ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Ελέγξτε το σάκχαρο με λίγο… ξίδι πριν πέσετε για ύπνο

Newsroom eleftherostypos.gr

Δυο κουταλιές ξίδι από μηλίτη, λίγο πριν από τον ύπνο, μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα τον Διαβήτη σας.

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, η κατανάλωση του συγκεκριμένου ξιδιού πριν από τον ύπνο είναι δυνατόν να επηρεάσει θετικά την πρωινή συγκέντρωση γλυκόζης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Στο παρελθόν, το ιδιαίτερο αυτό ξίδι που χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική και στην παρασκευή ομοιοπαθητικών φαρμάκων, είχε συνδεθεί και με την απώλεια βάρους.

Το πείραμα με το ξίδι από μηλίτη

«Δεδομένης της σημασίας της διατήρησης της γλυκόζης στα επιθυμητά επίπεδα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εύρεση τροφίμων και διατροφικών συνηθειών που βοηθούν τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν την ασθένειά τους», επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας. Και εξηγούν πως διενεργήθηκε η μελέτη: «Τα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα, για δύο ημέρες κατανάλωναν πριν από τον ύπνο 28 γραμμάρια τυριού μαζί με δύο κουταλιές είτε ξίδι από μηλίτη, είτε νερό, ενώ ακολουθούσαν συγκεκριμένο διαιτολόγιο».

Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 29 άνθρωποι, 10 με διαβήτη τύπου 2, 11 με αντίσταση στην ινσουλίνη και 8 άνθρωποι που δεν έπασχαν από διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη.

Με τυχαία επιλογή, κάποιοι συμμετέχοντες κατανάλωναν ξίδι, ενώ άλλοι κατανάλωναν νερό. Και στις δύο περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες στη συνέχεια κατανάλωναν άσπρο ψωμί, βούτυρο και χυμό πορτοκάλι.

Σε τι διαπιστώσεις οδήγησε το πείραμα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί που είχαν καταναλώσει ξίδι παρουσίαζαν αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και σημαντικά μειωμένα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης.

Όπως σχολιάζουν, «ο πιο αποτελεσματικός και υγιεινός τρόπος ρύθμισης των επιπέδων του σακχάρου του αίματος είναι, ως γνωστόν, η αποφυγή των σύνθετων υδατανθράκων και της ζάχαρης, όμως μπορεί να είναι ωφέλιμο να προσθέσει κανείς στο διαιτολόγιό του ξίδι από μηλίτη». Και προσθέτουν ότι το οξικό οξύ που βρίσκεται στο ξίδι από μηλίτη προκαλεί μειωμένη πέψη του αμύλου και καθυστερημένη γαστρική κένωση.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Διαχείριση του διαβήτη, με… τηλεκοντρόλ!

Leonidas Kallidonis

Τα λαχταριστά σνακ που μπορείτε να τρώτε αν είστε διαβητικοί

Υπογλυκαιμία: μπορεί να προκαλέσει ένα απλό απλό τρέμουλο, αλλά ακόμη και κώμα! 

Leonidas Kallidonis

«Χάπι-end» για τον σακχαρώδη διαβήτη;

Leonidas Kallidonis

Το βραδινό γεύμα πρέπει να… μετακομίσει στις 6 το απόγευμα

Leonidas Kallidonis

Ασκηθείτε, ιδρώστε και… ελέγξτε τον καρκίνο του μαστού

Leonidas Kallidonis

Τα πολλά πρόσωπα της υπογλυκαιμίας

Leonidas Kallidonis

Πολύτιμες προληπτικές εξετάσεις, ανά ηλικία, για άνδρες και γυναίκες

Leonidas Kallidonis

«Κορωνοϊός,  γρίπη, ιώσεις». Σκέφτεστε τίποτα χειρότερο για τον διαβήτη σας;

Leonidas Kallidonis