ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Εμφράγματα και εγκεφαλικά εν μέσω πανδημίας

«Επανάσταση»: Κατασκευάστηκε βιοαισθητήρας που προειδοποιεί για έμφραγμα

Newsroom eleftherostypos.gr

Πώς η υπερφόρτωση των συστημάτων Υγείας επηρεάζει τα καρδιαγγειακά περιστατικά, ιδίως εμφράγματα και εγκεφαλικά

    Σε δεύτερη μοίρα κινδυνεύουν να μπουν λόγω της πανδημίας της νόσου COVID-19 τα καρδιαγγειακά νοσήματα, παρότι αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως με περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σε ετήσια βάση. Το 85% αυτών οφείλονται σε εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ το 38% των ασθενών που καταλήγουν είναι κάτω των 70 ετών.

Γράφει ο Κρομμύδας Γ. Αργύρης
Καρδιολόγος, Διευθυντής Τμήματος Καρδιολογικών Υπερήχων Ενηλίκων ΜΗΤΕΡΑ

Εξυπηρέτηση καρδιαγγειακών βάσει… διαθέσιμων κλινών

Πρόσφατη μεγάλη έρευνα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε σε 141 χώρες σε 6 ηπείρους αποκαλύπτει πως κατά τη διάρκεια των «lockdown» παρατηρήθηκε καθυστερημένη προσέλευση και μείωση κατά 40% των εισαγωγών σε νοσοκομεία ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι αιτίες γι’ αυτή τη μείωση και την καθυστερημένη προσέλευση δεν σχετίζονται μόνο με την αλλαγή της συμπεριφοράς των ασθενών και τον κίνδυνο μόλυνσής τους, αλλά αφορούν και στην υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας καθώς και στη χρήση των ασθενοφόρων για περιστατικά του κορωνοϊού.

Επιπλέον, παρότι αρχικά θεωρήθηκε πως ο μειωμένος αριθμός των εμφραγμάτων οφειλόταν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του εργασιακού στρες, η σχέση γρήγορα αντιστράφηκε με την επίδραση των δυσμενών ψυχολογικών επιπτώσεων της νέας καθημερινότητας, την ακούσια και απότομη αλλαγή συνηθειών, την εργασιακή ανασφάλεια και το φόβο της ανεργίας καθώς και την αβεβαιότητα για το αύριο.

Οι λοιμώξεις φέρνουν εμφράγματα και εγκεφαλικά

Ωστόσο, τα οξέα καρδιακά επεισόδια όχι μόνο υπάρχουν αλλά αυξάνονται την περίοδο λοιμώξεων και απαιτούν άμεση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση για να μην οδηγήσουν σε θανάτους ή σημαντικές αναπηρίες στην ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Προειδοποιητικά συμπτώματα για καρδιακό επεισόδιο

Με βάση τα παραπάνω αλλά και με τα νέα επιδημικά κύματα στη χώρα μας, είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε τα προειδοποιητικά συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε καρδιακό επεισόδιο και θα πρέπει να οδηγήσουν τον πάσχοντα στην αναζήτηση άμεσης καρδιολογικής εκτίμησης.

Τα δέκα συμπτώματα του διαβήτη στον άντρα

Αυτά, κατά κύριο λόγο, είναι ένας δυνατός πόνος στο στήθος, πρωτόγνωρος σε χαρακτήρα, που εξαπλώνεται στο θώρακα και μπορεί να επεκτείνεται στα χέρια, στο λαιμό, στο σαγόνι, στην πλάτη ή στο στομάχι. Ενδέχεται να είναι αντιληπτός ως «κάψιμο», πλάκωμα, βάρος ή σφίξιμο στο στήθος που διαρκεί συνήθως πάνω από 5 λεπτά, δεν μεταβάλλεται ιδιαίτερα με τις κινήσεις ή τη στάση του σώματος και μπορεί να συνοδεύεται από έντονη εφίδρωση, αδυναμία, ζάλη ή τάση για εμετό.

Πολλές φορές τα επεισόδια αυτά επαναλαμβάνονται στο 24ώρο με παρόμοιους χαρακτήρες και ένταση, ενώ μπορεί να εμφανίζονται μετά από στρες, άσκηση, κατά την πρωινή αφύπνιση ή και σε ηρεμία.

Παράγοντες κινδύνου για καρδιακό επεισόδιο

Κλασικοί παράγοντες κινδύνου είναι:

  • η υπερλιπιδαιμία,
  • η αρτηριακή υπέρταση,
  • ο σακχαρώδης διαβήτης,
  • το κάπνισμα,
  • το οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου και
  • η ηλικία άνω των 45 για τους άνδρες και άνω των 55 για τις γυναίκες.

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή και η κατάχρηση αλκοόλ, το έντονο και παρατεταμένο άγχος, η κατάθλιψη, η φλεγμονή και η ασβέστωση των στεφανιαίων αρτηριών.

Σε κάθε περίπτωση η εγρήγορση και η αυξημένη υποψία από τον πάσχοντα για το ενδεχόμενο επικείμενου καρδιακού επεισοδίου είναι το κλειδί για την έγκαιρη αναζήτηση εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας. Παράλληλα, είναι χρέος της οργανωμένης πολιτείας να παρέχει στους  ασθενείς ασφαλείς δομές υγείας για την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση του καρδιολογικού επείγοντος περιστατικού.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ένας χρόνος κορωνοϊός και lockdown: Πώς άλλαξαν οι ζωές των εργαζομένων από τον Μάρτιο του 2020

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Παράταση του lockdown έως τον Απρίλιο – Τι λένε στον Ε.Τ. Σαρηγιάννης και Παρασκευής

Μιχάλης Μάρδας

Lockdown: Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική – Μπλόκα σε δρόμους

Tinad

Lockdown: Οι εκτιμήσεις των ειδικών για ένα… κανονικό Πάσχα και οι σκέψεις για λιανεμπόριο και σχολεία

Tinad

Κοιτάζοντας το δέντρο κι όχι το δάσος

Tinad

Lockdown και σούπερ μάρκετ: Νέο ωράριο από σήμερα – Tι ώρα θα κλείνουν

Ανδρέας Ντίνης

Στο «βαθύ κόκκινο» από σήμερα η Π.Ε Φωκίδας και ο δήμος Ανωγείων

Ανδρέας Ντίνης

Lockdown: Όλα όσα ισχύουν το Σαββατοκύριακο – SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας

Ανδρέας Ντίνης

Αυτοάνοσα Νοσήματα και εμβολιασμοί: από τη γρίπη στον COVID -19

Leonidas Kallidonis