσης κ.λπ.) συνήθως αρχίζουν από την εποχή της περιεμμηνόπαυσης, όταν δηλαδή αρχίζουν οι ωοθήκες να μειώνουν την παραγωγή οιστρογόνων και ο έμμηνος κύκλος να χάνει τη σταθερότητά του. Ωστόσο η εμμηνόπαυση δεν θεωρείται πως έχει αρχίσει αν δεν περάσουν 12 μήνες από την τελευταία έμμηνο ρύση. Όλ’ αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι η συγκεκριμένη περίοδος στη ζωή της γυναίκας μπορεί να διαρκέσει από 3,5 έως 14 χρόνια.

 Σε ποια ηλικία παρουσιάζεται η εμμηνόπαυση

Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι γύρω στα 50 χρόνια, αλλά μπορεί να αρχίσει σε οποιαδήποτε ηλικία μεταξύ 35 και 60 ετών. Υπολογίζεται ότι το 1% των γυναικών έχουν εμμηνόπαυση πριν γίνουν 40 ετών, ενώ το 5% πριν τα 45. Η εμμηνόπαυση πριν από τα 40 θεωρείται πρόωρη και, εφ’ όσον δεν έχει προκληθεί από ιατρική παρέμβαση, μπορεί να έχει γενετικά, μεταβολικά, αυτοάνοσα κ.λπ. αίτια.

Μπορεί να έχει εμμηνόπαυση μια γυναίκα χωρίς εξάψεις;

Υπολογίζεται ότι περίπου δύο στις δέκα γυναίκες δεν έχουν καθόλου εξάψεις, το 20% έχουν σοβαρές εξάψεις και οι υπόλοιπες έχουν εξάψεις οι οποίες είναι μεν ενοχλητικές αλλά ανεκτές. Οι εξάψεις έχουν την τάση να είναι χειρότερες πριν διακοπεί η έμμηνος ρύση και να καταπραΰνονται με το πέρασμα του χρόνου. Οι καπνίστριες και οι υπέρβαρες/παχύσαρκες γυναίκες συνήθως υποφέρουν περισσότερο.

Ποια είναι τα άλλα συμπτώματα

Η γυναίκα μπορεί να έχει προβλήματα ύπνου, που άλλοτε οφείλονται στη νυχτερινή εφίδρωση λόγω των εξάψεων και άλλοτε όχι, με συνέπεια να μην ξεκουράζεται, να γίνεται οξύθυμη και να γκρινιάζει. Πολύ συχνές είναι επίσης οι διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης που επιτείνονται από την κόπωση, καθώς και η κολπική ξηρότητα λόγω της μείωσης της παραγωγής οιστρογόνων.

Μπορεί η εμμηνόπαυση να προκαλέσει πονοκέφαλο;

Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να παίξουν ρόλο στις κεφαλαλγίες. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες που ήδη είχαν πονοκεφάλους που επηρεάζονταν από τις ορμόνες τους. Κλασικό παράδειγμα είναι η ημικρανία της περιόδου, η οποία εκδηλώνεται στο χρονικό διάστημα από δύο ημέρες πριν έως και δύο ημέρες μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

Μπορεί η γυναίκα να μείνει έγκυος όταν αρχίσει η εμμηνόπαυση;

Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια εγκυμοσύνη, ειδικά αν η γυναίκα είναι ακόμα μικρή (γύρω στα 40-45) ή έχει σποραδικά συμπτώματα. Και αυτό, διότι ναι μεν οι ωοθήκες υπολειτουργούν, αλλά υπάρχουν και διαστήματα που υπερλειτουργούν, επομένως όλα μπορούν να συμβούν.Πέντε εγγυημένοι τρόποι για να ανεβάσεις τη λίμπιντο σου

Η εμμηνόπαυση σκοτώνει την ερωτική επιθυμία;

Η ερωτική επιθυμία είναι περισσότερο θέμα τεστοστερόνης, τα επίπεδα της οποίας δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από την εμμηνόπαυση. Εκείνο ωστόσο που έχει σαφή σχέση με την εμμηνόπαυση είναι η ενδεχόμενη ξηρότητα του κόλπου, που μπορεί να δημιουργήσει ενοχλήματα στη διάρκεια του σεξ.

Παχαίνει η εμμηνόπαυση τη γυναίκα;

Όχι απαραιτήτως. Είναι γεγονός πως ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και έτσι είναι πιθανό να αυξηθεί το σωματικό βάρος, αλλά αν η γυναίκα προσέξει τις ποσότητες και την ποιότητα τουυ φαγητού που καταναλώνει, και φροντίσει να αυξήσει την κινητικότητά της, μπορεί να αποφύγει τη συσσώρευση περιττών κιλών.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι επικίνδυνη;

Γενικώς, δεν συνιστάται ορμονοθεραπεία σε γυναίκες που πλησιάζουν τα 60 ή έχουν αυξημένη χοληστερόλη, υπέρταση, παχυσαρκία ή ιστορικό καπνίσματος. Δεν συνιστάται επίσης σε γυναίκες με ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο του μαστού ή ανεξήτητη κολπική αιμορραγία.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Τελικά… είναι εγκυμοσύνη, ή μήπως εμμηνόπαυση;

Leonidas Kallidonis

Είστε σίγουροι ότι παίρνετε σωστά τη Θυροξίνη σας;

Leonidas Kallidonis

“Χειρουργική εμμηνόπαυση”. Όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες

Leonidas Kallidonis

Απαραίτητες τροφές στην εμμηνόπαυση

Leonidas Kallidonis

Ο «εφιάλτης» των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Leonidas Kallidonis

Σβήστε τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης… με ιδρώτα

Leonidas Kallidonis

Τα βάσανα της γυναικείας καρδιάς

Leonidas Kallidonis

Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης για γυναίκες μετά τα 50

Leonidas Kallidonis

7 παράδοξα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, πλην των εξάψεων

Leonidas Kallidonis