ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Είστε σίγουροι ότι παίρνετε σωστά τη Θυροξίνη σας;

Newsroom eleftherostypos.gr

Εννέα κανόνες για ορθή λήψη της θυροξίνης Τ4

   Η λήψη των φαρμάκων για το θυρεοειδή σας μπορεί, με μια πρώτη ματιά, να φαίνεται αρκετά απλή. Ωστόσο, η χρήση της θυροξίνης, του συνηθισμένου χαπιού Τ4 που λαμβάνουμε για νοσήματα του θυρεοειδούς, δεν τόσο απλή όσο πιστεύουμε. Συχνά κάνουμε λάθη στην λήψη της με αποτέλεσμα η θεραπεία μας να μην γίνεται με σωστό, ενδεδειγμένο τρόπο. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για να βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο που χρησιμοποιείτε λειτουργεί όπως πρέπει και τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται σωστά.

Η διαδικασία αυτή ξεκινάει από τη στιγμή που θα προμηθευτείτε το φάρμακο από το φαρμακείο, όπου θα πρέπει να ελέγξετε ότι είναι σωστό, και συνεχίζεται στην καθημερινή σας ρουτίνα, από το πότε λαμβάνετε το χάπι μέχρι το πώς το λαμβάνετε και με τι το συνδυάζετε.

Οδηγίες λήψης του Τ4

  1. Η καθημερινή δόση της θυροξίνης θα πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι, συνήθως 20’ με 30’ πριν το πρωινό γεύμα διότι έτσι διευκολύνεται η απορρόφησή της.
  2. Μην λαμβάνετε την ίδια στιγμή και άλλα φάρμακα γιατί μπορεί να δρουν ανασταλτικά για την απορρόφηση της θυροξίνης, όπως σίδηρος, βιταμίνες, ασβέστιο, ιχνοστοιχεία ή και άλλα φάρμακα. Λήψη σιδήρου επιτρέπεται μόνο τουλάχιστον 4ώρες μετά την λήψη της θυροξίνης.
  3. Λαμβάνετε συνήθως την καθημερινή δόση θυροξίνης μόλις ξυπνήσετε το πρωί. Εάν μία δόση ξεχαστεί, τότε μπορεί να προστεθεί κατά την διάρκεια της ημέρας, πάλι με άδειο στομάχι ή να προστεθεί στην επόμενη μέρα παίρνοντας το πρωί διπλή δόση.
  4. Οι λειτουργίες του θυρεοειδούς και η δόση της θυροξίνης, ανάλογα με το υποκείμενο πρόβλημα, θα πρέπει να ελέγχονται κάθε 6 μήνες με 1 χρόνο, επειδή οι ανάγκες του οργανισμού σε θυρεοειδικές ορμόνες αλλάζουν με τον χρόνο, το βάρος, την λήψη άλλων φαρμάκων και από διάφορους άλλους παράγοντες.Έγκυος πέθανε από ηλεκτροπληξία την ώρα που έκανε μπάνιο εξαιτίας του κινητού της
  5. Εάν υπάρξει εγκυμοσύνη, θα πρέπει να ελέγχεται ο θυρεοειδής από την αρχή της. Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι συχνός γιατί ενδείκνυται να χρειαστεί αύξηση της δόσης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω των ορμονικών μεταβολών της εγκυμοσύνης. Μετά το τέλος της εγκυμοσύνης η δόση θα πρέπει πάλι να επιστρέψει συνήθως στην αρχική, αυτή της προ της εγκυμοσύνης.
  6. Η χορήγηση θεραπείας με φάρμακα για την υψηλή χοληστερίνη, αντιεπιληπτικά, αντιφυματικά, καρδιολογικά, άλλες ορμόνες, κορτιζόνη, οιστρογόνα ή άλλα φάρμακα στην κλιμακτήριο και η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων, χρειάζεται παρακολούθηση για την ρύθμιση της δόσης της θυροξίνης για μερικούς μήνες.
  7. Λήψη αίματος για τον προσδιορισμό των επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών πρέπει να γίνεται ή πρωί, προ της λήψεως της καθημερινής δόσης, ή τουλάχιστον 4 ώρες μετά την λήψη θυροξίνης.
  8. Απαγορεύεται η αλλαγή της δόσης ή η διακοπή της θεραπείας χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον γιατρό.
  9. Η θυροξίνη πρέπει να φυλάσσεται σε ξηρό και σκοτεινό περιβάλλον και σε θερμοκρασία δωματίου. Σε περίπτωση λήξης του φαρμάκου είναι απαραίτητη η αντικατάστασή του.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Μήπως οι συχνοί πονοκέφαλοι πυροδοτούν παθήσεις του θυρεοειδούς;

Leonidas Kallidonis

Και μετά τη νηστεία… πασχαλινή κραιπάλη;

Leonidas Kallidonis

Ο ρόλος της κληρονομικότητας στις παθήσεις του θυρεοειδούς

Leonidas Kallidonis

Έχω διαβήτη. Μπορώ να νηστέψω τη Σαρακοστή;

Leonidas Kallidonis

Μετά το εμβόλιο… ώρα για τσεκ απ

Leonidas Kallidonis

“Χειρουργική εμμηνόπαυση”. Όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες

Leonidas Kallidonis

Απαραίτητες τροφές στην εμμηνόπαυση

Leonidas Kallidonis

Οι «θεραπευτικές» ιδιότητες της νηστείας της Σαρακοστής

Leonidas Kallidonis

Χριστίνα Μπόμπα: Μιλά για τις δυσκολίες μέχρι να μείνει έγκυος – «Δεν το άντεχα άλλο, έκλαιγα κάθε μήνα» [βίντεο]